Motorn som jag i all hast fick tag på i våras visade sig ha sett sina bästa dagar. Tog hem den till garaget när jag tog upp Elsa på land i höstas. Då garaget varit upptaget av min Ford Bronco som fått motorn iordninggjord och väntade på återmontering har det dröjt tills nu innan det blev dags för båtmotorn. Nu är renoveringen iallafall igång.

Motorn är en Volvo Penta BB50, en marinkonverterad B4B som härstammar från Volvo PV. Den är från tidigt 50-tal.

Började plocka isär motorn idag för att kolla hur skicket är. Innehållet i oljesilen bådade inte gott...
Mycket skräp och metallspån..

Blocket verkar dock helt ok. Inte mycket vändkanter i cylindrarna så motorn har nog inte gått så många timmar trots sin ålder. Ska kontrollmäta för säkerhets skull när ändå allt är isär.
Vevlagren däremot är tokslut. Blir till att byta ut vevaxeln eller att slipa om den. Har en gammal reservmotor som eventuellt kan få donera sin vevaxel om den är friskare.

Här är en Volvo Penta BB50 i delar :)
Motorn ska renoveras och konverteras till USA-modellens dubbla SU-förgasare för bättre driftsäkerhet. Eventuellt ska jag byta topp till en från en lite nyare motor med större ventiler som jag har liggande. Då borde det bli lite bättre flås på motorn också. Slutligen ska den få tillbaka sin snygga gröna färg. Till skillnad från alla senare Volvo bensinmotorer var B4B mossgrön istället för röd.

Visningar: 1593

Kommentar av Håkan den 21 Februari 2016 kl. 8.26
Den motorn ser ut att ha hamnat i trygga händer, ser fram mot fortsättningen! ;)
.....men gällande driftsäkerhet så brukar min servicekille, gällande båt och motorer, alltid tala sig varm för en bra singelförgasare i stället för dubbla!.... lättare att få en gasare att gå bra än två! ;)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 21 Februari 2016 kl. 13.44

Tack Håkan. Jo, visst är det lättare med en förgasare. Fick tag i ett par nya (NOS) SU-förgasare på tradera. Det är två stycken förgasare från början och dom är riktigt dåliga så driftsäkerheten kommer att bli betydligt bättre nu. Kräver säkert lite justering innan man får till det men det går. Dom flesta lite sportigare bilar hade ju dubbla förgasare förr. Tycker det dessutom ser lite coolt ut :)

Kommentar av Dan Rosengren den 21 Februari 2016 kl. 14.07
Om du hittar en Volvo b16 så får du det lite lättare med reservdelar samt att det blir mer hk. Bb50=50hk. B16 enkelförgasare=60hk. B16 dubbelförgasare=85hk. Alla hk är SAE. Det är ju "samma" motor förutom borrningen så alla motorfäste skall ju vara samma.
Kommentar av Johan Ankarbäck den 21 Februari 2016 kl. 14.19

Har 3st B4B i delar nu som ska bli till en hel motor så jag håller mig till denna. Med SU-förgasarna och den "sena" toppen med större ventiler blir det ca 70hk på denna motor. Det räcker mer än väl till båten. Den går ändå bäst runt 8 knop, sen börjar den gräva ner sig.
Det mesta finns att köpa även till B4B. Tror inte det är någon större skillnad när det gäller reservdelar faktiskt. Kolla in http://www.vp-autoparts.com , dom har massor med delar till gamla volvomotorer.

Kommentar av Dan Rosengren den 21 Februari 2016 kl. 14.32
Jo det är lätt att man samlar på sig av bra ha grejor. Har haft en bb25 (b16 med stigförgasare ) ca 30 hk. Som jag fixade till. Nytt topplock , renoverad förgasare.byggde om till 12v. Samt att jag använde en tjock topplocks packning av koppar. Resultatet vart en mkt trevlig och tillförlitlig motor.
Kommentar av Johan Ankarbäck den 21 Februari 2016 kl. 14.46

Ja, det är bra gamla motorer. Har hellre en frisk gammal volvomotor än en ny motor med massa elektronik...
Den äldsta av mina reservdelsmotorer har dubbla topplockspackningar i koppar med en 3mm tjock kopparskiva emellan. Gissar att man gjorde så för att sänka kompressionen när man skulle köra på fotogen? Den har också haft stigförgasare. Enligt skylten på den så är det en BB41.

Kommentar av Dag Engström den 22 Februari 2016 kl. 9.06

Kul tråd! Man ser ju genast av din beskrivning de där motorernas svaghet: den trelagrade vevaxeln, den får leva ett hårt liv i en båtmotor... Finn nog skäl till att man sänkte effekten med lägre kompression.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 22 Februari 2016 kl. 12.37

Ja, det är väl en nackdel men även B16 har 3-lagrad vevaxel och där tar man ut mer effekt. 5-lagrad kom först på B18 vilket gör den motorn mer eller mindre odödlig om den sköts som den ska.
Det är väl sällan man tar ut max effekt på motorerna åtminstone om man inte använder dom i en racerbåt. Elsa går bäst på runt 2000-2500 varv vilket blir ca 7,5-8,5 knop. Båtmotorerna har även oljekylare vilket bilarna inte har vilket ger längre livslängd.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor