Classic Fantastic Plastic, del 4: Vår båt och bakgrunden till XK:n!

Varför det blev just en XK-19 är nog lite av en slump men just denna dök upp från USA i ganska exakt samma veva som KURRE blev såld...samma vecka för att vara exakt faktiskt.


Jag åkte ner till Göteborg där båten just packats ur sin container och stod hos en trevlig båtfirma med egen import och service av klassiska båtar. Jag möttes av en denna skapelse i ett till synes orört men använt originalskick:

Jag hade dock haft span på just Chris Craft och XK-19 en tid då det är denna typ av båtar som redan nu är framtidens klassiker på sjön. Linjerna är ju extremt fräna och kopplingen till just muskelbils-eran är väldigt tydlig så den skulle ju komplettera min Camaro från 1969 på ett ytterst lämpligt sätt. Sedan är ju konceptet exakt lika som KURRES med sittplats för fem, långt fördäck och akterdäck med stor motorhuv samt V8 med raka rör! :)

Att dessa båtar bara byggdes i 276 exemplar i hela världen under tiden 1970-1975 gör ju inte saken sämre då man ogärna vill åka omkring i nåt som alla andra har.... ;)
De är alltså väldigt ovanliga, både i våra vatten och i världen i övrigt. Totalt finns det kanske 6-7 stycken i Norden, om man räknar in de första som hette Commander SS.

Det som inte är så ovanligt är dock komponenter till drivlinan vilket är nog så viktigt. Trots att det står Chris Craft på drevet så är det faktiskt Volvo Penta som tillsammans med Chris Craft tog fram det och reservdelar finns faktiskt än idag på närmaste Biltema! Motorn är ursprungligen en Chevrolet 350 cui med reservdelar i närmaste lokala speed shop.

Enligt vad jag har förstått så var mannen bakom både skrov och drev en legend inom offshore-racing, Jim Wynne. Jim patenterade den djupa v-bottnen och skapade tillsammans med Volvo Penta det moderna drevet som i vårt fall heter 270. Dock är det en elektrisk tilt-funktion på vårt drev, vilket förmodligen var ett tillbehör.

Båtens design stod dock en annan ikon för, Dick Avery. Han hade jobbat länge för F*RD innan han i mitten av 60-talet tog steget över till Chris Craft och blev deras chefsdesigner. Dick var även upphovsmannen till de vackra linjerna som Datsun 240Z fick.

Dick ville göra en återkoppling av de klassiska mahognyracers som alltid varit Chris Craft signum men som fasades ut under 60-talet, då det moderna sättet att bygga båtar i glasfiber blev allenarådande. Dick sneglade på Corvetten och Camaron samt andra muskelbilar från slutet av 60-talet och fick fram den sexiga design som XK-19 och dess föregångare Commander SS förärades. Hör Dicks egna ord .

..mer om detta och vår båts historia i nästa uppdatering! :)

Visningar: 980

Kommentar av Lasse Modin den 30 November 2017 kl. 11.45

Roligt! Jag har faktiskt aldrig sett din version, bara den vinröda och gråblå. Det brukar ligga två såna i Cannes som används som vattenskid- och sån där fallskärmsdragare...

Kommentar av Håkan den 30 November 2017 kl. 11.52

Kul att du gillar den, Lasse!

Ja, det fanns grön, röda och blå tror jag mellan 1969-1970 men från 1971 verkar de uteslutande vara gräddvita eller vita. Kul att se såna i drift fortfarande i Cannes, du är säker på att de är CC XK/SS med? Bilder? ;)

Kommentar av Lasse Modin den 30 November 2017 kl. 11.58

Dom i Cannes har jag sett precis intill Festivalpalatset längst in i gamla hamnen och det är 19-fotarna med v-format baksäte...

Kommentar av Håkan den 30 November 2017 kl. 14.05

Fränt Lasse! Jag vet att Chris Craft byggde ett antal SS/XK-19 i Italien så de i Cannes är mycket troligt några av dessa!

Ligger de där för jämnan menar du? Jag ska ner till Antibes till våren så man kanske måste förbi Cannes igen å kika till dem! :)

Kommentar av Lasse Modin den 30 November 2017 kl. 16.18

Jag kollade på Google Earth och kunde inte se dom nu, så dom kanske inte finns där längre. Dom var väl använda sist jag såg dom, matta i gelcoaten, så det kan ju hända att någon köpt dom billigt för att renovera...

Kommentar av Martin den 6 December 2017 kl. 17.45

Riktigt fartig båt det där. Har en ljusblå granne i Pålsundet.

Kommentar av Håkan den 6 December 2017 kl. 18.21

Kul Martin!  :) Är det en XK-19/SS det med menar du? Tror nämligen inte de fanns i ljusblått men den kan ju vara omlackad..?!

Kommentar av Martin den 6 December 2017 kl. 18.31

Nej den är ju inte alls ljusblå hehe, skadad av alla Donzi-bilder på woodyboater. Den är guld-lackad, se http://www.xk19.com.

Kommentar av Håkan den 6 December 2017 kl. 18.32

Hehe! Ah, då det är Peters! En av de finaste på planeten tror jag! :)

Kommentar av Martin den 6 December 2017 kl. 18.33

Just så.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor