Farsan hade en ungdomskompis som hette Bertil Westrin. De hade flera gemensamma intressen varav "åka fort på vattnet" var ett. Det var med skrämmande förtjusning jag som liten grabb var med vid fiket i Fittja (som drevs av Bertils fru) då man mekade och testade sina båtar. Jag vet egentligen inte om det var vrålet från farbror Bertils Corvettemotor i "Snigeln" eller hans stooora läskiga (för mig i alla fall) schäfer "Graff" som skrämde mig mest. Senare lärde jag mig att "Graff" var genomsnäll, men när han utförde sitt uppdrag som vakthund på ägorna runt fiket var det ingen idé att försöka leka med honom. Han hade lärt sig att hålla isär jobb och fritid.

När jag läste Michael Öhmans inlägg om rattar igår kom jag att tänka på den läckra ratten som satt i "Snigeln". Den hade nämligen en snigel i centrumplattan. Både den snigeln och emblemet med Tre Kronor som prydde "Snigelns" däck ritades av min pappa Åke. Han har också designat rodret till "Snigeln", så det kom inte bara båtar från farsans ritstift!

Hur som helst har jag länge funderat över hur det gick med "Snigeln" - Sveriges snabbaste båt - när farbror Bertil la' av! Jag har hört ryktas att den brunnit upp - vilket jag har svårt att tro, för då borde farsan ha känt till det. Jag har också hört från några håll att den ligger "i nå'n lada nå'nstans". Var då? ... tänker jag förstås!

Är det någon av er som vet något om "Snigelns" öde vore det kul att få ta del av detta.

Jag har tyvärr inte så många bilder bevarade av farbror Bertils olika "Sniglar" - för han hade åtminstone tre olika ... kanske fler. Här är dock en artikel från "Teknikens värld" Nr 6 1963 som jag scannat in. I en bildtext står det att "mekanikerna sjösätter båten". Jag var som 16-åring med vid det tillfället och det är faktiskt farsan med baken mot kameran och farbror Bertil - som vi alltid kallade honom - till höger.

För säkerhets skull lägger jag också med en pdf på artikeln. Det blir lättare att läsa texten i den och den öppnas i nytt fönster: Klicka här för att öppna pdf-filen!

Visningar: 1080

Kommentar av Jan Sundstedt den 24 November 2009 kl. 23.39
Ja ... artikeln i TfA från 1959 gällde nog "Snigeln 3", som var lite kortare än "Snigeln 4" om jag minns rätt. Jag kommer också ihåg att farbror Bertil köpte hem två Corvettemotorer samtidigt. Den andra placerades i ett Hot Rod-bygge, som jag inte kommer ihåg mycket mer om än att den var svart och att man var så ivrig att testköra, så man gjorde det innan bromsarna var helt fixade. Det höll på att sluta riktigt illa!
Kommentar av Lasse Modin den 24 November 2009 kl. 23.56
Jag minns att man var uppe i gryningen för att se ett av rekordförsöken i Skåvsjöholmssundet där vårt lantställe låg. Men det var tekniska problem och inget hände den gången. Men en annan gång vaknade jag av vrålet från motorn, då gick det bättre men jag hann tyvärr aldrig ner till sjön för att se Snigeln i full fart...
Kommentar av Ulf Lindén den 25 November 2009 kl. 7.24
Hej Jan!
Snigeln finns kvar och har under ganska många år restaureras så sakteliga.
Dock är det mycket kvar att göra och jag vet inte riktigt hur det är med inspirationen i dag.
Det är ca. fem år sedan som jag bes projektet personligen och då var det fortf. en hel del att göra.
Ring Bertil på 08-587 55 770 och kolla läget vetja, kanske får du ta vid?

Med varmaste båthälsningar
Ulf Lindén
Kommentar av Håkan den 25 November 2009 kl. 13.03
Ni ser, underskatta aldrig en varvvillig Cheva! :)
.....hur gick det med rekordfördsöket då??
Kommentar av Jan Sundstedt den 25 November 2009 kl. 20.37
Hehe Stefan ... jag är faktiskt döpt till Jan-Åke (med bindestreck och allt), men har faktiskt aldrig kallats för annat än Jan eller Janne ... ja kanske "gubbjävel" av nå'n uppretad elev nå'n gång.
Kommentar av Jan Sundstedt den 25 November 2009 kl. 20.39
Ulf! Tack för besked! Jag ska naturligtvis ta kontakt med Bertil snarast möjligt. Ska verkligen bli spännande att höra vad han säger!
Kommentar av Ulf Lindén den 6 December 2010 kl. 7.34
Hej Jan!
Har du talat med Berra ang Snigeln?
Lite nyfiken bara / Ulf
Kommentar av Jan Sundstedt den 6 December 2010 kl. 20.22
Jag var kontakt med honom för knappt två år sedan. Då svarade han så här:
"Tack för ditt trevliga mejl. Tja, beträffande Snigeln så är hon under visserligen långsam men ändock under renovering. Hon hade ju legat utomhus utan täckning i många år ute på Idröborg när jag fick tag på henne. Nya skott till pontonerna är tillverkade. Ny botten och akterspegel är på plats. Vad som återstår är att klä henne. Motorblocket ( Chevy 327) var sönderfruset men ett nytt är införskaffat. Allt i motorn som Mickey Tomson kolvar och stakar finns kvar. Likaså Hillborn sprutet m.m.
Få se när jag får tid att fullfölja renoveringen.
Jag ska se om jag har några bilder att skicka dig så länge.
På återhörande
Bertil"

Något mer hörde jag dessvärre inte.
Jag har mejlat honom igen (och försökt ringa), men han har tyvärr inte svarat!

/Janne
Kommentar av Ulf Lindén den 7 December 2010 kl. 11.05
Jan, du har mail / Ulf

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor