På temat "Vad hände sen ?" Schubertkryssaren Flora 1919

För tre år sedan lade Micke Öhman upp en tråd att Schubertkryssaren Flora, efter 60 år i Italien, möjligen skulle hitta hem till Sverige igen. Av någon anledning snubblade jag över frågan igen som den gången slutade med en cliffhanger, svaret hängde i luften, så jag gjorde några dykningar på nätet och fann att hon fortfarande är i Italien och att ägaren (samma familj sedan hon kom till Italien) i stället bestämde sig för att renovera henne. Varvet Cantieri Navali di Sestri i Genoa fick äran och 2014 var man så klar med exteriören. Sjösättningen uppmärksammades av pressen som stolt påpekade att detta är en av endast sex kvarvarande av de legendariska Schubertkryssarna, utan att gå närmare in på att hon kom från Sverige. Man verkar dock inte ha löpt linan ut och återställt helt till originalutseende, men nästan. Tycker man skulle tagit bort förhöjningen av skrovsidorna fram också. Men kul att hon finns kvar, om än i Italien :-)Enda som skaver är att hon numera seglar under det i mitt tycke lökiga namnet "Sea Home".

Visningar: 1493

Kommentar av Micke Öhman den 3 December 2015 kl. 14.16

Kul! Dock mindre förskönande upphöjning av skrovet som sagt...
;-)

Kommentar av Anders Værnéus den 7 December 2015 kl. 10.42

Fasen så kul Stefan. Visst skulle upphöjningen bort men nu lever hon ju ändå väl i många, många år till... :)

Kommentar av Per Lundbladh den 7 December 2015 kl. 12.10

Vad har hänt med den som låg i sjön i Stockholm?

Ligger hon kvar? Flyter hon?

Kommentar av Stefan Lindberg den 7 December 2015 kl. 13.52

Inte hört något om Capella på de senaste fem åren, men eftersom ägaren sa att hon "inte ska säljas så länge jag lever" så ligger hon väl där än. Och rostar tills det en vacker dag går hål och sedan blir det lite jobbigt. Vad är det med gubbar som resonerar så att "ingen annan än jag ska få äga den" ? Som gubben som sänkte Alba II t.ex.

Kommentar av Anders Værnéus den 7 December 2015 kl. 13.58

Jo du - det är/var tyvärr flera som resonerade så. Malulu skulle sänkas, men sonen Bonde lydde inte sin mors önskan. Racern Löparen höggs upp på ägarens order. Men när varvet kommit nästan helt igenom henne, ångade sig ägaren och tog med sig resterna ut till sin ö och satte upp ett monument. Sedan ska det ju ligga en yacht i Saxarfjärden, sänkt enligt samma mönster. Vilken vet jag ej dock...

Kommentar av Anders Værnéus den 7 December 2015 kl. 14.14

Ganska så vackert skepp i original...

Kommentar av Thomas Astler den 7 December 2015 kl. 18.04

NJA inte är hon snygg med det förhöjda förskeppet, inte, ser ju rent sagt för jävlig ut, men hon "är ju kvar" om än i annan skepnad,överbygged ser ut som nått regelverk av en massa bambustänger, men det är väl en missvisande bild,dom här stora fartygen drar ju en del i kostnader,å man måste nog vara en italensk markis eller musketör för att klara det!

thomas

Kommentar av Stefan Lindberg den 8 December 2015 kl. 13.30

@ Anders : Ur ett kåseri av Gits Olsson i tidningen Se nr 38 år 1974:

•   MYS gör vad som göras kan för att rädda de gamla lyxkryssarna. Somliga har sålts till USA för svindlande belopp, andra har blivit vrak. I ett par fall kom man för sent. Miljonärer, som kände att deras stund var inne for till sjöss, sänkte sina lustjakter på det att ingen måtte äga fartygen efter dem. De drog ur bottenpluggarna, steg i jollen med blottat huvud och for i land för att dö. Man känner till åtminstone två sådana patetiska fall. En ligger i Saxarfjärden, en annan på djupaste stället av Kanholmsfjärden. Båda var ritade av Hugo Schubert, verkliga skönheter i skärgårdsflottan. Men dom vilar så djupt att det inte lönar sej att bärga dem.

Kommentar av Anders Værnéus den 8 December 2015 kl. 13.41

Visst blir man nyfiken... :) Har dock inte fått till vilken båt det skulle kunna vara? Den enda som jag skulle kunna tänka mig är Anitra, som jag inte jar några som helst spår av. Men den levde ganska så okänt, så frågan är hur det ryktet skulle kunna slagit rot ända till idag? eller är det någon Schubertkryssare jag missar i tanken?

Och detta med USA - undrar vilka båtar han åsyftar då? Vilka har sålts dit? Jag känner till tre - en Fröbergsruffbåt till Lake Tahoe, En Israelssonruffbåt till Michigan som är helt förebyggd och så Nordstjernan till Kanada (nästan USA). Någon som känner till något mer?

Kommentar av Stefan Lindberg den 8 December 2015 kl. 16.50

Vi får väl köra uteslutningsmetoden :-) Vilka är det nu igen som finns kvar ? Maroguna, Capella, Butterly, Alba II, Flora, Bellman, Atala..

Vad blev det av Marion (1916) ? Brann hon upp ? Och hans egen (Edda ?) som i vart fall levde på 50-talet ? Och Anitra som du säger. Vilka mer var det nu igen Anders ? Minnet är bra men kort :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor