Den här sålde jag i våras till Berlin, priset då baserat på båt i bruksskick, alltså han har lackat om den o skruvat i de 12 skruvar som var medskick löst i påsen.

Ser man till inrikes marknaden i exmpelvis nu Tyskland så innebar detta att även med ett kapell ala barnvagn så är dagspriset på 34,000 euro alltså sådär 320,000sek

Vi gjorde en bra affär båda två men frågan är vad som behövs för att vi här uppe som sitter på flest träbåtar i Europa skall inse värdet av det vi har i våra båthus, garaget för en dag inom inte allt för lång framtid så finns dom inte längre att "åka o hämta"

Export eller inte är en annan fråga, just nu ser vi inte träden för skogen är i vägen verkar det som...

Visningar: 741

Kommentar av Anders Værnéus den 30 Augusti 2010 kl. 20.17
Så länge båtarna tas väl omhand och eventuella förtjänster hamnar i rätta fickor så ser jag inget dåligt med vare sig det ena eller det andra
Kommentar av Håkan den 30 Augusti 2010 kl. 21.54
....skulle jag få Trolle såld till det priset skulle jag inte undra något mer alls! :) ..d e bara att komma å hämta!
Kommentar av Michael Hackman den 30 Augusti 2010 kl. 22.50
Ja du Håkan, skulle du bubbla priset du begär nu o lägga ut henne på rätt ställen så... Prova!
Kommentar av Peter Eriksson den 1 September 2010 kl. 0.19
Jag har sålt två Petterssonbåtar de senaste 10 åren och bar annonserat i Sverige. Det har hört av sig folk från Holland, Belgien, Norge , Finland och Lettland. Ingen har dock varit villig att betala några speciellt höga summor utan jag har fått pruta lite grann för att bli av med båtarna. Helt normala priser helt enkelt.
Jag blir alltid lite skeptisk då folk säger att man kan få motsvarande i Euro nere i europa vad man får i kronor i Sverige. Det är i alla fall inte min erfarenhet, men visst, grattis till den som får det.
Det ligger mängder med fina träbåter på Blocket. Vissa har legat ute till försäljning i flera år. Varför går inte dom åt? Waernéus har själv några av de finaste som han förmedlar.
Jag ser inga problem med att sälja till utlandet. Den som är ekonomiskt oberoende kan ju unna sig lyxen att välja vem han vill sälja till. Det är dock få människor som är det i allmänhet och bland träbåtsägare i synnerhet.
Jag tycker dock inte att det är något stort problem att att min båt inte är värd flera hundra tusen, det är inte därför jag har träbåt utan för att det är min hobby och jag tycker det är kul när folk kommer fram i hamnen och berömmer mig för ett fint arbete. Vissa saker går inte att köpa för pengar...
Kommentar av Michael Hackman den 1 September 2010 kl. 2.09
Full respekt för vad du säger Peter och tror också att "vårt sätt" att se på båtarna är mer att vi köper en hobby inte en "båt" men faktum kvarstår att prisbilden är en annan och vad jag försöker komma fram till är att vi kanske borde inser det värde dessa båtar har och då menar jag inte för att man skall kunna känna sig rik eller att ena båten är bättre än den andra utan att vi för tillfället har lyckan fortfarande kan "åka o hämta för en billig penning" men att detta också syns utomlands och att vi genom vår prisbild indirekt utarmar vår egen träbåtsflotta!

Att många båtar ligger länge på Blocket har också en naturlig förklaring, prisbilden på de fyrare båtarna har inte ännu hunnit ikapp oss här hemma och Blocket når vissa utomlandsköpare precis som du nämner men den stora massan i utlandet gör sig inte besväret att ens försöka förstå sig på att söka på blocket i Sverige, exempel som man kan prova som svensk är att söka på Finska Blocket www.tori.fi så får man nog samma känsla som en normal fransman eller tysk känner inför svenska Blocket (detta är dock min egen teori)

Vad jag också lärt mig genom åren är att många, inte alla men många av de utlänska köparna inte är ekonomiskt oberoende utan söker sig hit upp för att priserna är lägre här uppe på träbåtar så även med resorna o hemtransporter så har dom ändå pengar över efter dom handlat här ist för hemma, det säger också en del om våra "värdering" av båtarna här hemma och så länge vi inte tar bättre reda på båtarna i "ruttna raden" som finns på nästan alla bårklubbar och ser till att få en prisbild som bättre stämmer överens med omvärlden så kommer exporten att fortsätta.

Tror också de flesta av oss känner igen oss i att "vissa saker går inte att köpa för pengar" för det handlar om känslor när vi pratar om våra båtar o allt runt omkring dom och det går inte att sätta pris på men det betyder ju inte att vi måste ”ge bort” anledningen till vårt lyckobrus…
Kommentar av Peter Eriksson den 1 September 2010 kl. 3.25
Dina teorier kan säkert stämma Michael.
Jag är dock kluven om det här med priserna: det är inte bara bra ifall priset på träbåtar skulle skjuta i höjden. Idag är träbåtshobbyn en förhållandevis billig syssla om man bortser från arbetstid (eller om man ska lämna in båten hos en båtsnickare) men jag tycker att inte man ska omräkna den tid man lägger ned då det gäller en hobby.
Om priserna sticker iväg uppåt på färdiga båtar som den Pettersonnare som finns på bilderna (som alltså gick för 340.000 kr) så följer naturligtvis renoveringsobjekten efter.
Att betala 70-80 tusen för ett juste objekt istället för 7-8 tusen som det är nu kommer naturligtvis att få vissa effekter. En del bra kanske men att det skulle bli flera personer som ägnade sig åt träbåtsrenoveringar tror jag inte. Som jag ser det är träbåtar ett billigt sätt för den som kanske inte har så mycket pengar men som har ett stort intresse och kanske fallenhet för träbåtsvård och som vill komma ut på sjön. Jag tycker att det är en aspekt som har kommit bort lite i debatten angående vårt kulturarv.
Det finns flera som har propagerat för att priserna skall gå upp sedan slutet av 90-talet men på något vis tror jag att det bara är "marknaden" som kan sätta priset.
När jag ser salongsbåtar som kostar över 2 miljoner undrar jag hur stor kundkrets man egentligen har. Man får en riktigt fin Storebro för de pengarna med alla tänkbara bekvämligheter, och är man bara ute efter sjölivet blir nog valet lätt.
Kommentar av Michael Hackman den 1 September 2010 kl. 4.20
Vi är nog överens över hela registret med små nyanser, att priserna kommer att stiga är förmodligen en verklighet om man ser på bilhobbyn där man kunde precis som i båtsammanhang kunde få en Amazon för 20 år sen och idag kostar tom rostburkar 15k och en totalrenoverad upp mot 150k "Raggarbilar" skall vi kanske inte gå in på då priserna stuckit iväg på vissa modeller långt över halvmillen...

Idag kan man nog säga att gruppen är väldigt blandad om man ser till ekonomiska förutsättnignar på ägarna och vet inte men om man bara vill ut på sjön så ligger plastsnipor o små sportbåtarna under priset på ett träobjekt så tror att man ser mer till att skaffa träbåt än priset men håller med om att hobbyn blir mer tillgänglig för en större skara med dessa priserna men frågan kommer då automatiskt om hur många tappade sugar o uppstannade projekt har vi bland träbåtsköparna på grund av "felköp"? Kan det vara att man sköter om en investering som kostat lite på ett bättre sätt?

Nu är jag lika glad som du över att hobbyn är öppen för alla och har man intresset finns objekten att tillgå, frågan är bara hur länge det kommer att se ut så...

Att betala dyra pengar för något speciellt, kommer ihåg för flera år sen så hade dom en familj som provkörde en Ferarri en vecka och slutresultatet blev att man tycke det känndes som att sitta på frusna falukorvar o 2 vuxna 2 barn gjorde att man inte kunde åka o storhandla när barnen var med så priset reflerkterar inte alltid komfort o bekvämlihgheter utan något annat o därför kostar nog en välskött renoverad salongsbåt 2 mill med rätta... en teori jag har det också...

Kanske leder allt detta till att vi börjar tillverka båtar hemma i garaget som man gjorde mitten i mitten av 1900-talet, (det lät längesen det) då man kunde köpa både ritningar o halvfabricerade båtar direkt från fabik i Sverige, var det inte bättre förr iallafall...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor