Så grymt kul att få lära sig att plocka isär en Big block, renovera och sedan bit för bit plocka ihop den igen :-) Hade förstås inte gått utan min mästermekaniker på Tjörn Reimer Ogerborn. 

Fick återuppleva en gammal sanning att marinmotorer i grunden bygger på bilmotorer och de flesta delar är lika. Men inte alla.... När kamaxeln skulle bytas hade en ny beställts från USA. Passade perfekt. Men när kuggkransen till axeln på fördelardosan skulle läggas tillbaks, passade det inte alls. Då slog det mig - detta har jag varit med om förut och ja, jag borde ha vetat bättre. Dessa båtmotorer har motsatt rotationsriktning jämfört med motsvarande bilmotor. Man kan inte ta en kamaxel gjord för en bilmotor. Den passar perfekt, men allt blir fel - rotationsriktning, tändföljd, etc.

Då kanske man bara kan skicka tillbaks den till USA och byta till en med motsatt rotationsriktning? Glöm det, de tillverkades det inte många av på 60-talet, så några reservdelar finns inte. Men i en verkstad i skogen utanför Varberg finns en gubbe som bara tillverkar och renoverar kamaxlar. Efter 4 månaders väntan blev Tuvas kamaxel som ny! Samtidigt visade det sig att den enda anpassning jag gjort i att byta till brytarlöst tändsystem innebär att rotoraxeln också roterar i motsatt riktning, på originalet sitter en smidd hylsa som hindrar kuggkransen från att vandra uppåt, finns såklart också endast på marinmotorer eftersom med normal rotationsriktning "sugs" kuggkransen ned mot kamaxeln. Det blev till att låta svarva en ny hylsa i aluminium, fräsa oljekanaler i den och pressa dit en bronsbussning för att förhindra slitage på anliggningsytan. Sånt gör dem i skogarna utanför Varberg :-)

Nu återstår bara det roliga med slutmontering av de 2 helrenoverade 4-ports förgasarna som varit i USA och vänt för att få all den kärlek de behövde och, extra pump för sötvattenkylning och allt annat som gör motorn komplett. Därefter skall de köras in i bänk innan den lyfts ner i Tuva.

Samtidigt har Tuva också fått CAB ställningen renoverad (förkromad brons klätt med böjlimmad ask), nu väntar hon på att bilsadelmakaren Lena Andersson ska slita sig från Aston Martin bilarna och komma tillbaka för att göra samma fina jobb med Caben som hon gjorde med Tuvas klädsel. Hon har lovat att dyka upp i mellandagarna.

Snart är det sommar!!!

Visningar: 807

Kommentar av Håkan den 6 December 2015 kl. 15.05
Underbart att se och höra om motorn!
....då är vi två med nyfixad motor i båten i sommar! :)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 6 December 2015 kl. 20.52

Roligt att se att fler renoverar gamla marinmotorer. Det där är verkligen en riktig pärla du har, kan inte finnas många kvar av dom ens i USA.

Kommentar av Lars Callerud den 6 December 2015 kl. 22.13

Tack, nej de gjordes bara under några få år. I marint utförande är det ännu mer ovanliga. Men den satt som original i båten 1965, den största motorn man kunde välja till då. Enligt broschyren skulle båten då göra 45 knop. Vi får väl se hur det blir med det...

Kommentar av Anders Værnéus den 7 December 2015 kl. 10.45

Fantastiskt kul att se Lars. Jo jag förmedlade en Riva Aquarama förra året som original hade dubbelmontage av "din" motor. Det gjorde den lite extra värdefull, men också ack så svår att renovera till original. Inte lika komplicerad som Lamborghini-Rivan, men inte så långt därifrån... Så håll i guldklimpen... :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor