Jag glömmer aldrig dom första bilderna jag såg på efterföljaren till Weedo GT, en helsvart båt som döptes till Smuggler. Det var på våren 1966 när SAS-piloterna Henriksson, Ebbeke och Tehler provkörde sitt garagebygge. Den var utrustad med en 110 hk Volvo Penta med 100-drev och gjorde hela 47,5 knop. Snart hade dom byggt varsin båt och redan första säsongen tog dom hand om tätplaceringarna i dom stora tävlingarna med toppfarter på dryga 50 knop. Den helsvarta Smuggler nr 1 stannade hos Herman Henriksson och dom följande båtarna fick de mera typiska vita däcken och den vita botten som följde slaglinjen ända fram till nosen på båten. Så såg också båtarna ut när Monark-Crescent började serietillverka dom.
Men jag glömde inte den helsvarta båten och när dom så småningom började dyka upp som självbyggen, efter att bland annat Sportbåtsklubben fick en omgång formar, byggdes många enfärgade båtar och några var svarta. Men under alla de nästan femtio år som gått, har jag aldrig sett originalet, så jag räknade med att den försvunnit, i havets djup eller på annat sätt.
Så när jag för ett par veckor sedan som vanligt slötittade på Blocket och såg en svart båt annonseras som "reparationsobjekt av okänd typ", tänkte jag att det var säkert något risigt hembygge. Men den var vänsterstyrd och hade 100-drev med utanpåliggande styrning, så jag letade upp några gamla bilder på Smuggler nr 1 och då visade det sig att samtliga instrument satt monterade på exakt samma plats enligt bilderna. Snacka om att man blev klarvaken! Så med den gamla bilden i högsta hugg begav jag mig till båten och det var ingen tvekan längre, här fanns Smuggler nr 1!
Den var verkligen ett reparationsobjekt, men det enda av betydelse som inte var i originalskick var ett lager svart färg utanpå gelcoaten och så saknades stolar och förgasare. Den har alltså sluppit V8-motorer och stereoinstallationer och ser inte ut att ha använts på minst ett decennium, kanske flera. Givetvis köpte jag den och ska nu gå igenom allt som måste göras för att återställa den i originalskick. Det sitter en B18 i båten som mycket väl kan vara originalet och i så fall blir det en totalrenovering av den till att börja med och antagligen ny gelcoat på hela båten. Och allt annat, är det någon som har originalratt och styrning, samt stolar eller vet mer om vilka stolar som satt i, så är jag idel öra. Gärna om någon har en körklar 60-tals trailer också. En Amazon med dragkrok köpte jag redan förra sommaren... 

Visningar: 2400

Kommentar av Ulf Lindén den 18 Januari 2014 kl. 18.43
Stort grattis! Tänk att den har klarat sig från stereoinstallationer mm!
Inte ens en liten baslåda under baksätet? ;-)
Vilket fantastiskt fynd, en historisk båt! Wow!
Kommentar av Lasse Modin den 18 Januari 2014 kl. 19.43

Tack Ulf! Vad jag förstod hade övriga spekulanter just V8 med i planerna och då är nog metalliclack och dunderstereo inte långt borta. Och sen hade nog ingen längre kunnat identifiera den.

Ja, man kan nog säga att den är mer historisk än de flesta glasfiberbåtar. Namnet Smuggler blev synonymt för snabba båtar och används även idag i annonser för vilken spetsig båt som helst. Lite kul då att just denna annons hade "Motorbåt" som rubrik...

Kommentar av Robert Sollare den 19 Januari 2014 kl. 9.52

Grattis !!  :-)  Det här gillar jag ! Ser fram emot fortsättningen ! 

Kommentar av Håkan den 19 Januari 2014 kl. 10.03
Kul och grattis till fyndet! :)
Kommentar av ola backer den 19 Januari 2014 kl. 12.48

Tokgrattis! Ratten ser ut att vara en sån där "Maria Teleflex"

Kommentar av Lasse Modin den 20 Januari 2014 kl. 11.32

Tack, ja såna här fynd är på gott och ont. Man tar ju på sig ett visst ansvar att återskapa allt i originalskick, dyrare och mer jobb, men också roligare när det är klart. Ratten känner jag igen, det sitter en likadan, fast med ett Fjordemblem, i min gamla Fjordling; http://swedishclassicboats.ning.com/photo/baatarna-1?context=user

Kommentar av Anders Værnéus den 20 Januari 2014 kl. 12.12

Grattis Lasse. Ännu en klassiker som är räddad till eftervärlden. Denna renovering ska bli intressant att följa… :)

Kommentar av Lasse Knöppel den 21 Januari 2014 kl. 0.07

Jätte-grattis! Fantastiskt kul att den inte ens var annonserad som Smuggler. Snacka om väl bevarad, vad jag kan se har den inte ens något extra hål i instrumentbrädan, måste vara helt unikt. Lycka till med iordningsställandet!

Kommentar av Lasse Modin den 21 Januari 2014 kl. 0.34

Tack Lasse! Den har bevisligen använts en del, men inte av någon klåfingrig. Jag tror att till och med den röda plasten är original, men har inga färgbilder från när den var ny. Även baksätet har den vadderingen. Det sitter en hajfena på fördäck, men den liknar den jag sett på deras 21-fotsracer så den kan ha hängt med länge också. Det är nog bara styrningen som bytts ut. Glasfibern verkar vara oskadad och den verkar tunn och lätt... :-)

Kommentar av Lasse Knöppel den 22 Januari 2014 kl. 14.08

Jag har en tidig Stor-Smuggler som också var Herman Henrikssons "egen" båt. Jag vet inte hur tunnt något skall vara för att klassas som tunnt  :-) men Hr Henriksson berättade vid något tillfälle att dom hade gjort "min" båt extra tunn för att den skulle bli lätt. Vore kul att kolla hur tjockt skrovet är på Din båt, vid något tillfälle, så vi kan jämföra.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor