Det finns folk till allt. Och så finns det folk till lite mer än allt. Du kanske minns historien om hur den gamla Knut Ljungberg-yachten Meteor hittades i en skogsdunge i Östergötland för drygt 25 år sedan. Ladan den hade stoppats in i på 1950-talet, hade snyggt lagt sig över båten och tillsammans skapade de en drömbild av hur ett fynd bara ska hittas.

Men med hela den vackra fyndbilden följde det bara ett bekymmer. Vägen som en gång hade burit Meteor fram till ladan, var sedan länge bortplöjd så där stod 15 meter jakt-skrov vid en åkerkant utan egentliga möjligheter att ta sig därifrån.

Problem är dock till för att lösas. En iskall vinter med närapå permafrost i åkern, otroligt skickliga maskinförare från Alltransport i Norrköping och ett entusiastiskt gäng människor från Sjöexpress och Fahlströms Allservice lyckades genom att dela på båten i två halvor och med envishet och skicklighet att få ut Meteor från sitt celibat i skogsbrynet. De båda bitarna lastades sedan på trailers för vidare transport till Meteors nya ägare, familjen Reigstad i Norge som nu har påbörjat den omfattande renoveringen.

"Vi valde faktiskt att renovera de båda halvorna var för sig", berättar Magnar Reigstad på telefon från Bergen. "Vi är nu klara med den främre halvan och ska snart ta oss an akterpartiet."

För att få styrka i konstruktionen och undvika att byta hela båten, lamineras ett antal lager faner på originalskrovet. Sedan sätts de båda bitarna samman och bordläggs sedan ihop med ett ytterlager faner. Målet är att skapa ett starkt skrov på ett moderns sätt, men som till det yttre helt ser ut som originalbåten.

Så i Norge tuffar projektet på. Men en action kommer ju sällan ensam. Ett mejl damp in till Nostalgibåtsköpings centralpalats från Henrik Ohlsson som skriver:

"Jag stötte på ditt namn när jag googlade om salongsmotorbåten Meteor. Om jag förstod artiklarna rätt har du ägarhistoriken på denna båt till och med 1949? Jag bedömer att det är samma båt min farmors pappa ägde (då under namnet Amica III) under 30 och 40-talen. Bifogar här en (-något suddig) bild av en blid på Amica III gissningsvis tagen under första halvan av 30-talet (-då min farmor var född 1915 och hon sitter på rufftaket och ser ut att vara i övre tonåren på bilden). Jag har även ett par bilder till på denna båt som jag kan scanna och skicka vid intresse."

Med mejlet följde den underbara bilden som vi drar lite extra på idag. Och dessutom utlovar Henrik att gräva vidare i familjens gömmor i jakten på fler bilder och mer material. 

En spännande dag i Nostalgibåtsköping har bara börjat. Välkommen ombord

  

Visningar: 1563

Kommentar av Johan Ankarbäck den 20 November 2014 kl. 11.57

Vilken kul historia. Otroligt vilket projekt. Fantastiskt att det finns människor som inte ger upp för bristen på vägar och en jättebåt full med mossa :) Ska bli spännande att följa framöver.

Kommentar av Solveig Dragsten den 20 November 2014 kl. 12.47

Vilken härlig historia!! Ännu en Ljungbergsbåt räddas, nu får MATCH II ännu ett syskon till på havets våg. Knuts båtar är så smäckra och vackra han ritade så eleganta båtar  med ett underbart stuk.

STOR LYCKA TILL längtar efter att få se henne klar.

Solveig Dragsten (tidigare Nygren)

Kommentar av Andreas Tjulander den 20 November 2014 kl. 22.06
Finns det månne en hemsida där man följa projektet?
Kommentar av Micke Karlbom den 21 November 2014 kl. 8.06

Så himla grym båt. Fantastiskt projekt. 

Match II är en sån drömbåt. En av de snyggaste jag sett. Och denna har banne mig inte sämre. 

Kommentar av Emil Nordlindh den 21 November 2014 kl. 11.11

Helt Galet vilken historia.

Var kan vi hitta bilder på renoveringen?

Kommentar av Torgeir Dolven den 24 November 2014 kl. 9.10

Jeg trur dette er karen som renoverer, historiene passer hvertfall sammen.  Ser ut som at dette ikke er første prosjektet hans! http://www.klikk.no/motor/baat/article753705.ece

Kommentar av Anders Værnéus den 24 November 2014 kl. 9.36

Jajjemän - där har vi herrarna. Kul - den artikeln hade jag missat... :)

Kommentar av Matti Merivirta den 24 November 2014 kl. 11.26

Väldigt intressant o roligt. Hoppas det blir riktigt bildrikt med olika detaljerade arbetsskeden!

Kommentar av Anders Johnsen den 24 November 2014 kl. 13.11

Eieren, Roger Reigstad er forresten medlem her på SCB.

 http://swedishclassicboats.ning.com/profile/RogerReigstad

Det forrige prosjektet hans, Mathilde ble dokumentert gjennom hans egen blogg, men jeg kan ikke se at han gjør noe tilsvarende med Meteor.  Skal uansett bli spennende å følge prosjektet da jeg har lignende tanker for skrog- renoveringen av min egen prosjekt båt.

Kommentar av Anders Værnéus den 24 November 2014 kl. 13.28

Sjöhistoriska Museet var ju med när vi bärgade henne från skogen. Och Anneli Karlsson tog några riktigt kul bilder - en ser du här.

http://www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupning/Marketstore/Foto/?msobji...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor