Kurres Flathead: Motorporr eller Nu är det närmare än någonsin.....!

Lite pinfärska bilder på Kurres Flathead är väl på sin plats, men starka personer varnas för känsliga bilder!

Det tar tid med alla smågrejer som skall passas in nu på slutet av uppbyggnaden och Dan jobbar med motorn när tid finnes, efter ordinarie arbete utförts, på kvällar och helger.

Det som hänt sedan sist är att vi har vart tvungna att flytta generatorn från sin tidigare plats uppe på motorn av förmodade utrymmesskäl, svårt att prova detta då motor och båt har 25 mil mellan sig så vi har fått gissa i mångt och mycket.....

Vidare är rördragningen för kylvattnet är lart med helt nya hårdlödda kopparrör formade efter tidigare dragning. Eventuellet måste en utrymmesjustering göras här men det får vi ta då.....

 

Sedan är alla nytillverkade tändkablar med kolfiberkärna på plats tillsammans med allt vi kunde återvinna från original tändsystem som fördelartoppen i alujumjum och tändhattarna i plåt och keramik! Det vilar nästan något filosofiskt erotiskt över propert dragna tändkablar.......

 

Det avfärgade backslaget har återförenats med sin motor igen och det känns skönt, å vackert blev det med!

 

Avgasröret på denna sida skall egentligen sitta på andra sidan men det fixar vi innan slutmontaget på pall:

 

Den mycket skamfilade originalplåten med motornummer har hittat tillbaks efter lite modifiering för nithålen.

 

Vi väntar även på specialbeställda (nähä!?) kopplingar för röret mellan bränslepump och gasare....vi vill inte ha gummislang där av flera anledningar.

Sedan är det bara resten kvar här med såsom att ta ner motorn från stället, montera den andra sidans kyllimpa med rör, ställa hela ekipaget med motorkuddar på en eu-pall, fylla på vätskor, koppla batteri och dra igång.....typ!

Men så här nära har det aldrig vart förut........

 

Visningar: 903

Kommentar av Johan Ankarbäck den 9 Oktober 2014 kl. 12.15

Såå snyggt! Ett riktigt konstverk.

Kommentar av Håkan den 9 Oktober 2014 kl. 13.14

Tack Johan!

Ja, visst är detta finkultur om något.....undrar om man skall ställa ut den på Liljevalchs..... ;)

Kommentar av Olle Neckman den 9 Oktober 2014 kl. 16.46

Vill inte förta konstverket men med denna konstruktion av inblandning av kylvatten i avgaserna så kommer du väl att få vatten bakvägen in i motorn. Vanligtvis brukar man göra en krök så att vattnet inte kan rinna bakvägen men det kanske är på gång?

Kommentar av Torgny Gunnarsson den 9 Oktober 2014 kl. 17.25

Vackert!

Kommentar av Lars Olsson den 9 Oktober 2014 kl. 18.07

Nära, men ändå så långt borta! Nu får du sitta och sukta hela långa vintern och drömma om den sommar som kommer... fast du har ju en hel del jobb kvar med att installera den i motorbädden innan det blir dags. Ser finfint ut iaf! Hälsningar Lars!

@Olle: Vi har en liknande originallösning i Essbåten Relda, ingen krök och raka grova kopparrör som avgasrör. Funkar fint och har sett ut så sedan 1938.

Kommentar av Ulf Lindén den 9 Oktober 2014 kl. 19.21
@ Olle N.... Om du läser texten så förtydligar upphovsmannen/författaren i klartext att avgasröret på bb sida tillhör stb och vise versa, därmed skulle "ditt problem" vara löst! Dessutom skall kylvattnet från motorblocket alltid inmatas i limpans akterkant för att tvinga kylvattnet att fylla hela limpan innan kylvattnet slutligen tar sig ut i avgaskröken för vidare inblandning med avgaserna! Glöm inte heller att motorn kommer att luta kraftigt akterut. Jag kan dessutom garantera dig att Håkan är både intelligent och påläst i ämnet, så jag tror inte att du behöver "oroa" dig ;-)
Kommentar av Håkan den 9 Oktober 2014 kl. 20.00
Tack för alla fina kommentarer!
@ Olle: Som Ulf skriver så kommer motorn att luta runt 10 grader bakåt och blir dessa slutrör ganska horisontella. Sedan är det svårt att få till alla vinklar på ett foto och vi tror att detta rör skall över på andra sidan men det visar sig kanske inte behövas, vi jobbar i detta nu med att fundera...... Har även förstått att det kanske inte kommer att behövas någon krök precis som Lars nämner.....sedan är inte avgassystemet på något sätt påbörjat ännu, detta var det som medföljde motorn vid köpet!
@ Lars: Så rätt du har Lars, vi vet ju inte ens om den får plats i Kurres inre än....
@ Ulf: Kraftig tack för din tro på undertecknad, hoppas du får rätt! ;)
Kommentar av Bo Wahlström den 10 Oktober 2014 kl. 9.48

Snyggt, blir ju lite synd bara att man sällan kommer att få se så mycket av detta då den kommer under motorluckorna. Du får se till att öppna luckorna så fort du kommer in i hamn Håkan :)

En fråga: den nya placeringen av generatorn resulterar ju i att den går åt det andra hållet! Generatorer brukar ju vara konstruerade för att gå åt det ena hållet bara, hur har ni löst det?

Kommentar av Håkan den 10 Oktober 2014 kl. 13.31

@ Bosse: Tackar! Visst är det synd at tden inte syns mer på plats ( om den nu ryms? ) men känslan och vetskapen finns ju där samtt at tman definitivt av fler anledningar gärna öppnar luckorna vid bryggankomst! ;)

Gällande generatorn så tror jag tom att den går åt rätt håll vid detta montage men det handlar mest om optimal kylning, i all fall om man får tro leverantören, Start & Generatorspecialisten som skirver detta:

Generatorn får bäst kylning när den går moturs.
Gnistskyddad, fungerar utmärkt i marin miljö och trånga motorutrymmen med begränsad ventilation

Kommentar av Joakim Funhammar den 15 Oktober 2014 kl. 21.38

En liten klur fråga va de inte alu toppar ?? blir sådär med koppar då eller ? vilken party poper jag är  men de är tok snyggt bygge

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor