Har inte delat något här på länge, har haft fullt upp med båtarna... Den första delen, av tre planerade, av renoveringen av motorkryssaren SALT var avklarad precis lagom till MYS-säsongen startade. Här ses SALT kvällen innan eskaderstarten.

Fakta om SALT: Ritad av Knud H Reimers på beställning av konsul Björnlund, Luleå. Beställd och byggd hos Axel Eriksson, Gräddö båtvarv 1938. Hon är 12.78 x 3.28 m, deplacement 8.3 ton.

Vi har nu njutit av henne under merparten av sommaren och hittills gått drygt 200 distans. Hon är fantastiskt lättmanövrerad trots (eller kanske tack vare) sin längd och vikt. Vi trivs väldigt bra med SALT!

Tiedemannkryssaren Soraya fick vi såld, utan att ens annonsera, lagom till sjösättningen - jag fick vad jag begärde. Nämnas bör att jag inte begärde de fantasipriser som man ibland ser i annonser. Jag prioriterade istället att få båten såld, utan att gå i långbänk.

Visningar: 639

Kommentar av Martin den 20 Augusti 2016 kl. 14.54

Tjusigt! Vad har ni för maskin? Vad innebar renovering del 1? Var hamnade Soraya?

Kommentar av Lars Olsson den 21 Augusti 2016 kl. 16.00

Tack, tack, det sitter en Penta MD96 med ett gigantiskt TwinDisc-backslag i SALT (den kombon väger 1.3 ton).

Steg ett i renoveringen gick ut på att göra SALT praktisk och användbar inför sommaren, båten hade ju stått på land i tre år när vi tog över och hade förmodligen inte använts så mycket de senaste åren heller - det fanns en hel del att göra!

Följande gjordes inför 2016: ett tillbyggt doghouse från 50-60-talet revs, låga vind- och sidorutor återställdes enligt originalritningen, nu har hon harmoniska linjer igen. Två nya kapell och omklädsel av samtliga dynor och resårmadrasser, fick vi hjälp med av Stjärnkapell i Hägersten (rekommenderas å det varmaste!). Allt löst så som dörrar, luckor och durkar, togs hem till garaget och renskrapades och fernissades. Ett helt nytt pentry av gammal återvunnen Honduras byggdes, pentryt fick en bänkskiva av mattslipad vit Carrarra-marmor på gammalt vis.

SALT har ett väl fungerande 24V elsystem, det kompletterades med ett 12V system med egen generator. Anledningen var i första hand att vi hade ett 12V Engbo-ankarspel som vi ville kunna flytta över. Ny elcentral, landström och eldragningar, laddare och invertera installerades. Vi monterade en varmvattenberedare och gjorde ny färskvatten dragning i hela båten. "Toiletten i ägarens hytt" renoverades. Hela försalongen fick ny fernissa. Rottingstolar, nya fräscha mattor, kuddar och textilier, mm inhandlades. Hälften av alla beslag och ventilationer blev omkramade på Excellent i Skogås. Säkert något jag glömmer nu... Just ja, de flesta glasrutor är bytta också, motorrummet har fått ny kraftig isolering, osv, osv.

Steg 2 i höst/vinter, blir renskrapning av däck och överbyggnad samt uppbyggnad av nya ytskikt, ska bli jättekul och jag brinner av iver att få börja. Den lilla fina mahogny jollen är renskrapad och slipad, ska få nya ytskikt i vinter, för att kunna hänga i sina hävertar på akterspegeln. Glömde att hon fick sitt nya namn på akterspegeln också...

Soraya hamnade i grannklubben, hos barnen till en annan MYSare.

Kommentar av Lars Olsson den 21 Augusti 2016 kl. 16.03

... dävertar ska det vara, j-a stavningsprogram!

Kommentar av Lars Olsson den 21 Augusti 2016 kl. 16.43

Alltså stavningprogram kan man få spunk på... ventilatorer blir ventilationer, omkromade blir omkramade, inverter blir invertera, med flera tokigheter - jävla stavningsprogram (blir stavningprogram)..! Man vill springa skrikande mot horisonten..!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor