Välkommen till en vackrare båtvärld - det är här det händer
51 medlemmar
137 medlemmar
54 medlemmar
Startade den här diskussionen. Senaste svar av Staffan Rosendahl Feb 16, 2010. 2 Svar 0 Gillar
Hej!Jag söker information om CG Petterssons ritning nr 828 från 1931. Den ingår i Sjöhistoriska Museets samling av CGP-ritningar, men i övrigt vet jag inget om den. Är det någon som känner till någon…Fortsätt
Taggar: 828, Pettersson, CGP
Hösten 1934 lät Dir. Heribert Svensson (före detta ägarens frus morfar) beställa ritningar av CG Pettersson. Båten byggdes på Arvidssons Söners Båtvarv och levererades 1936. Arvidssons söner utgjorde eliten bland båtbyggarna hos sina fäder på Bröderna Arvidssons båtvarv innan de 1917 lämnade företaget och etablerade sig strax bredvid – i Pölsebo. På 30-talet var de kända för hög kvalitet på sitt hantverk. Priset var enligt uppgift 15 000 kr och inspirationen till det något udda namnet Jarry kom från en avlägsen Amerikansk släkting på besök i Göteborg. Båten lär ha använts flitigt av familjen och sköttes väl med vinterförvaring och underhåll på varv varje år. Strax före sin död 1969 sålde Dir.Svensson båten som trots 33 års användning, ska ha varit i ett mycket gott skick.
Träbåtskultur på nedåtgående och gissningsvis alltför många ägarbyten under 70,-80-talen gjorde att skicket blev eftersatt. Magnus, som förre detta ägaren heter, sprang på båten av en slump när han gick och kikade under presenningarna på en uppläggningsplats i Göteborgstrakten 1990 eftersom han kände igen den från sin frus familjefoton. Jarry var då i ett bedrövligt skick och Magnus köpte tillbaka den till familjen och påbörjade en renovering.
Han bytte hela fördäcket, samborden på båda sidorna, nedre delen av akterspegeln m.m. Tyvärr gick inte motorn, en Penta B4B som suttit i sedan 50-talet, att rädda utan ersattes med en nyare Penta (BB115B) vilket är den tredje motorinstallationen. Från början hade Jarry en rak sexa, möjligen en Penta L6, men det är inte bekräftat. En tråkig detalj i sammanhanget är också att båtens porslin med namnet Jarry försvunnit under åren ”på drift”. Magnus tid och ork för att renovera tog slut och han såg en annons som jag satt in där jag sökte ett motsvarande "objekt". 1999 blev jag således stolt ägare till Jarry som sjösattes i Mälarens vatten för första gången den 1 maj samma år.
Det började med en renskrapning som var oundviklig för att få båten tillbaka till sin forna glans. Jag har också reparerat och limmat om alla vindrutor, tillverkat nya halklister på fördäck, nya sargar under de öppningsbara rutorna, tillverkat temporära soffor och durkar, renoverat masten som var i mycket dåligt skick, skylighten, skjutluckan, kromat om samtliga beslag, monterat lister runt om, sytt upp ett nytt kapell, renoverat motorn m.m.
2004 flyttade jag och båten från Bromma till Ingarö och båtrenoveringen fick stark konkurrens av husrenovering. Bestämde mig i alla fall för att jag i steg 2 i renovering skulle fokusera på allt under vattenlinjen. Hade identifierat en del svaga punkter som måste åtgärdas innan jag går vidare med etapp 3 som kommer att bli inredning och övrig utrustning.
Mellan 2004 och 2007 stod renoveringen i princip still men därefter smög jag igång igen och sista två, tre åren har jag väl hållit styrfart i alla fall. Arbetet fortskrider sakta men säkert. Sedan september 2007 har jag fört en detaljerad renoveringslogg som finns att läsa på http://logg.jarry.se
Jag har också ägnat mig åt en del aktiviteter utanför båttältet, bl.a. försökt spåra ritningen till båten. Magnus gjorde några fruktlösa försök att hitta ritningen i Göteborg. Den fanns inte kvar i familjen och inte heller på varvet som lades ner 1957 då marken där varvet låg såldes till Eriksbergs Mekaniska Verkstad som planerade en stor byggdocka på platsen. Alla inventarier som inte togs omhand av ägarna skänktes till Sjöfartsmuseet, men tyvärr finns inte Jarrys ritning där. Någonstans har den förkommit. Jag är dock tämligen övertygad om att CG’s ritning nr 828 från 1931 ligger till grund för båten. Antingen köpte Dir.Andersson precis den ritningen eller så gjorde CG en ny ritning baserad på linjeritningen från 828. Jag har digitaliserat ritningen i Corel Designer och turat alla linjer för att kunna göra någorlunda noggranna mätningar. Har ännu inte gjort en fullständig uppmätning av Jarry, men av de mått jag kontrollerat så verkar kölresningen och de yttre måtten stämma exakt med 828. Disponeringen av sittbrunnen är dock något annorlunda, placeringen av det aktre skottet och skottet mot förruffen diffar några cm och Jarry har mast och en skylight vilket inte är inritat på 828 som istället har en gösstake och saknar skylight. Masten har för övrigt aldrig varit annat än prydnad. Dir. Andersson ville helt enkelt ha något att hänga flaggspelet i. När jag frågar runt bland folk och söker i litteratur får jag ändå känslan av att det inte alls var ovanligt att liknande ändringar gjordes på varvet i samråd med beställaren. Hur det ligger till med saken kommer kanske aldrig kunna fastställas, men jag söker vidare efter information. (se albumet 30-tal här bredvid för några äldre bilder – bl.a. från första sjösättningen i Pölsebo, Gtb, 1936)
Som sagt fortsätter renoveringen av Jarry sakta men säkert och som vanligt i träbåtssammanhang har det blivit betydligt mer omfattande än jag trodde. Man tar bort en dålig bit som visade sig dölja en annan dålig bit och så håller det på. De svåraste besluten är hela tiden var gränsen ska gå. Byta ut delar eller laska, lusa och laga. Första etappen av renovering omfattade i huvudsak exteriör över vattenlinjen. Nu är jag mitt uppe i etapp två där jag inriktar mig på konstruktionen under vattenlinjen. Bl.a. byte av ett antal bottenstockar, lagning av spant och delar av kölplankan, byte av hela akterspegelsramen, lagning av bordläggning, skrapning och oljning av bordläggning, byte av skedda och stödbock m.m. m.m.
Sjösättning? Jag säger som vanligt – den ska i till våren! ;-)
Upplagd den 9 Mars 2016 klockan 23.00 3 kommentarer 6 Gillar
Upplagd den 17 Maj 2015 klockan 13.43 0 kommentarer 1 Gillar
Upplagd den 25 Augusti 2012 klockan 19.00 4 kommentarer 4 Gillar
En riktigt bra lördag! Först sovmorgon och långfrukost med senaste numret av Klassiska båtar som kom igår. Massor av intressant läsning som vanligt. Tack för det Anders V!
Därefter åkte frun och jag ner till Heleneborgs båtklubb får att kika på Båtklubbarnas dag. Kul arrangemang med massor av fina båtar. Spännande att kika in i några av båttälten där renovering pågår..
Dessutom avtäckning av Forslund-racern EFFHÅ från 27. Fantastiskt läcker! Vilket jobb! :)…
Upplagd den 21 Augusti 2012 klockan 22.17 5 kommentarer 6 Gillar
Med lite envishet och långsiktighet kommer man långt om man håller på med träbåtsrenovering. Men vissa passager kan ju vara rätt trixiga hur envis man än är och nu har jag precis klarat av en sån milstolpe! Känns riktigt, riktigt bra! Har kämpat på ett tag med ramverket under akterspegeln och nu är det svåraste avklarat så jag klappar mig själv lite på axeln med ett inlägg här på SCB!
Sjösättning till våren kanske? ;)…
FortsättVälkommen till
Swedish Classic Boats
Registrera dig
eller Logga In
© 2025 Created by Anders Værnéus. Drivs med tekniken bakom
Kommentarplank (11 kommentarer)
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats
Hej Staffan, det var min pappas morbröder som byggde din båt! Men det måste ha varit Arvidssons Söners Båtvarv som byggde den, de var etablerade vid Pölsebo. Min pappa började sin 20-åriga båtbyggarbana hos dem strax efter att din båt levererats, han började januari 1937. Jag har en intressant tidningsartikel om Arvidssons olika båtvarv från 1922 som jag gärna mailar dig. Du hittar mina kontaktuppgifter på www.gertsbatsnickeri.se. Jag som du ser äpplet faller inte långt från trädet, jag är i båtsnickeribranchen men bara på deltid. Jag har även några gamla foton från varvet som kanske kan vara intressanta. Varvet lades ner 1957 då marken där varvet låg såldes till Eriksbergs Mekaniska Verkstad och en stor byggdocka skulle byggas där. De fem båtbyggarbröderna Erik, Anders, Axel, Sven och Karl var då gamla (födda mellan 1884-1896). De handverktyg som min pappa inte tog hand om och allt annat på varvet skänkts till Sjöfartsmuseét. Jag har ett tiotal halvmodeller av olika båtar de byggt på väggen men ingen Pettersonbåt. Lycka till med renoveringen och hör gärna av dig med frågor. Mvh Gert Swenson
Hej Staffan,ring mig när du får tid ;)
Jag försöker också ta det coolt som du säger, men när det är frugan som inte kan vara lugn bllir det svårare... Måste dock säga att även hon med den italienska hetlevern börjar coola ner och förstå att man kan inte var på 10 ställen samtidigt. Ibland önskar man at man började producera barn för 20 år sedan, då skulle man haft ett härligt lag att dela ut de alldagliga jobben till så man kan koncentrera sig på det roliga;)
Men livet är ju inte bara roliga saker, hur vet vi annars när något är tråkigt!
Oj vad jag känner igen mig i din berättelse!
Jag gick ut hårt med båten i början men sen köpte vi hus på landet som var ett ruckel. Jag förstår dig och vet hur det är. Man rycks mellan hus, fru, barn och båt. Sen skall man ju helst hinna med sitt vanliga arbete också!
Lycka till med renoveringen!
Hej Staffan,
Tack för svara ang. kölplankan. Har tyvärr inte kommit så långt med mina egna försök. Har äntligen fått en riktig plats att lägga båten på så den tid som funnits har gått åt till att bygga en vettig ställning med tak över båten.
Ta bort Kommentar
Mvh Janne Hansson
Se alla kommentarer