Annie fick den tacksamma uppgifter att grundmåla taket... hon har de klart bästa kvalifikationer för detta, avståndet mellan taket och taket är ju lite litet på vissa ställen ;)

Takluckan över trappen ut på fördäck var en hemsk historia, en plåtlucka tung som om den vore gjord av bly. Därför gör vi en ny i trä. Den är böjd på alla sätt o vis, så den limmas ihop av flera lager mahognyremsor över en form.


I framkant på luckan limmas en list som följer listen på takkanten då den är luckan stängd.


Mera hål i taket! Över förarplatsen tar vi upp en lucka så man kan få lite bättre överblick av situationen som förare, trevligt att få lite sol o vind på sig med.


Nya pollare som är mallade efter originalpollare till dessa båtar har anlänt med! Måtten stämmer över de gamla hålen i däcket :-) Ser riktigt bra ut när de kommer på plats.


De specialbeställda fotlisterna har anlänt! riktigt fina blir de, sneda på bägge sidorna så de är smalare i toppen än vid basen.Fotlisterna limmas o skruvas på plats.


...hela vägen till akterdäcket.


Lite slipning och så börjar det se riktig bra ut


Hela överbyggnaden börjar nu bli klar för ytbehandling.


Fick även hem glasrutorna i veckan nu. Lamellglas som är formskurna till fönsterramarna.
Det var lite extra spännande med fönstret till toa:n då det ska vara öppningsbart, rutan är beställd med hål så gångjärn och låsning skruvas direkt i rutan. Passformen var perfekt, jag var tvungen att provmontera för att se att det fungerade enligt hur det var tänkt.

Visningar: 915

Kommentar av Jan Sundstedt den 24 Mars 2015 kl. 20.49

Lysande ... som vanligt, Bosse!

Kommentar av Erik Richardsen den 25 Mars 2015 kl. 7.34

Limmar du dina plugg? Om ja, med vad?

Det är väldigt trevligt att få dina detaljerade uppdateringar, finns mycket att lära av dig och dem, fortsätt hemskt gärna.

//Erik

Kommentar av Bo Wahlström den 25 Mars 2015 kl. 7.59
Tack! Ja jag limmar, använder epoxy o doppar änden på proppen innan jag knackar den på plats i hålet.
Kommentar av Erik Richardsen den 25 Mars 2015 kl. 8.25

Får du med så mycket limm att det sväller upp ur propphålet när du knackar i pluggen eller blir det endast så att du har lim i "botten" av plugg och hål?

Kommentar av Bo Wahlström den 25 Mars 2015 kl. 8.31
Man får doppa pluggen lika djupt som hålet är så att säga, man kan gärna skrapa av det som hänger under proppen så inte hålet blir fullt med lim för då blir det svårt att få i proppen. Ett annat sätt är att ta en liten pensel u pensla kanterna i hålet med lim
Kommentar av Anders Værnéus den 25 Mars 2015 kl. 12.02

Bara nyfiken Bosse - varför lim i plugghålen? Jag ställer mina i fernissa och slår ned dem sedan. Lättare att få bort den dagen det händer....

Kommentar av Micke Öhman den 25 Mars 2015 kl. 13.04

Vad använder du för färg till taket? International eller Hempel däcksfärg?

Eller vanlig vit??

Kommentar av Bo Wahlström den 25 Mars 2015 kl. 13.31

Anders, på vissa ställen i alla fall är ju träet lite tunt... och då blir det av naturliga skäl inte så mycket propp som får plats i hålet. Då känns det bra att sätta fast den ordentligt. Sen har jag kört med samma metod även på de ställen då det sitter ordentliga proppar i hålen. Men du har ju helt rätt i att den klassiska metoden är väl att doppa dem i fernissa o sätta dem. Men det går skapligt att få bort epoxylimmade proppar om man värmer dem med värmepistolen så epoxyn blir spröd.

Micke, jag (eller rättare sagt Annie) har än så länge bara grundat med Pre Cote (international) rollad så den får lite struktur i ytan. Sen kommer jag rolla på med samma färg som på skrovet Jotun Shipolin, som är lite bruten till en benvit nyans. Men färgen på taket kommer jag även att lägga matteringsmedel i så den inte blir så blank.
Jag har använt Internationals däcksfärg på andra båtar, men gillar den inte då den är helt hopplös att hålla ren,  den blir som ett 100-sandpapper i ytan och all smuts fastnar, försöker man torka av med en trasa blir det ludd i ytan, borstar man kan man få loss en del men den blir aldrig som den var när man lackade på våren... 

Kommentar av Joakim Funhammar den 26 Mars 2015 kl. 17.17

Snygg ruffhäxa de är tur att du har en  Anni samt får låna en grym Wille ;-)

Grattis Bo va kul att de går framåt så fort är grymt impad.

PS Hej kompizz

Kommentar av Åke Vallin den 11 April 2015 kl. 22.13
Hej Bo!
Jag är också i färd med att måla taket utvändigt på Delfin! Har inte riktigt erfarenhet av typ av färgsystem för detta! Jag såg att du kör international Pre Cote som grund och Jotun Shipolin som täck! Vilka fördelar får du med detta system?
Bra jobbat! Åke Vallin!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor