Classic Fantastic Plastic, del 5: Proveniens!

Forskning kring denna båts tidigare liv pågår hela tiden och det jag fått fram hittills är följande:

Vår XK-19 har i princip sedan den var ny alltid förvarats inomhus i stora båtförvaringshangarer, vilket torde förklara båtens mycket fina yttre skick trots att den under hela sin livslängd vistats i soliga Kalifornien och Lake Arrowhead. Det gamla båttillståndet på vindrutan vid förarplatsen vittnar om detta:

Den eller de tidigare ägarna har helt enkelt ringt ner till båtförvaringsfirman, sagt till om att de vill ha båten sjösatt och klar till ett visst klockslag. De har sedan åkt dit, tagit en sväng eller två för att sedan gör det omvända och låta firman ställa upp båten i sitt ställage igen.

Vår båt har HIN, Hull Idenfication Number, enligt bilden nedan...

...vilket enligt denna utgåva från Chris Craft visar att vår XK-19 med nummer 2042 är en av de sista framtagna under 1971. Vi vet ju inte om det är båtens färdigställande-år eller om båten blev klar och såld under 1972, så vad båtens korrekta årsmodell egentligen är återstår att ta reda på.

Fullständig leverans- och säljspecifikation finns i ett museum i USA, men för tillfället kan inte arkivet nås pga en omfattande renovering av museet.

Sammantaget visar timräknaren att vår XK-19 varit i drift runt 780 timmar sedan 1972 och det skulle ge c:a 17 timmar per år i gångtid! Då allt verkar funka elektriskt, tillsammans med båtens skick så finns det ingen anledning att tvivla på den siffran.

Visst syns det även att båten nyttjats som den glädjespridare den byggdes som, och det finns en hel del skavanker. Dessa skavanker visar dock på ett kärleksfullt åldrande och har gett båten en härligt patinerat men mycket fint bruksskick. Planerna är att båtens skall få fortleva i detta patenterade skick så långt det är möjligt...i alla fall på utsidan. På insidan kommer det att tillkomma lite förbättringar mer anpassade efter dagens teknik och säkerhet. Mer om detta i ett annat inlägg.

Bjussar på en helhetsbild från där båten står just nu och ivrigt väntar på att få flytta hem till Umeå.

I nästa uppdatering kollar vi in den väldigt unika inredningen..... ;)

Visningar: 376

Kommentar av Lasse Häggblom den 18 December 2017 kl. 21.33

Kul att läsa !

Kommentar av Håkan den 18 December 2017 kl. 22.15

Tack Lasse, kul att du hänger med på resan! :) 

Kommentar av Ralf Krystad den 19 December 2017 kl. 17.22
Fantastisk fin båt
Kommentar av Håkan den 19 December 2017 kl. 17.53

Tack Ralf!

Ingen dålig racer du har själv där! ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor