Inte mycket fart här så jag lägger in en liten uppdatering om Treor.

Börjar inse att den som renoverade Treor måste ha haft rätt bråttom. Det är många tveksamma lösningar, dåligt monterat och obefintlig underbehandling. Alla lister jag tagit bort har t.ex monterats utan att träet under oljats först.
När "motorhuven" skulle monteras tillbaka insåg jag snabbt att det var bara att göra om. Fästet bestod av en massa lösa bitar som ska sitta ihop med spikade lister i en stor röra. Kapade bort den övre delen där huven skall sitta fast och konstruerade en ny. Började med plywoodmallar enligt bilden ovan. På luckan överst skall huvens gångjärn skruvas fast. Den skall också gå att skruva bort för åtkomst till termostathuset.
Nya bitar tillverkade i mahogny. Anledningen till skarven på mitten är att motorn måste ur om man ska komma åt dom nedre skruvarna. Blir spännande att försöka få samma färg på bitarna. På framsidan skall det dit en löstagbar lucka så att det lätt går att komma åt remmarna och vattenpumpen.

Tidigare lösning var spikad och skruvad på plats vilket inte kändes optimalt... Det är inte många räta vinklar i den här båten och det skiljer t.ex ca 0,5cm i höjd på styrbord och babord. Det märks att den är hemmabyggd från början. Det blir lite extra klurigt när man bygger men det är kul när man får till det. Nu är det bara att vänta på att det torkar.. Instrumentpanelen är snart klar den med men den får ni se i nästa uppdatering.

Visningar: 210

Kommentar av Håkan den 13 Maj 2019 kl. 7.46

Härligt med uppdateringar för det är ingen fart alls här heller längre....är rädd för de flesta forum under en längre tid sakta dör sotdöden i form av fäjjsbokk! :(

En utveckling som jag inte orkar sätta mig emot längre men jag har aldrig och kommer aldrig att skaffa FB utan vi är några tappra som kämpar på på olika forum.

Spännande att följa dina åtgärder och roligt att båten får den kärlek den förtjänar! :)

Kommentar av Peter Eriksson den 13 Maj 2019 kl. 7.48

Kul att "rätta till" gamla lösningar. Det märks att man hade ett annat tänk förr i tiden och att det inte alltid var så noga. Men jag tror kunskapen sprids i en annan omfattning nu i och med tillgången på internet. Får du till någon isolering kring motorn? Annars blir det väl nästan att köra med hörselkåpor?

Kommentar av Johan Ankarbäck den 13 Maj 2019 kl. 9.22

Jag tycker faktiskt Facebook är helt ok om man tar det för vad det är. Facebooksidan "Vi som älskar träbåtar" fungerar faktiskt rätt bra med hjälp av ihärdiga moderatorer. Sen tycker jag det är rätt kul att se vad folk har för sig som man inte träffar så ofta.

Ja, det är ju snart 30 år sen Treor renoverades. Det var nog inte riktigt samma tänk då och som jag förstår det snabbrenoverades båten för att komma i sjön.

Det är nog lugnt med motorljudet. Motorn ligger ju bakom föraren och det finns en "motorhuv" som täcker ovanpå. Dessutom går motorn väldigt tyst och jämt.

Kommentar av Stefan Lindberg den 16 Maj 2019 kl. 10.19

Även jag sörjer att SCB tappat styrfarten. Önskar att det fanns en SCB-app för smartphones/tablets så att man slapp gå via Safari etc. Hursomhelst, apropå Zephyr-sexan så finns den även med stigförgasare istf fallförgasare vilket i detta fall skulle få ner höjden och förenkla bygget av motorlåda (om du inte vill ha luftrenaren synlig förstås). Och jag håller med om att det är en trevlig motor. Jag har tre :-)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 16 Maj 2019 kl. 10.45

Ja, jag har också sett att sidan inte funkar något vidare via mobil. Gränssnittet är nog lite gammalt nu.

Det finns redan en riktigt snygg huv till motorn så det är lugnt. Det som jag bygger om är fästet till huven som var väldigt många småbitar och blev lite rackligt.

Låter som om du har koll på Zephyrmotorerna så du kanske vet var man kan få tag på en renoveringssats till bränslepumpen? Jag har letat men bara hittat till den nyare mk3-pumpen. Min motor är en mk2 med den äldre "stora" pumpen. Behöver ha tag på nya packningar då den inte är riktigt tät.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor