Motorbåtstävling i Umeå anno 1922!

Hittade denna film via UMS, Umeå Motorbåtssällskap. Klubben firar för övrigt 100 år detta år, bara det är värt en applåd! Filmen i sin helhet ser ni här: Motorbåtstävlingar i Umeå (1922)

Det dyker även upp lite gott & blandat som en simtävling, några friidrottande atleter, stolta militärer samt vanliga Umeå-bor som ses flanerandes i stadens parkområden. Kul med rörliga bilder från 1920-talets Umeå. Själva motorbåtsåkandet verkar börja runt 3,43 min in i filmen som självklart är utan ljud.

Det som visas är ett sjudande liv kring Umeälven och Umeås gamla kajområde. På den tiden var båtarna en aktiv del av staden och inte som idag då politikerna verkar betrakta båtar och båtägare som någonting perifert, tragisk utveckling i en gammal sjöfatsstad som Umeå! :(

Är det någon som känner igen var båtarna tävlade? Det har nämnts ett område som heter Sand...?

Visningar: 430

Kommentar av Robert Sollare den 4 April 2016 kl. 15.15

Tack för att du hittade denna Pärla till film !!  :-)

Kommentar av Håkan den 4 April 2016 kl. 15.18

Vassego!

...var dock inte jag som hittade den men! ;)

Kommentar av Micke Öhman den 4 April 2016 kl. 16.53

Hittade detta om Sand på ätet:
"Strax norr om Rinneln och ca 8 km från Umeå centrum ligger ett älvnära område som kallas Sand. I söder ligger Lilltuvan och Stortuvan som är en del av naturreservatet Umeälvens delta.

För ungefär 500 år sedan låg huvuddelen av Röbäcksslätten, Alvik, Ängsbacka samt alla öar i nuvarande älvmynningen under vatten. Först omkring 1820-talet har uppgrundning av nuvarande Sand skett och i början av 1900-talet kan man från kartor se att Sand, Lillsand och Hedmansgrundet byggts upp och att Sand separerats från fastlandet genom en älvfåra med namnet Mellandjupet/ Kodjupet.

För att upprätthålla farleden till Umeå gjordes en utgrävning 1889 av älvfåran mellan Tuvan och Flisbergsgrundet. Sand bands samman med fastlandet då Mellandjupet/Kodjupet grundades genom landhöjningen och sedimenteringen. När vägen byggdes fyllde man med jordmassor och då bröts vattengenomströmmningen.

I samband med flottningen av virke i Umeälven från Baggböle sågverk till Holmsund, en sträcka på ca 20 kilometer, gjordes ett stopp vid Sand. För detta ändamål byggdes en stenkista.

Området Sand som tillhör Degernäs samfällighet, började bebyggas med sommarstugor redan på 1920-talet. Stugorna har efterhand blivit åretruntbostäder.

Ett stort område väster om Sandvägen utgör en del av naturreservatet Umeälvens delta.

Längst ner efter Sandvägen finns en spång över till Mittituvan som används för att komma till Obbolavägen. Dessutom som anslutning till naturreservatets naturstig som börjar vid Mittituvan.

Festplatsen på Sand har sedan1920-talet varit ett populärt utflyktsmål för umeborna. Den som önskade kunde ta sig en svängom på dansbanan. Det var en nöjesplats med allt från chokladjul till prickskytte och spelautomater. Man kunde köpa kaffe, läsk varmkorv mm."

Kan det vara rätt??

Kommentar av Micke Öhman den 4 April 2016 kl. 16.54

Kommentar av Håkan den 4 April 2016 kl. 21.50
Jo, nog vet jag var Sand är Micke men frågan kvarstår om det verkligen var här som de tävlade i filmen?
Fint foto för övrigt! :)
Kommentar av Micke Öhman den 5 April 2016 kl. 10.34

:-)

Kommentar av Kenneth Sandelin den 6 April 2016 kl. 21.42

Nog är det rätt plats Håkan.Logiskt att ha en tävling vid ett publikt område som Sands festplats var tror jag.

Kommentar av Håkan den 6 April 2016 kl. 22.04
Jo, det verkar troligt, Kenneth!
Däremot känns det inte som det var en uppläggningsplats för timmer där eller...?
Kommentar av Micke Öhman den 7 April 2016 kl. 9.34

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor