Jag tjatar och tjatar om vikten av att ta reda på vad har båten jag just köpt för historia? Finns det något att berätta? Vad har den varit med om? Och det verkar nu faktiskt som att jag får lite medhåll i från bilvärlden där bakgrund och historia spelar allt större roll när de prissätter objekt. OM inte annat så kan du läsa om en Mini, eller Austin Seven som den hette först, som nyligen såldes i ett pruttigt skick för svindlande summor - bara för att den var orenoverad och en av de allra första byggda. 

Läs själv här och berätta gärna vad du tycker.

Visningar: 327

Kommentar av Ulf Lindén den 15 Maj 2012 kl. 13.39

Oförvanskad!

Kommentar av Joakim Funhammar den 15 Maj 2012 kl. 14.09

Hu en mini ...... den vill inte jag sitta i när de gårvågor  på have ! .-)   men de ligger mycke i de att historia är vicktigt . undra just va man kann få för en gubbe i sina besta år ;-)

Kommentar av Peter Stålblad den 15 Maj 2012 kl. 17.16

Håller med om att historien om och kring båten är gott och väl halva värdet

på båt/bil eller vad det än gäller

se på mina två båtar som exempel

så hav förtröstan gubbar och tanter snart är kanske ni värda något ni med :o)

från en som aldrig blir mer än 25 år

mvh

Peter

Kommentar av Joakim Funhammar den 15 Maj 2012 kl. 18.13
Som sakt jag är bara 20.23 de är ingen åldet på en ........
Kommentar av Uffe Nyman den 15 Maj 2012 kl. 20.50

Man behöver bara se ett avsnitt av Antikrundan för att inse att vi inom antikfordons-genren har mycket att lära om just proveniens och vad som är originalskick. En hängig och matt byrå i orört skick är mer värd än en där allt som inte var helt perfekt är utbytt och nylackat. Visst går naturen hårdare åt våra båtar än en byrå som står i ett vardagsrum. Men ibland blir jag betänksam över båtrenoveringar där man rivit bort precis varenda flisa som inte är helt 100% i perfekt skick och bytt ut allting tills båten ser bättre ut än när den lämnade varvet som ny. Likadant det i bilbranschen där man ofta rensar karossen på allt utom stommen, kastar bort originaldelarna, ersätter med nytillverkat och sedan kallas resultatet för en originalrenovering.

Jäklar vad jag lät tråkig just nu. Naturligtvis lever jag inte som jag lär. Vår Glastron från 1971 används som passbåt ut till stugan och får ta sina smällar. Men kalla och snöiga vintrar är till för att vi skall hinna reparera...

Min poäng är att välvårdat original i mina ögon är intressantare än något som egentligen är delvis en replika. Att spår av väl utförda reparationer syns stör mig inte, de är en del av historien.

På min egen projektbåt kom jag nyss till insikten att under den vita pårollade skrovliga vita ytan finns ett skrov som antagligen varit ljusblått, hur jag skall hantera det faktumet får jag fundera över medan jag använder båten som den är.

Kommentar av Tom Hemréus den 15 Maj 2012 kl. 22.56

Det är just av denna anledning som min koster "Stella" är så rolig! Byggd runt 1900 (nån säger 1896 och nån säger nån gång efter 1910) och FORTFARANDE orenoverad i skrovet. Har dessutom bilder från 1950-talet då hon tjänstgjorde som badgästseglare i Grundsund. Det är historian som gör henne och alla andra båtar unika!

Kommentar av Lasse Modin den 16 Maj 2012 kl. 11.21

Både när det gäller bilar och båtar brukar jag hålla ögonen öppna om något som tillhört mig i forntiden dyker upp på marknaden. Det händer och som regel har dom varit i ett skick så man helst vill gråta, men förra året fick jag chansen att köpa tillbaka just en Mini som jag själv beställt som ny när jag bodde i Monaco 1990. För mig är det en oslagbar proveniens...

Kommentar av Per Lundbladh den 16 Maj 2012 kl. 15.08

Jag ägnade en del tid i vintras till "släktforskning" för att få fram lite mer av Unns bakgrund.

Förutom att det är viktigt ur proveniens synpunkt så lär man även känna sin båt på ett nytt sätt.

Berättelser och bilder berättar ju om varför hon ser ut som hon gör idag och ger henne dessutom lite extra "personlighet".

Vad det gäller renovering tycker jag att det finns en form av överdriven vilja hos delar av veteranbåtssfären att alltid förorda total renovering. Att riva allt och sedan bygga en ny båt från grunden är sällan nödvändigt och enligt mig inte heller önskvärt. De skönhetsfläckar som finns berättar ju också om båtens historia.

Jag tycker givetvis också att en perfekt båt är vacker att skåda men tyvärr försvinner ofta en del av känslan när allt är nytt och inga märken finns kvar efter alla år av användande.

Dessutom är det roligare att ha en båt som går att använda medan man renoverar den...

Dock tar man ju ibland på sig objekt som p g a sitt skick ändå kommer att ta ett par år att få i sjön...;-)

Kommentar av Peter Eriksson den 17 Maj 2012 kl. 9.24

Såg den orenoverade Darten i senaste "Klassiska båtar" (sid 42). Så jävla grym, tycker jag. De som håller på med gamla traktorer, lastbilar och entrepenadmaskiner har redan fattat tjusningen med ett patinerat skick. Det finns även "raggarbilar" i samma stil. Om jag hittade en båt i samma stil som Darten skulle jag försöka behålla den i det skicket. Åtminstonde ett tag...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor