När jag tog upp båten i höstas hittade jag ett antal spridda lack-släpp i form av runda bubblor i stroleksordningen som 5-kronor ungefär...dessa skrapades loss inför höstens torrsättning innan båthuset täcktes och har sen fått torka ut ordentligt, se bilder nedan:
Dessa är ganska många som synes, och jag har aldrig varit med om nåt liknande förut
Så jag undrar: Är det nån i denna församling som sett nåt dylikt förut?? Vad är det, var kommer det ifrån?

Nu skrapar jag ner kanterna först med en vass skrapa/sickel, och sen mattar jag ner området med 180 papper. Sen betsar jag på fläckarna ett par varv för att få ungefärlig samma ton/nyans som omgivande mahogny, och sen har jag börjat bygga på dessa små "kratrar" med snabbtorkande fernissa som fått ligga till sig lite ("kletig")
Detta är ju rätt så tidsödande som man kan förstå, så jag är idel öra med era teorier så man kan förutse denna typ av extraarbete inför framtiden, och minimera risken att det inträffar igen...
;-)

Visningar: 1972

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Rylards Impregnante, alkydbaserad....

Ja men den har ju inga starka lösningsmedel, iaf om du lackat med Rylard tidigare. Här snackar vi om Internationals båtbets...

Just detta som Tor beskrev med att sticka hål på blåsorna så kan de klibba tillbaka, känner jag också igen från JUanita. Och hon har ingen bets på fribordet alls...

Ja, Internationalen kan fräta upp det mesta om man inte är försiktig
:-0

Rylarden innehåller detta enligt kemiska formler...

2-octyl-2H-isothiazol-3-on

Naphtha (råolie), hydrogenbehandlet tung (<0.1% benzen)
Fedtsyre, C6-19, cobolt salt

Angående International bets kan jag intyga dess aggressivitet. Jag brukar öppna en burk som får stå över natten och "ånga av" innan användning. Men man får ändå vara försiktig.

Epifanes vackra mahognybruna bets är INTE lika "aggressiv" som interntional's dito,
dock måste man vara försiktig även här och inte betsa på "färsk" fernissa!
( OK, nu kom jag lite ifrån ämnet men jag vill gärna "slå ett slag" för Epifanes vackra bets som inte gör ytan "läppstiftsröd" ) När det gäller blåsorna så är det väl inte så ovanligt och inget nytt under solen men jag kan inte erinra mig, att jag har sett någon vettig förklaring tidigare, dom liksom bara dyker upp, helt ovälkomna! Det skall bli intressant att följa denna tråd! Oj så bra att vi har SCB! Tack alla, som är med och förgyller tillvaron!

Det här kanske är ett långskott, men jag vet en träbåt där en tidigare ägare hade använt silikon att täta med, inte bra. När nya ägaren slipade skrovet blev det damm från silikonet och en blåsa för varje dammkorn. Jag vågar inte använda silikonspray heller som en del plastseglare sprayar i likrännan på masten.

Nope, inget silikon här....
;-)

Jag har en annan teori... Jag har massiva mahognydurkar i Soraya, de och hela inredningen, var tidigare strukna med gammal linoljefernissa, ni vet sån där som kletar sig som kåda om man använder varmluftspicka. Durkarna fick var enda sommar femkronors-stora blåsor, trots att de inte utsätts för direkt sol (durkarna i förruffen pratar vi om). Jag tröttnade på det och renskrapade dem därför noggrant, slipade också ned dem en halv mm och betsade och fernissade dem på nytt. Skönt att vara av med de eviga blåsorna tänkte jag - men "hast du mir gesehen" - det blåsar sig nu igen...

Jag har också en villa från 20-talet som är målad med linojefärg, på södergaveln började jag för tio-femton år sedan få stora blåsor, när jag frågade flera olika målarmästare fick jag samma besked, "byt panelen, även om du renskrapar finns problemet kvar i träet och det är sannolikt att blåsorna återkommer". Så jag fick byta den gamla tätvuxna panelen från 20-talet som fortfarande doftade kärnvirke, mot dagens skitkvalitét - vilket nedköp, men inga blåsor längre iaf.

Slutsats - det kan ha att göra med gammal nedbruten linolja i träet... och vad gör man åt det?

Om det var terpentin i linoljan vill terpentinet avdunsta sedan. Kan det vara det som ställer till det?

Tror inte det, använder Rödsprit och vatten när jag torkar av dammet numera...

Nåväl, lappning o lagning pågår med bets och lite annat, så får vi se hur det blir..

;-)

 I vanliga fall ska man ta bort allt lacksläpp på hösten, låta det torka över vintern eftersom det är torr luft då. Man kan ta bort lacken runt om också och torka med värmepistolen. Olja in och lacka. Ifall andra läser här som är nybörjare.

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor