Uppdatering Kurre del 17: Motorbädd och luckor!

I väntan på Kurres hjärtbyte så har det bara hänt lite smågrejer med Kurre under denna fantastiska sommar då man inte haft någon speciell arbetslust med 30-gradig värme i skuggan!

Till att börja med så har jag snyggat till i motorrummets nedre regioner och återställt Kurres motorbädd till original. Det första som åtgärdades var borttagande av Roverns påbyggda motorbäddar, inte helt utan besvär kan jag intyga!

Efter lite målning med Danboline så är nu Kurre redo för nästa steg gällande motormontage. Mycket saknas dock ännu som motorfästen och anslutningar för gas- och växelreglage.

Före:

 

..och efter:

 

Kurres motorluckor har äntligen fått sitt bling-bling monterat i form av de specialtillverkade och blankpolerade gångjärnen i rostfritt, dra på trissor vad de kostade! Har även låtit en lokal firma ta fram kantlisterna i polerat rostfritt! Samma firma har även gjort det mesta av de rostfria detaljerna till S-1 Sverige!

Färdigt så blev det så här:

Här syns även tydligt den assymetriska delning av luckorna, något som Kurre haft hela tiden. Dock har man flyttat ventilatorerna från mittfisken någon gång för att de ser bätte ut kanske!?

Förklaringen till denna kanske lite udda delning på en Essbåt tror jag ligger i det faktum att det är trång med en Ford Flathead under luckorna och så pass trång att luftfiltret tog i luckornas förstärkning så därför försköt man delningen i stället så att centrum av motorn fick mer plats under luckorna! Titta på bilden nedan av undersidan på den större av luckorna så förstår ni! Man har även förkortat förstärkningsbalken i luckan samt karvat lite i ramen för att rymma gasaren. När det är gjort vet jag dock inte, kan vara efter något annat motorbyte. Hur många av Essbåtarna har denna lösning med luckorna tro?

 

Visningar: 402

Kommentar av Johan Ankarbäck den 1 September 2014 kl. 14.50

Riktigt snyggt! Blev mycket mer "rätt" utan durkplåtar. Ska bli kul att följa motorrenoveringen i tidningen :)

Kommentar av Håkan den 1 September 2014 kl. 14.55

Tack Johan!
Durkplåtarna är dessvärre förbaskat praktiska då de kommer att åka tillbaks, i alla tillfälligt!
Tanken är dock att så småningom ersätta dem med mera tidsenliga durkar i trä.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 1 September 2014 kl. 15.01

Ok, ja ibland får man kompromissa lite för att få det användarvänligt. Själv försöker jag klura ut hur kylningen på Kermath-motorn funkar. Många rör blir det :)

Kommentar av Håkan den 1 September 2014 kl. 15.09

Så är det!

Försök följa ett logiskt flöde så brukar det lösa sig och helst vill man ju låta medierna strömma mot varandras riktning i tex kyllimpan!

Kommentar av Lennart Bodén den 2 September 2014 kl. 8.09
Intressant och bra presentation till de bilderna! Kul att se Kurres bottenstockar, urtag för motor mm!
Påminner som i min Minna, så även dragstång till rodret! Väntar på nästa rapport!
Kommentar av Håkan den 2 September 2014 kl. 8.54

Tack Lennart, kul att höra! :)

Då Kurre haft ett antal motorer, vår Flathead blir den femte i raden, genom åren, så har det ju säkert hänt en hel del med trädelarna i dessa regioner...men det hör ju till båtens leverne och tillika proveniens! ;) 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor