Julen är ju inte bara till åminnelse av Kristi födelse o ankomst av Tomte o ätande o drickande i överflöd...

Man kan ju även passa på att få lite gjort på båten med :-) 

Jag nåtlimmar Corall för att få skrovet stadigare och tätare. Det kan ju i viss mån fungera som kompensation för att skrovet tunnats ut genom åren med olika grader av renskrapningar och nerslipningar.
Som styrlist för spårfräsningen använder jag en remsa plywood som jag fäster försiktigt med små skruvar.


Använder en konisk sågklinga i sänksågen. Egentligen är det inte en sågklinga, utan en skivfräs, men jag köpte den med passande centrumhål för sänksågen, så de passar bra ihop. Sågar inte hela vägen igenom borden utan nöjer mig med 10 mm djupa spår.


Alla spåren uppsågade på friborden, det hela gick relativt smärtfritt, inga större missöden någonstans, bara några små... Det är ju lite respektingivande att sätta kllingan i friborden på detta vis!


Dags att göra lister! Med hjälp av bandsågen gjorde jag lätt konade lister, 15mm breda och 3.5 - 4.5mm tjocka Det gick förvånandsvärt lätt att såga upp dessa, trodde det skulle vara svårare att "hålla måttet".
Det är ju väldigt kinkigt att de inte blir för tunna, då fastnar de inte i spåret, blir de för tjocka så går de inte att banka in i spåren...


Lister limmade och härdning pågår. Det är ju gynnsamt denna vinter att värma upp lokalen till lämplig epoxytemperatur, hade varit värre om det varit -20C

De fem milimetrar som sticker ut av listerna fräses nu bort med hjälp av hustrun, överhandsfräsen och ett par distansklossar på bottenplattan.
Nästa steg är att fortsätta på samma vis med botten... inte lika enkelt då det är lite bockar o stöd i vägen, samt att arbets-ergonomin inte blir lika gynnsam som på friborden...

Visningar: 498

Kommentar av Robert Sollare den 2 Januari 2014 kl. 10.42

- Tack för perfekt instruktion och fina bilder ! :-)

Kommentar av Martin den 2 Januari 2014 kl. 19.41

Snyggt arbete Bosse! Du kör botten också alltså, gissar att du inte har problem med tjockleken där?

Kommentar av Bo Wahlström den 2 Januari 2014 kl. 20.42

Japp, det blir till att nåtlimma botten med. Började såga upp lite spår ikväll!

Nej egentligen är det inget problem med tjockleken i botten, det finns ganska mycket material där, men jag tänkte att det är lika bra att ta botten med nu när man ändå är igång, så blir det konsekvent nåtlimmat hela skrovet.

Kommentar av Johan Wahlgren den 5 Januari 2014 kl. 0.21

Riktigt stiligt jobb! :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor