Mystiska delar och ovanligt många ventiler för vatten

I återuppbyggnaden av ESS-båten Relda från -38, har vi nu kommit fram till avdelningen ”mysterier”. Eftersom vi fick delar av originalmotorn och hela inredningen nedplockad i lådor och lårar, ja till och med all demonterad skruv var sparad, så har det inte varit helt enkelt alltid. Det hela har varit som ett ”tusenbitars-puzzel” som legat lagrad i +30 år. Jättekul att allt finns sparat, men frustrerande ibland när man inte begriper var det hör hemma.

Som nu. Är det någon som har en idé om vad detta kan vara? ”Burken” med krok har en Ø på 70 mm och är ca 90 hög. Verkar kunna fungera som expansionskärl, men är det verkligen det? I Reldas botten finns det tre ventiler för vatten, och det känns också lite mystiskt och väl många för en racer. Ett av dem finns i höjd med motorns framkant (logiskt). De andra två, som sitter väldigt tätt ihop, sitter längre bak, en bra bit bakom motorn. Kan delarna vara någon form av självläns..?

Om någon sett något liknande vore vi väldigt tacksamma för att få lösningen!

Visningar: 1263

Kommentar av Lars Olsson den 19 Februari 2014 kl. 18.09

Ps. de andra två delarna vet vi inte om de hör ihop med "expansionskärlet", men vi har ingen aning om var de ska höra hemma - heller...

Kommentar av Lennart Bodén den 19 Februari 2014 kl. 18.29

Kan vara ett vatten lås! Kolla om rören går in olika högt i burken!  Vattenlås kan vara något som funkar som ljuddämpare! Eller någon fiffig lösning för kylning! En annan fundering, flera kunniga personer, har sökt lösningar, tappa ur kylvatten, ur motor, fyllt på t ex glyckol, för att motverka korrektions! Men det kan även vara en finurlig lösning, ha en kylning som är sluten!! 

Själv tror jag mest på vattenlås!!!!

Lennart

Kommentar av Lars Olsson den 19 Februari 2014 kl. 18.42

Ja det kan mycket väl vara så, men till vad? Till motorns ingående kylvatten? Föregångaren till backventil alltså, ja kanske.

De två extra bottenventilerna då och de två bitarna bredvid..?

Kommentar av Lennart Bodén den 19 Februari 2014 kl. 19.48

Bäste Lars, det finnes uppfinnare, så finnes uppfinnare!!!!

Glöm skiten, vad kan du själv? Troligen kan du mycket! Och vet du, hur en kylning funkar, antinngen sluten, eller direkt från sjön!! Ta reda på kopparmatrialet, till det du tror på, eller sälj det! Gör en kylning som är vanlig idag, bäst sluten, men ändok funkar länge o bra i mälaren! Lägg din energi på vårda båten!!!

Vänligen

Lennart Bodén

Kommentar av Lars Olsson den 19 Februari 2014 kl. 20.33

Kylningen är komplett, i originalutförande och fungerar exakt som den ska. Det har varit sjövattenkylning och kommer fortsatt vara det. Från flera håll har både Håkan och jag, från oberoende motorkillar, fått rådet att inte ändra på det. Eftersom vi är MYS:are söker vi i möjligaste mån bevara gamla originalfunktioner (om de är bra), det är därför jag är nyfiken på den här burken. Men ditt tips att det kan vara frågan om ett vattenlås för ingående sjövatten är intressant! Tack för det.

Kommentar av Lasse Modin den 19 Februari 2014 kl. 22.20

Jag vet att Henrik Widstrand har en självläns längst bak i sin Forslundare, så han kan säkert säga om han känner igen din burk...

Kommentar av Martin Kroeger den 19 Februari 2014 kl. 23.15

..........en avluftningsventil ???

Kommentar av Lars Olsson den 20 Februari 2014 kl. 20.14

Efter ett samtal med Henrik Widstrand kan vi nog fastslå vår egen teori, nämligen att det är delar till en gammal självläns. Burken med två utgående rör ska hänga under däck, så långt bak det går i båten (se skiss). Den högra av rördelarna på bilden är sugmunstycket nära båtbotten (det andra röret är nog till något annat). Enligt Henrik är det här en mycket effektiv och bra lösning.

Nu återstår bara lite praktiska prov, vilket rör som är vilket och att det inte uppstår hävertverkan när suget upphör... spännande, gillar gamla original prylar!

Kommentar av Ulf Lindén den 20 Februari 2014 kl. 21.37
Burken som skall häng under däck är nytt för mig....(det funkar kanske lika bra med en 180 gr krök) Det absolut viktigaste är att kröken (högsta punkten) har ett litet lufthål, då undviker man nämligen den illa beryktade häverteffekten! Henrik har helt rätt, denna enkla men fiffiga konstruktion fungerar utmärkt. En annan känd och duktig båtkille, Christian Barfod har också mångårig egen erfarenhet av denna typ av självläns, han kan säkert bidra med nyttiga tips.
Kommentar av Lars Olsson den 20 Februari 2014 kl. 22.13

Jasså har Christian det, det hade jag ingen aning om. Han är både kund och kompis så då lyssnar jag med honom, tack!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor