Tog idag av toppen på Phantom då jag tidigare konstaterat att motorn inte går riktigt på fjärde cylindern då vatten kommer in och blöter ner tändstiftet. Det kändes hårt och vemodigt att sätta hylsan på topplocksmuttrarna och spräcka orginalfärgen som suttit där sedan 1938... men det måste göras! Hittade inget synligt fel och min teori är att vatteninträngningen beror på att ingen efterdragigt toppen sedan just -38!

Återstår rengöring, plocka tillbaka delarna och provköra... hoppas alla knopen kommer vid nästa provkörning :)

Visningar: 379

Kommentar av Anders Welén den 3 Juli 2014 kl. 20.40

Tryckte på "gilla" pga av de fina bilderna och att inga allvarliga fel hittats. Inte för att jag gillar att du har problem med den lilla pärlan!

Kommentar av Håkan den 3 Juli 2014 kl. 21.05
Coolt Per-Åke!
Menar du att detta är originalmotorn och att den inte är rörd sedan 1938??
....måste ju vara världsunikt i så fall! :)
Dock skulle nog jag låta rengöra alla kylkanaler i motorn, de ser ut att vara fulla i gegga eller är det en synvilla? ;)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 3 Juli 2014 kl. 21.24

Riktigt coolt med en orörd motor sen 1938! Fjärde cylindern ser ut att vara väldigt mycket oljebeläggningar på. Kanske en ventiltätning inte är riktigt ok?
Vad är det för modell på motor? Den är ju jämnårig med min båt så nåt liknande skulle passa till den också.

Kommentar av Robert Sollare den 4 Juli 2014 kl. 10.22

Det var nog tur att du behövde lyfta av toppen för att kolla varför det kom in vatten i fjärde cylindern med tanke på att kylkanalerna verkar mer än väl fyllda.....  ;-)

Du har väl kollat att det inte är rosthål i toppen och det är därför det läcker vatten in i fjärde cylindern ?

Kommentar av Per-Åke Olsson den 4 Juli 2014 kl. 17.03

1500 timmars renovering mellan 89-93 har lagt grunden till det väldigt fina skick som båten är i nu. Motorn hittades "ny" under en arbetsbänk i ett nerlagt varv när renoveringen nästan var klar... motorn är således orörd sedan -38! Motorn är av samma modell som båten levererades med  1937... en Gray Marine Phantom Four 45... inte orginalmotorn men en exakt likadan :) Denna motor har inte gått många timmar sedan renoveringen och jag skulle tro att den knappt har passerat de rekommenderade inkörningstimmarna ;)
Vattenkanalerna ser värre ut på bilderna än de är i verkligheten... men jag ska passa på att göra rent dem nu när toppen ändå är avlyft, och det är inte olja i fjärde cylindern... bara blött sot då bilden togs sekunder efter jag lyft toppen. Rosthål i toppen har jag inte hittat... rengjorde och inspekterade toppen under lunchen idag. Eftersom motorn endast är sparsamt använd sedan -93 är jag ganska säker på att godstjockleken i motorn är i stort sett som vid tillverkningen.
I helgen ska jag försöka rengöra, plocka ihop och provköra för att se om problemet är löst.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 4 Juli 2014 kl. 17.23

Härligt, vilket fynd! Det är ju sånt man drömmer om att hitta en "ny" gammal motor. Inte ofta det händer. Bra att det inte är olja i cylindern, då är säkert allt som det ska. Tror också på din teori om att efterdra toppen. I och med att det är kopparpackning så skall den ju efterdras  och om motorn gått så lite så är det antagligen inte gjort.

Kommentar av Håkan den 4 Juli 2014 kl. 22.01
Härligt P-Å!
Då stämmer det garanterat med efterdragningen, hyfsat ovanligt på en motor från 1938! ;)
De hette alltså inte Gray Marine från början heller, intressant!
Kommentar av Anders Værnéus den 4 Juli 2014 kl. 23.29

Det var hur fränt som helst när vi hittade denna motor. Tänk er att komma in på verkstaden på ett gammalt varv som drivits av två bröder sedan typ 1935. Mängder av godis precis över allt. Den brodern som var  livet guidade oss runt mellan gamla snurror, fernissa från glömda tillverkare och serviceverktyg som servat alla märken vi idag har glömt att de fanns. Och under arbetsbänken så stod en stor trälår. "vad innehåller den" blev självklart frågan. Och svaret blev just den motor som nu sitter i Phantom. Hur ballt som helst. Hur unikt som helst. Skönt att du vårdar maskinen Per-Åke. Gillas med guldkant.

Kommentar av Jens G. Johansson den 5 Juli 2014 kl. 10.32

Wow! Som i en dröm att hitta en så fin motor! Hur rengör man kylkanalerna på bästa sett? Jag hade också turen att stöta på en exakt samma motor som satt i min båt när den var ny 1931, en Trim (Ford) model A från 1932. I den har jag rost i kylkanalerna och vet inte hur man avlägsnar det. Mekaniskt? Någon dunderprodukt!

Kommentar av Håkan den 5 Juli 2014 kl. 20.46
Vi har låtit Kurres Flathead för ett bad i citronsyra, väldigt effektivt!
....dock kräver det ett block utan delar förstås! ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor