Visst är annonsen cool? :) Ett "måste ha" E-bayfynd som landade i brevlådan häromdagen.

Fick ju tag på en sån här makalös manick för ett tag sen som kommer bli en passande kraftkälla till boghammarprojektet. Båten skall bli en wetrod men samtidigt se ut som om den byggts på 50-talet, lite som en tidig a-ford hotrod. Old-school är det som gäller så en sidventilare passar som handen i handsken.

Motorn saknade förgasare och en vattenanslutning på avgaslimpan när jag köpte den så jakten på nya prylar började med några timmars google-sökande.

Efter att fått upp en (!) sida från ett forum som nämner motorn (fel årsmodell) och sen bara länkar till den här sidan och mina egna bilder började jag inse att motorn är rätt ovanlig, även i USA. Att Kermath dessutom hade en tidigare motor med samma namn gör inte saken lättare. Dom tidiga motorerna är baserade på ett Herculesblock medan dessa motorer är marinkonverterade Pontiacmotorer.

Beslöt att gå bakvägen och söka på förgasaren istället. Hittade firman http://www.thecarburetorshop.com/ vars hemsida är en guldgruva med information om gamla förgasare. Fick fram att motorn hade en Zenith 63M-förgasare i original. Förgasaren satt också på ChrisCraft model K, en motor som är betydligt vanligare och som finns massor av firmor som säljer delar till.

Hittade sen firman http://www.finewoodboats.com/ som har massor av ChriCraftgrejor och även delar till andra båtar. Kontaktade dom via mail och kollade om var villiga att sälja en förgasare till Sverige. Fick svar av ägaren Jim som dessutom trodde att han hade en korrekt 63M12-förgasare liggande någonstans. Efter ytterligare någon dag fick jag ett mail med en bild på förgasaren som såg helt rätt ut. Fick välja om jag ville köpa den som den var eller renoverad och valde att få den renoverad på plats i USA. Firman verkade väldigt seriös och har en pensionerad båtmekaniker som renoverar förgasare som extraknäck.

Efter ca 2 veckor var förgasareen renoverad och klar och efter ytterligare en dryg vecka kunde jag hämta ut den på posten. Förgasaren ser helt ny ut och dessutom fick jag med en renoverad flamdämpare också.

Jag kan verkligen rekommendera finewoodboats om ni vill ha tag på kluriga gamla grejor. Kolla in hemsidan. Den är lite svårnavigerad men där finns massor av delar som jag inte sett på andra ställen till bra priser.

Tillbaka till annonsen igen. På bilden av motorn ser man att vattenanslutningen som fattas inte är en vattenanslutning utan det ska sitta en oljekylare baktill på avgaslimpan. Förklarar också det mysko röret som går från oljetråget. Blir nästa utmaning att få tag på en sån... Alla tips mottages tacksamt :)

Visningar: 327

Kommentar av Ulf Lindén den 8 Oktober 2014 kl. 21.02
Heja! Det skall bli jättespännande att fortsätta följa ditt projekt, lycka till!
Kommentar av Anders Værnéus den 8 Oktober 2014 kl. 21.04
Kul att läsa. Har du pratat med Bosse Åström ännu?
Kommentar av Johan Ankarbäck den 8 Oktober 2014 kl. 21.44

Tack Ulf!  Anders, nej jag har inte pratat med Bosse. Det blev inte av när jag hittade förgasaren i USA. Får kolla med honom om han kanske har några delar liggande.

Kommentar av Håkan den 8 Oktober 2014 kl. 21.45
Tänk vad vacker en enkel förgasare kan vara....! :)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 8 Oktober 2014 kl. 21.56

Ja, visst är den :) Det enda kruxet är att jag fattar inte hur den fungerar, ha ha. Lite skillnad mot en quadrajet...

Kommentar av Håkan den 9 Oktober 2014 kl. 8.22

Är ingen expert på gasare men det som är lite lurigt är väl att det inte är en fallförgasare....så denna suger! :)

...annars verkar det ju inte riktigt vara rocket science direkt så det är väl bara att testa, hur många inställningsparametrar kan det vara? ;)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 9 Oktober 2014 kl. 9.18

Ha ha, den var bra :) Nej, det är nog inga problem när man väl får dit den på motorn.

Kommentar av Dag Engström den 9 Oktober 2014 kl. 9.57

Ser döenkel ut! gasspjäll, chokespjäll och en luftskruv till tomgången. Thats all folks!! ;-)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 9 Oktober 2014 kl. 12.00

Jo, så enkelt är det väl. Men som jag fattar det så saknar den acc-pump. Åtminstone kan jag inte se den... :) Ska bli spännande sen när man ska testa men först skall motorn plockas isär och ihop och kollas upp ordentligt. Det blir årets vinterpyssel.

Kommentar av Dag Engström den 9 Oktober 2014 kl. 12.27

Näe, ingen accpump på den inte. Men det har man ju inte på tex.  SU förgasare heller!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor