Tyckte du att Östlundaren igår var för stor, kan kanske denna läckra lilla uppenbarelse locka. NV II som hon hette, byggdes 1926 av Carls Plym som också ritade henne. Under fördäck satt en 3 liters åttacylindrig Sunbeam-motor. Båten byggdes på sågade och basade ekspant och kläddes med hondurasmahogny. Idag är hennes öde okänt. Så varför inte bygga en exakt replica av den 6,15 långa lilla dubbelstegsbåten?

Visningar: 461

Kommentar av Micke Öhman den 14 September 2010 kl. 9.23
Efterföljare till N.V från 1925?

Kommentar av Anders Værnéus den 14 September 2010 kl. 9.36
Yep. Skulle slå det världsrekord som Calle P bara var 0,5 knop från att slå med NV (I). Experterna tippade på 38 knop, men sunbeammotorn var en underbar maskin som bara gick när den själv ville - och det var inte ofta (läs nästan aldrig). Så det blev inga VR med tvåan heller. Men en otroligt ball båt...
Kommentar av Solveig Dragsten den 14 September 2010 kl. 11.31
Ja du Anders satt just i gårkväll och skulle scanna in NV;s ritning men eftersom vi bytt dator verkar det lite knepigt att få det att funka... Just den båten har vi sök efter Lars och jag, det vore en höjdare att bygga upp den. OM MAN bara vore yngre tänk dig den i glänsande mahogny och grön skinnklädsel på sofforna och full fart på kanalen.... Vi har film på den tror även du har det eller?? Man måste få drömma.. : )
Kommentar av Anders Værnéus den 14 September 2010 kl. 11.53
Om du menar filmen från Saltsjöbaden så har jag den. Om du menar film från familjen Littorin så har jag den inte. Berätta, berätta... ;-) Vet inte om jag minns fel, men hon var väl blå som lillasyster?
Kommentar av Solveig Dragsten den 14 September 2010 kl. 17.18
Ja jag menade filmen från Saltis men vi har dessutom en film från racerbåtstävlingar på viken utanför Sjöh. museet.Filmen heter "Motorbåtssport från 1920-talet till 50-talet". Vi har endast bilder från Littorins fotoalbum inga filmer. Jag vet inte om NV var blå möjligen. Vi har en pärm som bara handlar om NV II senare MATCH III. Vore vansinnigt kul att bygga upp den. Vår son Vidar har just köpt en BAROSSA (plastbåt) med ca 500 hkr, enl Gps gör den 60 knop...mycket för fort tycker jag men, men. Man kan kanske så småningom få honom att till slut intressera sig för ett bygge???? Han kan redan mycket om motorer mm.

Kommentar av Joakim Funhammar den 24 December 2012 kl. 8.15

Är de någon som har lite bilder när de begav sig med NV II och NV vore lite kul att få se. Michael du brukar ha en rackarns massa bilder och del ge vore kul. 

Kommentar av Joakim Funhammar den 6 Januari 2015 kl. 17.32
Nu har vi börjat med NV men de blir lite mer mos i motorn denna gång

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor