En av Sveriges främsta utbildningar för båtbyggare hotas av nedläggning. Storebro Båtbyggarskola har utbildat båtbyggare sedan 1958, men inför kommande läsår är det intagningstopp.
”Vi hoppas att kunna köra igång igen, men nu är det för få elever som söker", säger läraren Kenth Alexandersson.

”Vi har haft upp- och nedgångar tidigare, rent allmänt är det färre antal elever som söker sig till sådana här utbildningar. Kanske har det även med konjunkturen att göra, säger Kenth Alexandersson, lärare på Båtbyggarskolan.

Storebro Båtbyggarskola startade 1958. Då var skolan inhyst i Storebros lokaler. Sedan 1964 finns de i nuvarande lokaler och lyder under Vimmerby kommun.

Visningar: 535

Kommentar av Tom Hemréus den 17 November 2009 kl. 10.41
Mmm...trist. Själv gick jag båtbyggarskolan på Orust, gick ut 2003. Hörde att de har också dåligt med sökande nu. De fick fylla ut med folk som egentligen inte hade behörighet för att fylla kvoten.
Kommentar av Anders Værnéus den 17 November 2009 kl. 10.49
Hur marknadsför vi detta på bästa sätt månne?
Kommentar av Anders Værnéus den 17 November 2009 kl. 11.23
där finns ju erikssons på Ingmarsö. Waxholm fick ju lägga ned. Så jag är lite tveksam tyvärr... :-(
Kommentar av Micke Öhman den 17 November 2009 kl. 13.17
Gotland? Där finns ju gamla Nimbus båt-tillverkning kvar fanns i ny/annan regi
Bygger förutom några få modeller åt Nimbus även den nya/större J-Craft 40 fotaren
Borde ju rimligen kunna ha behov av nyutbildade i branschen?
Kommentar av Anders Værnéus den 17 November 2009 kl. 13.23
God tanke... Spännande med kopplingen till J-CRaft....
Kommentar av Tom Hemréus den 17 November 2009 kl. 18.25
Jag tror att det kan ha med finanskris och rådande lågkonjuntur att göra. Ungdomar kanske har svårt att se utbildningen som en investering inför bättre tider. Just nu finns det inga jobb inom båtbranschen och således inget att locka med. När man söker till gymnasiet vill man känna sig peppad av att det finns gott om jobb när man går ut, och i dagsläget är det stendött. De riktiga båtentusiasterna kommer nog att fortsätta söka skolorna, men de är nog inte så många, tyvärr. Kontentan av detta måste ju vara att man måste kunna locka med nåt annat än guld och gröna skogar...?
Kommentar av Per Lundbladh den 17 November 2009 kl. 18.56
jag tror att man ska marknadsföra utbildningen lite bredare.
Inredningsdesign är ju högaktuellt.
Personliga lösningar på husrenoveringar och möbler finns ju på TV och media hela tiden.
De som går en sådan här utbildning kommer nog att få svårt att livnära sig på båtbygge och träbåtsunderhåll.
De måste synas som skickliga yrkesmän med bred kompetens i hur att förvandla gamla och nya material till sköna ting. Antingen det är båtar eller möbler...
Övriga hantverkar utbildningar har ju många sökande så jag tror att "båtbyggarlinjen" har blivit lite för snäv.
Jag hade själv gärna gått en dylik utbildning.(om jag varit yngre...) Det finns ju få saker som är så tillfredställande som att se något växa fram från idé till färdig produkt. Oavsett om det är en renovering eller nyproduktion.
den geografiska platsen kanske inte har så stor påverkan förutom att det förmodligen är svårt att hitta lärare med rätt kompetens på platser utan tradition.
Kommentar av Micke Öhman den 18 November 2009 kl. 9.38
Jamen, det är ju just det som de har som sin profil: Att erbjuda en bred utbildning som jag fattat det?

Kolla bara dessa kommentarer från en tjej som gick där och numera köpt ett snickeri tillsammans med sin sambo där de kommer driva ett eget möbel- och inredningssnickeri tillsammans, allt enligt henne tack vare Båtbyggarskolan...
;-)

"Jag har nu jobbat på Stadsteatern i Göteborg som dekorsnickare, jag har jobbat som båtbyggare i Västervik, jag har jobbat som inredningssnickare i Kisa, jag har gesällbrev i möbelsnickeri och jag har precis köpt ett snickeri i Österbymo tillsammans med min sambo. Där kommer vi att driva ett eget möbel- och inredningssnickeri tillsammans. Min dröm om att få driva ett eget snickeri har alltså blivit sann och det har jag Båtbyggarskolan att tacka för. "

Läs hela "hyllningen" här:
http://www.kindaposten.se/article/articleview/34617/1/88/
Kommentar av Michael Hackman den 19 November 2009 kl. 11.48
kanske helt enkelt är så att det inte skall skötas i statens regi? Folkhögskolorna (staten det med men) har ju lyckats bra mycket bättre med full beläggning och finns med större spridning än gymnasielinjerna i denna yrkesutbildning. Tittat man på båtmässorna så har folkhögskolorna medverkat och gjort reklam för sig och detta har givit frukt. De få skolor som idag finns är med all sannolikhet i områden som kanske inte heller är så "attraktiva" nu när riksök för intagning blivit aktuellt. Att det finns inresse vet vi alltså så frågan är vad skolorna gjort fel som missat att ta sig ut till dom eleverna/ungdommar som söker och om man skulle flytta verksamheten dit folk finns. Tror trots allt att det är högst tillfälligt och en baksida av detta nya riksök då flertalet mindre kommuner mister sina gymnasieskolor i bakvattnet av detta, inte bara inom båtbyggare utan i alla typer av utbildning just på grund av att man nu kan söka sig från de mindre orterna. Att utbildningen behövs och att det finns jobb råder inget tvivel om! Lämnar svaret öppet....

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor