Har inte varit inne här på siten på ett tag. Haft lite för mycket att göra i övriga livet. När jag nu hade en stund över och klickade mig in så upptäcker jag ett lustigt sammansträffande - Både TIN A TIN och NYMPH I ligger till salu i Holland.

Jag gjorde i ordning TIN A TIN (enl "När mahognyn kallar" - träbåtsakuten) och bytte sedan den mot Plymen (av mig döpt till NYMPH I). Vi som bytte kom överens om att om någon av oss skulle göra oss av med respektive båt skulle den andre ha möjlighet till hembud. Så skedde också - när TIN A TIN-ägaren ville sälja så ringde han mig men jag var inte i marknaden för stor båt då. Han satte ut den till försäljning i Sverige men ingen ville betala. En tysk gentleman som varit intresserad av båten redan på min tid hörde av sig och det blev affär. Denne tysk var inte en "uppköpare" utan en äldre man som ville ha båten på riktigt. Både jag och säljaren fick sedan kontinurerligt info om vad som gjordes med TIN A TIN (maskinbyte, total renovering av inredning och isättning av riktiga glasrutor). Även semesterbilder på Herr Tysk med fru kom oss till del. Att denna båt nu ett antal år senare är till salu på kontinenten har jag inga problem med - jag har haft chans att köpa tillbaka den och den svenska marknaden har också haft det. Ingen av oss tog den och vår tyske vän har fortsatt renoveringen - till glädje för nästa ägare och framtiden.

När jag skulle göra mig av med Plymen (för att köpa SINDBAD - 22ft Chris Craft fr 1929) så ringde jag till min byteskamrat och erbjöd honom första "tjing". Han var dock djupt involverad i en annan båt och stod över. Satte ut annons på Blocket och den gick iväg till en kille i den svenska veteranbåtssvängen. Jag tog referenser på honom och allt verkade bra. Han hade varit involverad i flera kända båtar. Det sista samtalet jag hade med honom gjorde mig lite misstänksam - hans röstbrevlåda var på holländska. Hans flickvän var holländska sade han. Nåja - den dök upp till salu i Holland redan för ca 4-5 år sedan. Observera att jag INTE påstår att han var en bulvan. Jag lägger mig inte i hur den hamnade där - jag bara konstaterar att den gjorde det. Det är en helt underbar båt och jag önskar framtida ägare lycka till.

Min generella inställning till export av båtar är - är man mot export måste man också vara mot import. Dvs inga utländska veteranbåtar skall komma hit. Tror ingen av oss vill detta. Det är tillgång och efterfrågan som styr. Vill ingen i Sverige betala vad en båt är värd får vi skylla oss själva.

Det jag är mot är bulvanförfarandet som uppstod när det var som värst. Pengarna skall tjänas där arbetet är nedlagt - inte av mellanhänder.

Mvh

JE

NYMPH I vid bryggan på Lillön


TIN A TIN innan jag sjösatt första gången

Visningar: 958

Kommentar av Anders Værnéus den 9 November 2009 kl. 12.19
Klokt Johan... :- ) Håller med..
Kommentar av Micke Öhman den 9 November 2009 kl. 14.43
Intressant! Jag har själv, efter flera års tvekan, även jag börjat svänga i denna "debatt" och inser att en båt förtjänar nog trots allt ett bättre öde och framförallt framtid än vad den kanske kan bli erbjuden i vårt nordiska avlånga land ibland...
;-)

Kul att höra av dig, och få fakta från källan direkt!
M.v.h
/Micke
Kommentar av Michael Hackman den 9 November 2009 kl. 15.47
Tack för ett bra inlägg!
Detta med export kommer alltid att var känsligt och efter ett par år i träbåtvärlden så kan man konstatera att detta förekommer. Bulvansituationen kommer nog alltid att finnas med så länge vi har motståndare till exporten, känns nu på senare år att det blir mindre av den sorten då köparna själva söker kontakt. Har sett en del av våra svenska båtar i Holland framförallt och det som har hänt ibland är att båtarna blivit, skulle inte vilja säga ”söderrenoverade” utan mer anpassade till sitt nya hemland. Det är kanske ett pris vi som älskar träbåtar får betala då vi inte lyckats få en svensk marknad med ett marknadsanpassat pris på dessa båtar, eller vem skall man skylla på?
Min personliga teori är att inom ett par år kommer bristen på renoveringsobjekt och träbåtar på grund av alla båtar som idag får ruttna bort på våra båtklubbar vara så utarmat i Norden att först då kommer priserna på båtarna komma upp i sitt rätta värde. Tills dess kommer denna handel att fortsätta med både fördelar och nackdelar men så kan jag hålla med om att det trots allt känns bättre att båtarna får nya ägare som både har tiden o ekonomin att renovera båtarna än att båtarna ligger här uppe i norden o ruttnar på grund av bristande intresse och lågt värde.
Motsägelsen i detta är att om försäljningen till utlandet vore så givande skulle vi redan nu se en trend på renovering av båtar för ren export men det har väl inte hänt än i alla fall….

Hackman

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor