Det går att bygga en tuff motor av en Sexa också

Dessa släta ventilkåpor gillar jag framför dem med "kylflänsar"

Fråga till expert: Är det de äldre motorerna som har dessa eleganta kåpor?

Finns det att få tag i liknande kåpor till tolvorna?

Visningar: 602

Kommentar av Tom Sellerholm den 14 Februari 2011 kl. 14.34

Grunden verkar vara en Jaguar XK motor. 2,8L 3,4L 3,8L eller 4,2L.

Släta ventilkåpor fanns tom 1967.

Marinkonvertering och kompressor ?

 

Kommentar av Tom Sellerholm den 14 Februari 2011 kl. 14.55

XK motorn är nog besvärlig att marinkonvertera. Tidiga XJ6 bilar lär kunna få

problem med oljetrycket i vissa situationer. Rondeller eller branta backar ?

Oljeskvalpplåten kunde vara bättre. Inga konverteringsdelar har mig veterligen tillverkats.

SU förgasarna kan få problem om det är skvalpigt. Kolvarna i klockorna som är vakumstyrda

får eget liv. Gjutjärnsblock och aluminiumtopp. Trots det tung.

En av de snyggaste motorena som någonsin tillverkats !

Producerad från 1948 till ca 1990 !

Kommentar av Ulf Lindén den 14 Februari 2011 kl. 15.21
Å sjutton! Att i samband med en marinkonvertering fördjupa oljetråget och förlänga pick-uppen är väl genomförbart och att byta ut SU-förgasarna mot någon riktig marin dito verkar väl bara vettigt. Det som jag ser som den stora fördelen, bortsett från att motorn går snyggt och är vacker, är också att insug och avgasgrenröret inte sitter på samma sida, det underlättar verkligen tillverkning och konstruktion av den vattenkylda avgaslimpan. Det svåra är väl att hitta en "kopplingskåpa/sprängkåpa" att modifiera för backslaget, eller? Se även inlägget om V-12:an, samma fråga där!
Kommentar av Ulf Lindén den 14 Februari 2011 kl. 16.04

Det mesta går nog att lösa enligt det vi diskuterat men jag vill nog påstå att kylningen är det absolut viktigaste. Att konstruera ett flödeschema som ger jämn och effektiv kylning, utan ånglås eller tvära kallvatteninrusningar! Ett system med bra flöde, bypass som garanterar en hyfsat jämn temperatur i hela maskinen, är A & O.

Jag har sett dåliga exempel där man har haft ett helt stängt flöde upp till termostatens öppningstemperatur (och en termostat utan "skvallerhål" ) och därmed fått iskallt vatten som rusat in i den heta motorn, med spräckta toppar som resultat.

Ett annat pinsamt exempel som jag råkade ut för på åttiotalet var en sötvattenkyld BB 115 som gick varm så fort man belastade den, båtägaren hade levt med det problemet i flera år och vant sig med att inte kunna köra den på mer än drygt halvgas, vid närmare undersökning visade det sig att avgaslimpan kyldes först med avkylt vatten från värmeväxlaren som sedan ordentligt upphettat skickades in i motorn innan det gick tillbaka till värmeväxlaren. Vi kopplade om några slangar och vände på flödeschemat så att motorn kyldes först och därefter avgaslimpan och i och med det var problemet löst! Bara ett exempel på hur lätt det kan bli fel.

Kommentar av Johnny Arksund den 14 Februari 2011 kl. 19.45

Sagolikt vackert eller hur? Motorn i fråga är en XK motor. Fanns i storlekarna från 2,8 liter till 4,2 liter fram till och med 1985-86. Även den nyare motorn har snygga kamkåpor som med lite entusiasm och arbete lär gå att polera.... ler. hmmm ja kanske mycke jobb. 12ornas kåpor är dock inte polerade orginal utan har flänsar på ovansidan. Dock går det att ta bort färgen på både de nyeare 6 ornas o 12 ornas kåpor. By the way de sista åren med XK motorn(denpå bild) var kåporna målade med flänsar...

ska leta upp bilder o lägga in

Kommentar av Johnny Arksund den 14 Februari 2011 kl. 19.54
Kommentar av Johnny Arksund den 14 Februari 2011 kl. 19.55
blev visst inte som jag tänkt men nedan länkar finns en knippe varianter på Jagga motorer.
Kommentar av Michael Hackman den 15 Februari 2011 kl. 1.53
Mmmmmmmmmmm så vackert...!
Kommentar av Mats Arrhénborg den 15 Februari 2011 kl. 8.59

Har haft en konverteringssats till jaggas v12. Den var helt i aluminium vilket ju passar toppen.

4,2L motorn med kammar från Daimler limosinen borde vara bra. Ger bästa vridet.

Se upp för motorer till automat eftersom dom saknar svänghjul på motorn.

Jag är gärna med och beställer kyllimpor ifall någon vill göra en beställning på flera för att få ner priset. Motorn är vacker, stark och går sagolikt, dessutom finns det ett antal varianter på förgasare ifall man inte gillar SU.

Kommentar av Ulf Lindén den 15 Februari 2011 kl. 9.20

@ Mats. Glädjande att se ditt inlägg, hoppas att du återhämtat dig / Ulf

Ahaa! Betyder det alltså att startkransen sitter på convertern? Att hitta en 6:a med manuell vxl-låda är väl inte helt omöjligt, kanske än vanligare om man håller sig till de äldre årsmodellerna men en 12:a med manuell vxl-låda är väl ganska ovanligt, eller? Det betyder att V-12:an som jag precis har köpt (se tidigare blogg) och som var utrustad med automatlåda, saknar svänghjul? Hur många ligger med ett dito svänghjul i lager? Är det alla 0-balanserade, eller? Vart hittar man lämplig ryckutjämnare till svänghjul - backslagsplines samt svänghjulskåpa som går att modifiera för backslag, eller finns det färdiga kit? Det blev många undringar det här! Uppenbart så är det flera av er som har erfarenheter av dessa fantastiska maskiner så det löser sig nog när det blir dax. Spännande att få lära sig något helt nytt! Tack Alla!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor