Efter ett par veckors ofrivillig paus p.g.a stukad tumme och dessutom en rejäl influensa är projektet på gång igen.
Plockade isär min BB70 reservdelsmotor också så nu är det motordelar i hela garaget :). Visade sig finnas mycket användbara delar på den. Som jag nämnt tidigare var gamla vevaxeln riktigt dålig. Så här ska det alltså inte se ut...
Vevaxeln i BB70n visade sig vara slipad någon gång så den är i riktigt bra skick. Kommer att använda den istället så slipper jag slipa om originalaxeln så nu får Elsa tillbaka sitt gamla hjärta igen :). Byter lagren också även om dom såg ok ut. Skadar aldrig med nytt när ändå allt är isär. Det var dock lite rost mellan mittre lagerbanorna och vid bakre packboxen då motorn varit dränkt en gång. Lånade Pappas gamla svarv och monterade upp axeln i och sen gick det lätt att ta bort rosten med en liten fil och smärjelduk. Passade också på och mäta så att vevaxeln inte är skev. Den var väl inom toleransen (0,15mm, det får vara 0,3mm).
Jag har också mätt upp cylindrarna och kollat förslitning och ovalitet och det var också ok. Gissar att motorn inte gått så många timmar ändå. Kommer att hona cylinderloppen och byta till nya kolvringar, sen borde den bli bra mycket bättre än innan iallafall.

BB70-motorn får även donera sitt topplock. Det är genomgånget och planat 2012 så det är i klart bäst skick. Ända skillnaden jag kan se mellan BB50 och BB70 är att den senare har lite större avgasventiler och det gör ju inget. Blir lite bättre flås på motorn och passar dessutom bra ihop med dom nya SU-förgasarna.
Beställde en massa packningar, lager, tändningsdelar och annat smått och gott idag så nästa steg är att rengöra toppen och det gamla motorblocket, hona cylinderloppen och måla dit ny färg. Sen ska det förhoppningsvis gå att skruva ihop alltihopa till en motor igen.

Visningar: 411

Kommentar av Håkan den 6 Mars 2016 kl. 19.46
Bra jobbat! :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor