Det är denna lilla mässingsskylt som är orsaken till att du faktiskt sitter här och läser just nu. Den sitter på sargen vid förarplatsen på den gamla racerbåt min farfars far Albert J:son Værnéus köpte ny 1921 och som min farfar Alf körde ned till vårt sommarställe på sommaren samma år.

Sedan dess har båten legat i sitt båthus och använts som vardagsbåt när solen sken. När jag var liten så undrade jag självklart varför vi skulle ha en gammal träbåt när alla andra polare åkte plastbåtar som det gick att åka vattenskidor efter. Svaret från min far Hans blev väl mer ett därför än en reell förklaring. Den hade ju alltid funnits där, liksom.

Men jag ville veta mer om den när den nu ändå låg där. Så med avstamp i denna skylt så började jag leta efter båtens bakgrund. Och det ena ledde till det andra och mitt intresse hade fötts.

Med detta gjorde jag också mitt livs största fynd, när hela arkivet efter varvet som byggde båten, hittades i en källare på storvarvet Wärtsila i Åbo. Och ännu större blev det när jag och far fick hela arkivet för att rädda det till framtiden.

Nu har vi vårdat det sedan den där dagen 1987 men kommer idag att lasta det på en släpvagn för att återföra det till sin hemstad Åbo igen. Var sak ska vara där den hör hemma och jag känner att Finland ska få samma möjlighet att njuta av arvet efter Andrée & Rosenqvist som vi kan göra med ritningarna efter våra mästare.

Cirkeln är sluten. Case closed.


Visningar: 710

Kommentar av Håkan den 16 Februari 2011 kl. 9.46
Vackert, på alla sätt Anders! :)
Kommentar av Christoffer Stavenow den 16 Februari 2011 kl. 9.52

Hej Anders, jag tror finnarna kommer uppskatta det. Vad heter deras motsvarighet till Sjöhistoriska?

 

Må väl!

Kommentar av Ulf Lindén den 16 Februari 2011 kl. 10.01

Solavæ är # 1

Kanske snart dags att publicera hela den spännande historien om Andros, ert arbete och era fynd, igen? Det har tillkommit många "yngre" båtägare med Classiska båtar och ett genuint intresse, sedan denna fantastiska historia publicerades senast!

Kommentar av Micke Öhman den 16 Februari 2011 kl. 10.42

Heder åt dig och ditt arbete Anders! Jag tycker du tänker helt rätt!

;-)

Kommentar av Magnus Kaplan den 16 Februari 2011 kl. 10.45

Vilken tur att det fanns en framsynt människa som förstod att det var ett kulturarv, och hade möjlighet att förvara och uppskatta det. Heder åt Anders och Hans!

Kommer osökt att tänka på de gamla celluloidfilmerna som togs under CG Petterssons skandinavienresa med Viking x. De förvarades på en båtklubb i Göteborg och brändes upp av brandsäkerhetsskäl. Utan att kopiera dem!?. Tror det skedde på -70talet. 

 

 

Kommentar av Solveig Dragsten den 16 Februari 2011 kl. 19.01
Jag "lyfter på hatten och bockar" som man brukar säga. Ni är suveräna och gör alldeles rätt  : )
Kommentar av Jon Granström den 16 Februari 2011 kl. 19.40

För det maritim-historiska finska båtfolket tackar och bockar jag, ni har gjort ett enormt fint dåd!

Kommentar av Tommi Tikanoja den 19 Februari 2011 kl. 9.55
Jag måste också tacka dig Anders. Otrolig fint av dig.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor