Sven berättade den ofta. Historien om hur han som nybliven mahognyracerägare, skulle paddla nyinköpet över Järlasjön till en väntande bil och trailer. Och mitt ute på sjön började båten läcka. Som ett såll. Goda råd var dyra. Båten skulle räddas. De var två ombord, den ene fick ösa och den andre paddlade för livet med den enda paddeln. Som den gode berättare Sven var, drog han alltid ut lite på slutet innan han med ett skratt avslöjade att de hann precis fram till trailern innan båten med en suck sjönk. Men ned på vagnen och båten var räddad.
Men nu har skrattet tystnad och historien kommer aldrig mer att berättas på det sättet som bara Sven kunde. Lördagen den 15 mars somnade pionjären, renoveraren, båträddaren och den varma entusiasten Sven Evefelt in efter en mycket kort sjukdom. För den klassiska båthobbyn är detta inte bara en förlust av en kamrat och en båtentusiast. Sven Evefelt var mer än så. Som en av de första i Sverige som såg skönheten hos de gamla träracerbåtarna som i stort sett ingen på 1970-talet brydde sig om. Men Sven såg och engagerade sig.
Det blev många båtar genom åren. Sven själv hävdade 12. Men varje gång ämnet kom upp, dök det alltid upp någon ytterligare. Sven köpte, räddade och förmedlade vidare. De roligaste behöll han själv och såg till att få körbara. För användandet och njutningen till sjöss var ändå det viktigaste. Båtarna skulle gå och fungera. Den inställningen gjorde att många entusiasmerades av Sven och hans vackra båtar. Och han blev därigenom en motor i hela hobbyn och som folk såg upp till.
Med åren blev också hans kunskap om de svenska racerbåtarna ett djup brunn, som Sven gärna öste ur och delade med sig av. Hans historier kryddade med fakta och självupplevda möten med båtar och människor, var vi många som fick njuta av.
Nu har som sagt både skrattet tystnat och locket lagts på till en av de största källorna till kunskap som vi haft i vår hobby. En varm, vänlig och hjälpsam person har lämnat oss. Sven - jag saknar dig.

Visningar: 637

Kommentar av Jon Granström den 25 Mars 2014 kl. 19.58

Vila i fred Sven, ditt minne lever i Cover-Girl.

Kommentar av Stefan Wendin den 25 Mars 2014 kl. 21.58

Vila i fred Sven.

Kommentar av Bobby Cyrus den 26 Mars 2014 kl. 7.17

Trista nyheter, verkligen.

Som så många fall så består dock båtarna medan människorna passerar igenom dom... Vi låter Svens minne lysa genomvara alla dessa båtar han hjälpt vidare...

Kommentar av Robert Duimovich den 27 Mars 2014 kl. 12.34

Tråkigt !

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor