Kul att få sån god respons på min tidigare efterlysning av Bertil Westrins "Snigeln".
Jag rotade lite i gamla album och hittade bl a dessa bilder på olika "Sniglar". Först "Snigeln 4" - tagen från Fittjabron:

Lite mörk kanske, men ni ser säkert pappa Åkes snigelemblem på fördäck!

Nästa version kommer jag inte riktigt ihåg, men jag minns sprutet. :-) Vi stod fascinerade på gamla bron vid Fittja och såg farbror Bertil komma mot oss och in under bron i det smala sundet. Snabbt sprang vi över på andra sidan när han passerat ... utan en tanke på sprutet! Så blöt har jag nog aldrig varit någon gång! Men roligast var det att beskåda den fiskare som satt i sin eka i vassen. Han kastade sig faktiskt i vattnet av skräck!

Här är gissningsvis "Snigeln 2" ... man kan skönja snigelemblemet på bakre delen av motorkåpan:

Visningar: 1137

Kommentar av Janne Hansson den 25 November 2009 kl. 21.18
För tusan Janne!
VILKA BILDER!!!
Kommentar av Anders Værnéus den 25 November 2009 kl. 21.47
WOW. Detta är ju underbart. Så bra respons. Så här ska detta fungera. Grattis Janne. Prata snällt med Berra nu. Fråga honom oxo om Hot Rodden - han har nämligen en djup bakgrund i detta oxo... :-)
Kommentar av Anders Værnéus den 25 November 2009 kl. 21.48
...men du menar alltså att det handlar om fyra olika båtar? Inte två som vi tidigare trott?
Kommentar av Jan Sundstedt den 26 November 2009 kl. 6.27
Jag har upplevt tre olika "Sniglar", Anders! Jag litar inte riktigt på att "Snigeln 4" är rätt benämning vad gäller TV-artikeln i mitt förra inlägg. Jag vill kalla den modellen "Snigeln 3", och det är den som är avbildad högst upp på den här sidan. Jag letar febrilt efter en bild på "Tvåan" som har ramlat ur mitt album. Björnklistret har torkat, så bilden har lossnat! Den med "sprutet" på här ovan är jag osäker på. Jag känner inte riktigt igen den. Det kan vara någon uppvisningsbåt också.
Kommentar av bo zolland den 26 November 2009 kl. 7.59
Hallå där
Jag sålde en båt väldigt lik snigeln 1 ca: 1993-94 till en man från rimforsa trakten. En racer för klassen inombordare. Tror det skulle sitta en B16 eller B18 sport i dessa.
Nån som vet vad som hände med den???
Kommentar av Jan Sundstedt den 26 November 2009 kl. 17.28
Babbla och pladdra hur mycket du vill Stefan! Den "Snigeln" du skriver om är troligen den som jag slarvat bort bilden på. I mitt fotoalbum från 1959 står det som bildtext "Farbror Bertils nya båt" vid det tomma plasten. I mitten av 1960-talet körde farbror Bertil 206,6 km/h, och om inget hänt sedan 1998 är det fortfarande absolut svenskt fartrekord.
Att jag inte kände igen bild 2 ovan beror på att jag sällan såg den versionen av "Snigeln" med hela motorkåpan. Mittsektionen var oftast inte monterad, eftersom det oftast handlade om tester och trimningar när farsan var med. På den övre bilden kan ni se att del av motorkåpan saknas.

Byggorten i Jämtland var Rätansbyn. Där fanns en "snickare" som byggde många av pappas konstruktioner ... dessutom "Snigeln"!

Vill du ha besväret att scanna TFA #22/59 skulle jag verkligen bli glad. Jag vet att jag har läst artikeln någon gång, men det var antagligen på torrdasset på Gåsö där många båttidningar låg som lektyr.
Kommentar av Jan Sundstedt den 27 November 2009 kl. 21.29
Jag letar och letar ... har snart vänt uppåner på alla albumhyllor i huset. I värsta fall har bilden glidit ur när jag flyttat albumet, och då kan den ligga var som helst.
Tack Stefan för de två artiklarna! Det är precis den versionen av "Snigeln" som min borttappade bild visar. Jag bifogar dem här för andra att ta del av:
Klicka här för den första delen av artikeln ...
... och här för del 2!
Kommentar av Jan Sundstedt den 1 December 2009 kl. 14.48
Stefan ... och ni andra:
Jag har faktiskt inte lyckats få napp än - varken på tfn eller per mejl. Man jag fortsätter att jaga ... och att leta bilder. Jag hittade ett negativ i en pärm från början av 1950-talet. På negativet fanns två bilder. Den ena visar samma bild som den nedre i inlägget här ovan. Jag noterade då att den faktiskt visas spegelvänt, men det har väl ni uppmärksamma bloggare redan noterat. ;-)
Den andra visade denna bild ... riktigt läcker om jag får säga't själv:


Jag fortsätter att leta efter den borttappade bilden på "Tvåan", och jag försäkrar att jag inte kommer att ge upp i första taget!
Kommentar av Jan Sundstedt den 1 December 2009 kl. 14.48
Motorn är en Ford 60 hp trimmad till 135 hp!
Kommentar av Jan Sundstedt den 1 December 2009 kl. 15.20
Nytt från Snigelfronten!
Bara för att jag skrev som jag skrev här nedan dök det upp ett mejlsvar från Bertil Palmblad i min Inkorg! Så här skrev han:
"Tja, beträffande Snigeln så är hon under visserligen långsam men ändock under renovering. Hon hade ju legat utomhus utan täckning i många år ute på Idöborg när jag fick tag på henne. Nya skott till pontonerna är tillverkade. Ny botten och akterspegel är på plats. Vad som återstår är att klä henne. Motorblocket ( Chevy 327) var sönderfruset men ett nytt är införskaffat. Allt i motorn som Mickey Thompson kolvar och stakar finns kvar. Likaså Hillborn sprutet m.m.
Få se när jag får tid att fullfölja renoveringen."

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor