1948 byggdes tre identiska systerbåtar åt tre bröder Christenson i Stockholm. Yachterna ritades av Stig Tiedemann och blen näranog hans genombrott på motorbåtsmarknaden. Båtarna fick namnen Caprice, Monlac och Clipper. Två av yachterna, Caprice och Monlac, har varit aktiva inom den svenska klassiska båthobbyn genom tiderna men Clipper har förvunnit. Fram tills nu. I höstas återfanns hon stående på en marina i Norge - ledsen och halvt övergiven. Nu finns risken att hon snabbt behöver en ny vårdare som räddar henne från ytterligare förfall. Är du på jakt efter en jakt (sorry - kunde inte hindra mig) så anmäl ditt intresse. För visst får inte en så unik båt dö sotdöden 2013?

Visningar: 1547

Kommentar av Micke Persson den 5 Februari 2013 kl. 11.33
Vilket fartyg ;-) denna kan ju inte vara svårt att hitta nån som vill sätta händerna i......det finns ju bara 3 stycken. Men man bör nog ha några kronor undanstoppade för jag vet ju hur mycket jag har lagt ut på min Tiedemann och den är ju inte klar än. Men detta är en båt att satsa på....ser helläcker ut :-)
Kommentar av Micke Persson den 5 Februari 2013 kl. 11.35
Förresten Anders så har ni väl fortfarande plats på lagret för denn ;-)
Kommentar av Micke Persson den 5 Februari 2013 kl. 11.40
Tiedemann är ju havets Volvo....stora,robusta och säkra ;-)
Kommentar av Ulf Lindén den 5 Februari 2013 kl. 12.21

Volvo!!!! Snarare Bentley, de är ju extremt eleganta också ;-)

Kommentar av Lars Olsson den 5 Februari 2013 kl. 15.18

Vi har en MYS medlem (ägare till en av systerbåtarna) som var över och tittade på och i Clipper redan i början av juni. Hon är tyvärr i ett sämre skick än man kan se på dessa bilder, bland annat är hon felrenoverad med skador som följd. Att få henne i gott skick igen är ingen billig sak (läs miljonbelopp). I höstas tog en hugad spekulant (med ekonomisk möjlighet) kontakt med mig via facebook om Clipper, han hade planer på att "skicka henne" på renovering i Polen eller baltikum - vilket jag ganska tydligt avrådde från. Han har alltså hoppat av..? I bilder från Clippers interiör kan man annars hitta originalporslinet, bland annat... Hon är definitivt värd ett bättre öde, men det krävs som sagt en ekonomiskt oberoende köpare både med smak, känsla och stor energi.

Kommentar av Lars Olsson den 6 Februari 2013 kl. 12.11

Jag har ingen rigid uppfattning i saken, jag framförde bara en stark rekommendation baserad på den uppfattning jag fick av frågeställaren vid frågetillfället. Ska man skicka en båt på renovering där, så är min uppfattning att man inte ska ge fria händer och lita alltför mycket på den som renoverar gör det på ett sätt som vi skulle vilja, utan själv ha en mycket klar bild av hur renoveringen på detaljnivå ska genomföras (fästdon, material och metoder). Dessutom tror jag att det krävs en egen och järnhård projektstyrning, "på plats". En genomgripande renovering som utförts på fel sätt, går nästan inte att få ogjord.

Kommentar av Micke Persson den 8 Februari 2013 kl. 11.21

ROR-avdrag för båtrenovering var faktiskt den bästa iden jag hört....det behövs!!! Bra där Stefan,vi lämnar över iden till Anders så får han gå vidare med den ;)

Kommentar av Per Lundbladh den 10 Februari 2013 kl. 20.12

Hoppas att någon vågar ta sig an henne!

Och att den besiktning som görs utgår ifrån vad som måste göras för att rädda henne snarare än vad som krävs för att få henne i möbelskick.

Kommentar av Ulf Lindén den 10 Februari 2013 kl. 22.53
@ Per Lundbladh! - Kloka ord, ett "nyktert inlägg" i diskussionen, gillas!
Kommentar av Johan Wahlgren den 11 Mars 2013 kl. 21.36

Satt o Kollade lite på sjöhistoriskas arkivsida. Dök på något jag kännde igen från SCB då... :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor