Uppdatering Kurre del 15: Komplett ägarhistorik, proveniensrapport 2!

I fortsatt brist på annat så kan jag bara visa Kurres numera kompletta och uppdaterade ägar- och nyttjandelängd!

Vi visste väldigt mycket om KURREs tidigare ägare till namn och år men det fanns en period då båten användes av Stockholms stad som inspektionsbåt som var lite höljd i dunkel. Efter lite efterforskningar via tidigare ägare fick jag till slut ett ordentligt napp! Jag fick tag i den person som faktiskt hade KURRE som tjänstebåt, hepp! Arne Selander heter han och är en mycket trevlig herre som numera är aktiv egen företagare med flera familjeföretag i entreprenadbranschen! Hoppas få återkomma med bildmaterial från KURREs tid som tjänstebåt efter att Arne har letat i sina album....

Ägarlängd 

1937 byggs KURRE på beställning av direktör Gunnar Lindmark. Gunnar finansierade förmodligen köpet av båten med hjälp av ersättning från en av sina många uppfinnningar, spritgasköket Punker! KURRE var från början utrustad med en Ford sidventils V8 på 60 hk. Styrning med ratt och kuggväxel var även den hämtad från Fords samtida bilmodeller.KURRE användes flitigt som passbåt mellan Stockholm, KMK vid Djurgårdsbron, och sommarstället ute på Örsö. Motorn byttes ut 1946 mot en Kermath Sea Chief Six på 103 hk. Vintertid var KURRE upplagd på Ramsövarvet, även under krigsåren 1940-45.

1968 säljs KURRE efter en dråplig historia innehållande mänskliga exkrementer och plumsning vid KMK:s brygga för att hamna hos dåvarande Idrottsstyrelsen i Stockholm, nuvarande Fritidsförvaltninge, som inspektionsbåt. Köpet skedde via Ramsövarvet. Återigen genomgick KURRE ett motorbyte. Denna gång lät man installera en Universal Super Sabre Six på 165 hk. Arne Selander var den som med äran rattade KURRE som tjänstebåt! KURRE var då stationerad sommartid i Bogesund. Här utgick sedan Arne när han gjorde sina inspektionsturer till öarna där bla sommargästerna kunde hyra stugor. Arne bekräftar att KURRE var mycket rolig att köra och tog sig snabbt fram mellan örarna. Vinterförvaring ägde rum i Skarpnäck där även Idrottsstyrelsens Stjärnbåtar, som bland annat användes i seglarläger, förvarades och iordningställdes inför kommande säsong.

1975 säljs KURRE till Kaj Ekstam i Stenhamra.

1977 köper Pierre Holm i Stockholm KURRE. Reklam för Pierres firma Segelshopen visas nu på sidorna på KURRE.

2007 köper Bengt Knaust i Gustafsberg KURRE och påbörjar en renovering.

2011 hamnar KURRE i Umeå och familjen Pettersson och renoveringen fortsätter......

Visningar: 646

Kommentar av Ulf Lindén den 27 Februari 2014 kl. 10.36

Underbar båt med trevlig historia! Tänk att få kvittera ut en sådan som tjänstebåt :-)

Men det här får du förklara närmare.... -1968 säljs KURRE efter en dråplig historia innehållande mänskliga exkrementer och plumsning vid KMK:s brygga?

Kommentar av Håkan den 27 Februari 2014 kl. 10.45

He, he, tack Ulf!

Den dråpliga historien måste först vidimeras ordentligt och sedan kanske den hamnar i tryck! ;)

Kommentar av Ulf Lindén den 27 Februari 2014 kl. 10.57

OK!  Fin båt i alla fall och som det ser ut så är den snart åter sjösatt och nu i perfekt skick, redo för sommarens äventyr och beundrande blickar. Synd det där med bakrutan bara ;-)

Kommentar av Håkan den 27 Februari 2014 kl. 11.18

Kraftigt tack igen Ulf! :)

...får se hur det blir med sjösättningenen i år pga kraftiga förseningar gällande motorbygget! :(

Ha, ha bakrutan blir nog bra i slutändan skall du se, å kapellet är ju oftast nere...! :)

Kommentar av Ulf Lindén den 27 Februari 2014 kl. 15.45

Jag håller tummarna för motorbygget och önskar att jag kunde hjälpa dig men där går jag bet (resten verkar du ju ha under kontroll) Och så hoppas vi på en regnfattig sommar....... så du kan åka "ned-cabbat" he, he ;-)

Kommentar av Håkan den 27 Februari 2014 kl. 15.51

Får bli vilken sommar som helst bara båten kommer i....! :)

Tror kommer at bli tajt pga av att delarna från USA tog sån tid att komma hit, hämtar dem i morgon, och nu är det 2 veckors kö hos han skall borra blocket...själva motorbygget sedan går nog ganska snabbt men sedan skall det hinnas monteras i båten hos varvet och det är där det kommer att bli ont om tid då det inte är förberett alls för denna motor i Kurre numera...

Kommentar av Lars Olsson den 1 Mars 2014 kl. 15.46

Hej Håkan, noterar en sak på bilden, Kurre har haft grabbräcken i mahogny längs akterdäck. Finns på en del lite äldre Essbåtar som Furuvik -31, Micky -33 och Taj Mahal -36. Micky har även grabbräcken på fördäck, Taj Mahal bara en list.

Kommentar av Håkan den 1 Mars 2014 kl. 16.22
Korrekt Lars, Kurre skall ha grabbräcken på akterdäck och nytillverkade sådana finns men d är lite felgjorda. Dock kommer inte dessa att monteras i ett första skede, tycker det är snyggare utan! De flesta Essbåtar jag sett har dessa akter räcken! Hur var det på Relda?
Kommentar av Lars Olsson den 1 Mars 2014 kl. 16.44

Nej jag tror aldrig det funnits på Relda. Av de 16-17 Essbåtar vi har registrerade i MYS 2014 är det bara de här tre som har grabbräcken så jag tror snarare det är lite ovanligt.

Kommentar av Håkan den 1 Mars 2014 kl. 17.48
Oj, det var otippat! Måste kolla i arkivet men min bild är precis tvärtom faktiskt!!
Kan d vara så att man tagit bort dessa räcken under åren för att underlätta underhåll och för att minska ä nu en källa till rötangrepp pga genomförande skruvar?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor