Classic Fantastic Plastic, del 7: Motor och drivlina!

Den spännande historien jag fått fram hittills om motor och drivlina kommer här! 

Har ju inte haft så väldigt mycket tid att söka information på och då dessa båtar var, och fortfarande är, ganska ovanliga i det stora landet i väster gör det inte lättare. I vissa fall så förekommer det även olika information på dokument från Chris Craft själva så det är lite svajigt.


Motorn i vår XK-19 är förmodligen direkt hämtad från Chevrolet och deras Tonawanda-fabrik. I vårt fall är det en liten västingmotor som satt i Camaro Z/28 och Corvetten from 1971. Tittar man noga på skylten nedan ser man att det är stämplat 350 LFVHP där HP står för High Performance. Alla XK fick inte dessa motorer utan det finns ett antal alternativ att välja på där de vanligaste var en 327 eller 350 men även 302:an har funnits. Vår motor verkar vara i ett ganska orört originalskick med tanke på alla färg som är kvar på slangar mm. En remskiva verkar dock utbytt.

Den skarpsynte noterar även att Corvettens klassiska emblem med korsade flaggor sitter kvar på höger ventilkåpa. Efter att Chris Craft mariniserat 350:in så har hela härligheten, inklusive ventilkåporna i aluminium, fått en rejäl dusch av Chris Crafts karakteristiska blå motorfärg.

Effekten på dessa 350 FLVHP motorer var störst i början på modellåret då man fick ut hela 350 hk ur den lilla godingen men eftersom insåg man att för höga kompressioner inte var så kundvänligt då man var tvungen att köra på högoktanig soppa så kompressionen sänktes senare och vår motor från 1971-72 ligger förmodligen någonstans mellan 300-330 hk....inte kattskit det heller på en originalbåt från början av 70-talet! ;)
Camaron och Corvetten hade lägre effekt i sina samtida 350-motorer vad jag har förstått?!

Tittar ni lite noggrannare ovan ser ni även att den häftade original-pappen(?) på durkarna i motorrummet sitter kvar!

Drevet har jag ju berättat min lite i tidigare inlägg och det som sitter på vår båt bär loggan från Chris Craft men är egentligen ett 270-drev från Volvo Penta.
Mer kring drevets utveckling kan den intresserade ta del av här.

Nu har jag berättat allt jag vet om båten i detta nu så jag återkommer så fort det finns något att förtälja. Båten kommer ju inte hem till oss förrän till våren och jag då kan kanske återkomma med lite mer info och ta lite nya bilder.

Visningar: 514

Kommentar av Kenneth Sandelin den 27 Januari 2018 kl. 18.22

Så trevligt att se din nya båt! mycket intressant med motorn också! Du har slagit in tidigt på de fina "nya" nostalgibåtarna som kommer alltmer framöver. 

Kommentar av Håkan den 27 Januari 2018 kl. 19.34

Tack K! :)

Jepp, detta är en del av framtiden inom klassiska båtar! ;)

Tror dock att XK-19 blev en klassiker redan när den kom. Konstig nog blev det inte så många exemplar tillverkade och det hade förmodligen med den stundande oljekrisen att göra samt att dessa handbyggda glasfiberbåtar blev nog rätt dyra att tillverka!?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor