Ja såhär såg hon ut på det glada 1980-talet. Då hon fortfarande satt ihop och fungerade. Hade då Trollhättan som hemmahamn, men såldes sedan uppåt landet och hamnade i Uppsala. Sedan försvann alla spår tills dess att hon hittades helt slut, riven, utan akterspegel och däck. Hon togs då omhand, fraktades upp till Furudal där Peter Solenberg och Kurt Bäcklund satte igång en omfattande renovering med däck- och balkbyte, akterspegel och ram samt lite bottenbord och annat kul. Sedan stannade det hela av och båten blev stående tills vi nu köpte henne.

Men vad var hennes historia? Rykten som följde henne sade att hon var en Forslundare byggd 1935. Kändes lite sent med hänsyn till den mycket raka stäven och hennes lite allmänt strama utseende. tankarna gick snarare mot tidigt 1930-tal, men med den gode Gidde kan man ju aldrig vara helt säker.

Nåväl, ni har sett att hon nu är hemkommen till Per-Åke Olsson som ska börja fixa iordning henne så att hon åter kan möta vatten efter i alla fall 20 år på land. Men vad är hon?

I fören satt det ju märken efter gamla skruvhål. Och med hjälp av en av ägarna i Uppsala så lyckades vi fixa fram att hon hetat Marie. Så då kunde de skruvhålen tas bort.

Men vad stod det nu då? Vad hade hon mer hetat? Mycket knåpande och knepande så kom plötsligt förslaget X-Ray. Men inet kan en båt från 1930-talet heta X-RAY? Och vem skulle äga den? En ingenjör? En läkare? Kändes som en svajig teori.Men dock något som kunde stämma. Lite gamla matriklar slö-tittades i. Inget i KMK. Inget i KSSS. Inget i SSS. Inget i..., jo kolla! I Navigationssällskapets matrikel för 1935 så finns det en båt som heter - X-RAY. Måtten stämmer och allt annat också. 

Så då borde X-RAY stämma. Helkul. Men B.E Järnh? Vem var det. Google anfölls och snart trädde det fram en bild av en man som var både uppfinningsrik och affärsdrivande. Tog över en liten åskledarfirma i början på 1900-talet, men kom snart i kontakt med tyska röntgenteknologin och såg till att svenska sjukhus fick tillgång till apparatur så att de kunde åtnjuta tekniken. Företaget växte sig så småningom riktigt stort och fusionerades 1972 med Siemens och familjen Järnh blev mycket förmögna på detta och på sitt mångåriga stora företagande. 

Men, som alltid - det vore ju kul att få tag på en bild på hur hon en gång såg ut. Många bilder på liknande forslundare har studerats av mig och vänner men utan att riktigt komma rätt. En låda med glasplåtar var det dock länge sedan som jag tittat i. Och däri visade sig sanningen ligga i denna underbara paradbild tagen 1930.

In i photoshop med den och skärskåda. Båten längst till höger är dubbelruffaren Hagaberg - den känner jag till sedan tidigare. Båten till vänster om denna är den förtas Ess-båten, Juanita - henne känner jag också igen ganska så bra eftersom hon sedan 1984 finns i familjen. Men i stäven på båten längst till vänster stod det något. Zooma in och vad framträder om inte X-RAY! Wow! Bekymret är dock att den båten inte är "vår" X-RAY utan en tidig syster till Juanita. Men båten framför X-RAY - kolla på den. Det är ju vår båt. Vår X-RAY! Alldeles säkert.

Hur kan detta då hänag ihop? Svaret kom nog Ulf Lindén med när vi pratade om fallet:

-Förmodligen så var ingenjör Järnh med och körde sin "lilla" X-RAY på plåtningen. Stod där och sneglade på den större Essbåten som gick bredvid honom. Och när de var åter i hamn, bad han Gidde om att få testa den. Tycke uppstod och Järnh frågade vad Gidde skulle ha i mellanskillnad?

Och så blev det affär. Bokstäverna från lilla X_RAY skruvades över på den stora - dvs "vår" båt. Men detta innebär ju att någonstans så seglar det en mycket gammal Essbåt med lika konstiga skruvhål i stäven som sitter på vår båt. Så ut och titta i stäven om du äger en gammal Ess. X-RAY kan ha varit dess ursprungliga namn. 

Visningar: 991

Kommentar av Lars Olsson den 25 Mars 2014 kl. 19.47

Ja jäklar vilken "Kalle Blomqvist" du är!

Kommentar av Håkan den 25 Mars 2014 kl. 19.55
Proveniens, på min ära! :)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 25 Mars 2014 kl. 21.09

Häftigt vad det går att få fram! Grym research :)

Kommentar av Anders Welén den 26 Mars 2014 kl. 10.53

Underbart att läsa och inspirerande

Kommentar av Stefan Lindberg den 26 Mars 2014 kl. 14.30

Nu måste jag ta fram förstoringsglaset och bege mig ner till båten !Ingen i veteranbåtssverige tycks längre minnas min (historielösa) ess-liknande racer från tidigt 30-tal med dubbla roder och måtten 6,60x2,00 m..men mot bakgrund av ovanstående lyckade efterforskning är det bara att hålla hoppet uppe. Plötsligt händer det...

Grattis Anders :-)

Kommentar av Håkan den 26 Mars 2014 kl. 14.55

"@Stefan: Det som inte syns, finns inte! Du har ju knappt några bilder på båten uppe så vi får se ju! ;)

Kommentar av Stefan Lindberg den 26 Mars 2014 kl. 17.10

@ Håkan - Vill inte kladda ner Anders tråd mer än nödvändigt så jag har lagt lite bilder på din bloggpost "Ägare till ESS-båtar".

Kommentar av Håkan den 26 Mars 2014 kl. 21.19
Perfekt! Men lägg upp i ditt eget album så att man lättare kan hitta den! ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor