Har du varit med om känslan? Att svänga in i ett stökigt område. Halvplockade bilar och trötta båtar står lite varstans. Marken skriker efter omvårdnad och putsen på fasaden på huset ropar efter färg. En rejält svetsad grind hindrar dock från oväntat besök. Men för dagen har jag tur och är i sällskap med en lekkamrat som vet var nyckeln finns och som kan öppna pärleporten som annars hade varit ett garanterat hinder för en lyckad expedition.

Bakom grinden samma oreda. Vi banar oss fram till ännu ett låst förråd på baksidan som kamraten turligt nog också har nyckel till. Dörren öppnas och lampor tänds - och där står hon. En av de ballaste. En av Sveriges absoluta pärlor i vårt båthistoriska smyckesskrin. 

Hon heter Pilen. Är ritad av Solö-konstruktören Einar Runius under dennes tid på Motorbåtsbyrån tillsammans med CG Pettersson. Einar hade varit och jobbat i stora landet Over there på Bethlehem Steel Works och där förmodligen träffat mästerkonstruktören George Crouch och fått tillgång till dennes design på den dubbla Gold Cup-vinnaren Baby Bootlegger. 

Väl hemma i Svedala igen kunde inte Runius hålla sig. En ny väv spändes upp på ritbordet och snart var en Baby Bootlegger konstruerad på den gråa vaxade linneväven. Fast en Baby Bootlegger på Svenska. Det ursprungliga utseendet med en öppen oskyddad brunn kompletterades med en vindruta och sidosarg så beställaren, grosshandlaren Filip Sjögren, skulle kunna tuffa runt i skärgården utan att få vågor i håret. 

Byggare blev Henning Forslund på AB Sjöexpress ute på Lidingö. Den smäckra 9,05 meter långa skrovet tog form och snart så kunde en av Sveriges läckraste racerbåtar sjösättas. Dock inte motoriserad på samma fantastiska sätt som sitt original, som for runt tävlingsbanorna med en imponerande Hispano-Suiza V8 under motorluckorna. Pilen fick istället en mer modest 50 hästkrafters Kermath under fördäcket och toppade 18 starka knop istället för Baby Bootleggers mångdubbelt fler.

Och liksom sitt original har Pilen överlevt. Hon hittades 1980 makabert nog uppställd som varvsskylt på Ingarövarvet. efter mycket om och men köptes hon av racerbåtsräddarna Sven Evefelt och Janne Oxelberg som varsamt lyfte ned henne till ett nytt liv som veteranbåt.

Idag är det Janne Oxelberg själv som äger henne och som sakta genomför ett fantastiskt återställande av den gamla racern. Allt dåligt trä är bytt i henne så att hon idag är nära nog i nyskick igen. Nu återstår ytbehandling och montering av alla system innan den gamla racern åter är mogen för motor och en framtida sjösättning. Och vad det blir för maskineri under fördäck denna gång är en hemlighet som inte ens Janne röjer.

Visningar: 1448

Kommentar av Håkan den 8 November 2013 kl. 11.20

Makalöst läcker!!

...tackar o bockar för det fredagsmyset Anders! :)

Kommentar av Micke Öhman den 8 November 2013 kl. 12.48

Fy faan vad häftigt rent ut sagt!

:-0

Kommentar av Peter Lindau den 8 November 2013 kl. 13.28

Älskar en sån här story... och båten är ju vansinnigt läcker. Tack Anders från mig också. (Nu fick man lite extra energi till egna projektet.)   :-)

 

Kommentar av Arnt Eriksen den 8 November 2013 kl. 13.37

Man får hoppas , man får se fortsättning på sagan... När båten är sjösatt igen...

 

Kommentar av Christer Sandelin den 8 November 2013 kl. 20.57

...och vad ska det vara för snurra på den där måntro?

Kommentar av Lasse Häggblom den 8 November 2013 kl. 21.52

Storasyster till Cigarren ..?

Kommentar av Micke Karlbom den 9 November 2013 kl. 22.42

Räknar lite på fingrarna..hm..1980..det är 33 år sedan hon hittades. Och så några år på det kanske.. tills hon togs om  hand.

Låt säga 30 år. Det är en rätt lång tid för att renovera en 9-meters båt......

Kommentar av Christer Sandelin den 10 November 2013 kl. 0.30

Hon har nog legat varmt och tryggt under alla dessa år.....

Kommentar av Lasse Modin den 10 November 2013 kl. 1.40

Hittades och hittades... Vi var många som försökte få ner den båten innan dess.... ;-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor