Så många båthus och lador man kollat in i och hoppats få se något sånt här. Den här hittade visst någon annan....

Är det originalutförande med taket och den ändrade sittbrunnssymetrin? Någon som vet?

Bara ut och leta vidare i skjulen. Hörde faktiskt ett rykte om en en amerikansk mahognyracer  som stått väl inlåst ihop med en mycket udda Rolls Royce. Jag fick uppfattningen att de varit undangömda i många år. Min källa har bara varit där en gång och hade då inte möjlighet att täcka av båten. Det han såg var ett långt, ganska lågbyggt mahognyskrov och två roder som stack fram under pressen. Två roder.....   

Visningar: 555

Kommentar av Håkan den 17 September 2012 kl. 8.41

Noterade att du oxå har en Kurre II !!

Vad är det för något? ..intressant då vår båt med heter Kurre II, sedan 1937!

Kommentar av Anders Værnéus den 17 September 2012 kl. 11.23

Gustaf, båten är en dräpare. Hittades och stoppades undan redan på 1970-talet. Allt är i princip i original med allt kvar. Tokunik - har inte sett någon annan CC Yacht Tender kvar i världen. Egentligen skulle man handla. Men prislappen är alltför väl tilltagen tyvärr...

Kommentar av G. Gedda den 18 September 2012 kl. 13.52

Anders, en dräpare skriver jag under på. Jag bad om lite fler bilder och ett pris. Tyvärr ligger denna underbara båt klart utanför min hobbybudget. Som jag förstod mottages bud mellan 400 och 500 tkr. Vad tror du den skulle kosta om den med varsam hand återförs till ett användbart skick alternativt helrenoverats?

Håkan, kul att vi äger båtar med samma namn. Dessvärre är inte min Kurre II, vare sig bärare av originalnamnet eller någon 30-talare utan en helt vanlig Campingbåt byggd på Williams båtvarv i Motala ca 1964. Namnet Kurre kommer från vår familjs första träbåt en 30-tals Archimedes Campingbåt. Den modernare efterföljaren som var namnlös blev så klart nr 2.

Vidare passade det utmärkt då ägaren innan mig, tillika den enda tidigare ägaren hette Kurt Korall  !!

Stefan, jag har blivit lovad ett besök där under hösten. Kommer att posta bilder om jag lyckas smygfota lite. Stället är tydligen "hemligstämplat" av den anrika ägarfamiljen. Det gör det ju det hela bara ännu mer spännande.   

Kommentar av Håkan den 18 September 2012 kl. 14.02

Trevlig historia G!

...vi väntar med andakt på en fortsättning med än mer bilder i båda fallen...! :)

Kommentar av Anders Værnéus den 18 September 2012 kl. 14.05

Gustaf - alldeles för mycket för att totalbilden ska bli vettig tyvärr... :-( Men å andra sidan så är den i ett så pass bra originalskick att den i stort sett skulle kunna fernissas på och åka med. Om man hysrat i en försvarlig motor och drar om all el... Plus lite mer såklart... :-)

Kommentar av G. Gedda den 20 September 2012 kl. 1.45

Visst händer det!

Under årens lopp har det trots allt blivit några wow-märkta fynd. Ett av de mest spektakulära och oväntade var när vi, alltså farsgubben och jag, åkte en massa mil för att kolla på en "Pettersonbåt".

Väl framme i det lilla Sörmländska samhället letade vi oss fram till ladan där båten skulle finnas. Vi var ganska upprymda av situationen eftersom det sagts oss att båten var stor och att vi kunde få den,  bara vi tog den där ifrån. Våra tankar gick åt Viking X stuket, kanske, kanske en salongsbåt..

 Dessvärre handlade det inte denna gång om ett ladufynd som förvarats inne i en lada. Båten hade snarare kastats bland massa skrot i eländig terräng bakom byggnaden. När vi väl fick syn på den blev vi rejält besvikna. Vi såg ett ganska illa tilltufsat, mossbelupet mer eller mindre tomt skrov. Aldrig att det där är en Pettersonbåt, var det första jag tänkte, och inte är den speciellt stor heller.

Det visade sig senare att den var 26 fot. När vi kom fram till Vraket (den fick heta det ett tag framåt) började vi se märkliga detaljer. Vi konstaterade snabbt att bordläggningen var av mahogny. Vi såg skarpa slag, dubbelbotten och ett säreget mycket spetsigt beslag i fören. 

Vi ringde Anders, veteranbåtsgurun. Några veckor senare hade hela historien, från födelsen i Algonac, Michigan USA via den Engelske Ministern i Stockholm och diverse mer eller mindre märkliga varvsägare och visionärer, kartlagts.

Det var alltså en, före detta, trebrunnars 30-tals Chris Craft av den större modellen. Anders fann ut att originalspisen varit en Kermath Sea-Wolf och om jag inte minns fel var topphastigheten 43 knop och bränsleförbrukningen vid maxfart ca 93 liter flygbränsle i timmen.      

Den tänkta renoveringen gick inte i 43 knop. Efter att ha varit utställd på Allt för sjön som en slående kontrast till en mycket fin liknande Chris Craft blev båten stående, om än ofta beskådad och beundrad, i ett magasin i 15 år.

Det bör kanske tilläggas att båtjakten ökade i intensitet efter det fantastiska fyndet. Som mest fick nog Vraket trängas med 8 andra veteranbåtar. Av platsskäl spelade vi med taljor upp den på andra våningen och hissade upp en lika tilltufsad 20-tals Forslunds ritad strykjärnsracer ovanpå ChrisCraften...

Anders vet nog bättre vad som hände med Vraket efter att vi sågat upp ett stort hål i ytterväggen och lyft ner båtarna med lyftkran. Vi fick till slut inse att vi hade gjort vår del i räddningsaktionen för dessa båtar. Forslundar'n (Lill Vraket) står vad jag vet fortfarande hos en sann entusiast i Motalatrakten och väntar på att födas på nytt!!

Kommentar av Micke Öhman den 8 Februari 2017 kl. 16.20

Skulle tro att just denna tender inte sett ut så sedan den byggdes i slutet på 20-talet.
Snarare med en mycket större "coupe" som denna:

Kommentar av Micke Öhman den 8 Februari 2017 kl. 16.37

Det verkar ha funnits en handfull (åtminstone 5?) tenders av detta liknande slag till några olika rika miljonärers yachter:
1 till Alfred P. Sloan's yacht "Rene", se bild nedan:

1 till David C. Whitney's yacht "Sumar" (Detroit), enligt bilden i föregående inlägg...
1 till Walter O. Brigg's "Cambriona",
1 till Frederick J. Fischer's "Nakhoda",
samt en till?
Just det: H.E Manville's "Hi-Esmaro" (som var i Sverige 1930 och "efterlämnade" en tender, antagligen den du har på bilden ovan....)

Kommentar av Micke Öhman den 8 Februari 2017 kl. 16.39

Finns en bild på Hi-Esmaro's CC Yacht Tender (New York) också, när den står på däck...

Kommentar av Anders Værnéus den 8 Februari 2017 kl. 16.40

Stämmer utmärkt. så såg den ut när den hängdes på sitt moderfartyg. Men när den sedan landade i Sverige så hände det saker... :)

I Rodengens Chris Craft-bok finns det ett register över de tenders som byggdes och till vilka beställare de hamnade... :) Där Manvilles Hi-Esmaro var en av dessa....

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor