Med veteranbåt i kungliga hufvudstaden

Vi veteranmotorbåtsbåtsägare som har förmånen att bo i kungliga hufvudstaden brukar då och då, under fina sommarkvällar, njuta av något som vi kallar "lilla- eller stora stadsrundturen".

Lilla stadsrundturen är förlagd uteslutande till mälarvatten: vi går genom pålsundet (hej alla båtkompisar), riddarfjärden, stadshuset, klara sjö, karlbergskanalen, ulvsundasjön, tranebergssund, under tranebergsbron och runt essinge öarna. En rundtur som verkligen inte går av för hackor!

"Stora" innefattar en slussning genom karl johans-slussen, strömmen, beckholmen, valdemarsudde, runt blockhusudden, in- och genom  djurgårdsbrunnskanalen. Djurgårdsbrunnsviken med sjöhistoriska, djurgårdshamnen (KMK) och strandvägskajen. Har vi en inte allt för hög gös så kan vi stryka förbi nationalmuseum, under bron till skeppsholmen, och sedan vinka till högvakten på slottet. Annars tar vi en sväng runt vasahamnen och gröna lund (där det också går att förtöja), runt kastellholmen för att sedan söka oss genom karl johans-slussen in i mälaren igen. Båda turerna är helt fantastiska och visar Stockholm från vackraste tänkbara sida!

Själv är jag född 1950 och minns även "staden på vattnet" som i den grymma filmen här:

Visningar: 269

Kommentar av Anders Værnéus den 12 Maj 2012 kl. 8.35
Helt underbar. Tack! :-)
Kommentar av Robert Sollare den 12 Maj 2012 kl. 10.46

Mycket vacker film !

Kolla även de övriga filmer som finns samlade på FilmArkivet.

http://www.filmarkivet.se/sv/

Kommentar av Micke Persson den 12 Maj 2012 kl. 12.58

Jag gillade verkligen detta ;) mkt gamla fina båtar också.....

Kommentar av Magnus Kaplan den 12 Maj 2012 kl. 18.57

Vilken häftig film!! Och dessutom i färg. Blev helt tagen. Fick en flashback, när jag var sådär två-tre år gammal och badade i en precis en sån där plaskdamm i Traneberg, där min mormor bodde... Bilden av ungar med såna 50-talsbadkläder, det var så att jag kände lukten av solvarmt vattnet! Antagligen den varma sommaren -55.

Älskar att se gammal journalfilm och insupa atmosfären,bilarna, kläderna och BÅTARNA.

Kommentar av Lars Olsson den 12 Maj 2012 kl. 19.47

Jo precis, vi är uppvuxna med plaskdammar och parklekar både du och jag, och den fantastiska positivism som fanns på femtiotalet. Jag minns också saluhallen och partiförsäljningen vid Klara sjö (pappa hade livsmedels affär), dit alla odlare och trägårdsmästare runt Stockholm kom för att sälja sina varor. Gurkor fortfarande varma och så nyplockade från växthusen, så de nästan skrek när man bet i dem... Man blir otroligt nostalgisk när man ser filmen!

Kommentar av Stefan Wikström den 13 Maj 2012 kl. 12.56

Otroligt vacker film, en tid som jag missade o inte fick uppleva,iaf inte torghandel men mkt båtåka som barn. Fick däremot se hur torghandel fungerade när jag bodde i Lettland, då gick man ner o handlade på torget, in till slaktaren o pekade..tyvärr inget båtliv då istället. Men tack för att du delade denna svunna epok med oss o en underbart vacker film om vårt underbara Stockholm

Kommentar av Stefan Wendin den 13 Maj 2012 kl. 20.30

Strålande!

Kommentar av Anders Widström den 14 Maj 2012 kl. 10.32

Tack !   för det tippset Lars.De var en höjdare till film från tider som flytt.Kul att se trotts att man är född på 60 talet.Men som sagt underbara miljöbilder!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor