Genombrott i historiksökning på min Tiedemannare ;) Uppdaterat 28/2 kl:10.03 Nu har det hänt grejer!!

Jag har sökt efter varv där hon kan vara byggd och jag visste att hon var såld som ny i Göteborg . Jag har jämfört mina mått,ruffbyggnader,rutor med Lars Ohlssons Soraya och förrutom att jag har doghouse så är dom väldigt lika. Jag chansade och sökte efter arvingarna efter Johannes Olssons båtbyggeri och fick napp nästan direkt. I måndags så pratade jag med Orvar Olsson som är en av sönerna som drev varvet med och efter sin far och han vart genast intresserad av det jag berättade och vi bestämde att jag skulle skicka lite foton på båten till honom så jag gjorde det igår. Men redan i tisdags så pratade vi ytterliggare en gång och han sa att din båt som har detta doghouse kommer jag ihåg....:O woow tänkte jag detta låter spännande....jag lyssnade vidare och han sa redan då att denna båt byggde pappa till Murarmästare Andersson i göteborg tror jag....sen så sa vi hej då och han skulle ringa mig när han tittat på bilderna. Idag så ringde han och sa att detta är denna båt och den byggdes till Murarmästare Andersson 1956 trodde han han var ju inte så gammal då men han minns denna båt väl. Han hade tittat på hantverket på bilderna och han sa att detta är gjort av min far till 110%. Så nu vet jag att hon är byggd C:a 1957 och hon är byggd av Johannes Olsson i Kungsviken( Nuvarande Malö Yacht)

Hon levererades men samma motor som sitter i en MD47A alltså en gammal hederlig volvo diesel ;).

Jag väntar på mera uppgifter och får ett besök nu till påsk av sonen till han som byggde min båt.

Detta är verkligen ett genombrott eller hur ;)....sedan vart hon såld till stockholm och där har jag ägar uppgifter....efter detta såldes hon till Luleå och där försvinner alla spår tills hon dyker upp på Heleneborgsbåtklubb 2007.....

Ha en trevlig kväll ;)

Visningar: 565

Kommentar av Staffan Rosendahl den 27 Februari 2013 kl. 20.21
Grattis Micke! Tusan va kul att få lite historia om båten. Inte för att det är nödvändigt men det ger utan tvekan båten lite mer själ när man känner till ursprunget.. :)
Kommentar av Martin den 27 Februari 2013 kl. 20.34

Grymt kul att höra Micke! Till Stockholm köptes hon (som du redan vet) av min morfar i början av 60-talet och döptes till Marianne efter min mor. Sen gick hon som sagt till Luleå men ingen i min släkt minns vem som köpte tyvärr. Jag ska fråga ut min motorintresserade morbror igen vid tillfälle, han kommer iaf ihåg MD47an.

Kommentar av Lars Olsson den 27 Februari 2013 kl. 21.23

Hej igen Micke. Soraya är byggd av Johannes Olsson vintern -55/-56 (kontraktet som jag har är underskrivet -55) och hon levererades 1 juni 1956. Det troligast är väl då att din byggdes -55 (eller kanske -57).

Kommentar av Micke Persson den 27 Februari 2013 kl. 21.45
Hej Lars...jag ska försöka få exakt men Orvar gissade på 56 men kan lika gärna vara 55...vi ska höras igen inom kort inför hans besök. m.v.h Micke
Kommentar av Micke Persson den 27 Februari 2013 kl. 21.47
Han var lite osäker därför skrev jag c:a 56..
Kommentar av Per Lundbladh den 27 Februari 2013 kl. 22.14

Stort GRATTIS visst är det roligt med "släktforskning".

Kommentar av Micke Persson den 27 Februari 2013 kl. 22.49
Ja Per det är roligt att få fram en massa ny info.....jag får ju besök i båthuset i påsk utav Orvar Olsson.....Johannes Olssons son som växte upp på varvet. Det känns helt otroligt ...;-)
Kommentar av Bruno Jansson den 28 Februari 2013 kl. 8.34

Hej Micke.

Denna båt var jag och tittade på som objekt för kanske 5 år sedan. Båten stod då på ett tomtområde i Grovstanäs utanför Norrtälje. Då var förstäven halft bortsliten och därför kopplar jag ihop detta med din båt. En killa vid namn Peter tror jag köpte den därifrån och tog den till din båtklubb där han även är medlem.

Nu klurar jag fritt:

En kompis till mig har berättat att en  i vår klass va uppväxt med en tiedemannare i familjen.

Familjen bodde vid Bergshamra "Norrtälje" som inte heller är så långt från Grovstanäs. Dom heter Oresved i efternamn och sonen Henrik "vår klasskompis" tror jag bor kvar i Berghamra.   Kanske ett långskott men du kan ju lyssna med dom om det kan vara deras gamla båt. 

 

Ha de.

/Bruno

Kommentar av Håkan den 28 Februari 2013 kl. 8.48

Kul med proveniensen, broder! :D

Jag är mitt i min historiesökning med och samlar just nu gamla originalbilder från första ägarfamiljen.....!

Kommentar av Micke Persson den 28 Februari 2013 kl. 9.25

Tack Bruno för tipset,jag ska kolla om jag får tag i sonen Henrik..jag återkommer till dig med info hur det gick. Ha en bra dag ;) Micke

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor