Gott slut, god fortsättning, god jul och glad midsommar!

Det är verkligen länge sen jag uppdaterade min renoveringsberättelse, men projektet har legat i vila i väntan på material, tid och framförallt inspiration.

Efter att jag hade rivit ut allt löstagbart kom våren och sommaren med allt vad det innebär och båten fick komma i andra hand. Enda som hände i somras var att jag kom över ett billigt parti mahognyplank från ett lokalt båtvarv, så nu har jag material till bordläggningen!

Inspirationen har äntligen infunnit sig, så nu är jag på gång igen. Första steget var att försöka återställa skrovet till ursprunglig form, eftersom så gott som alla spanter på babordssida är spräckta. Två domkrafter införskaffades och med hjälp av två plankor har jag sakta och försiktigt tryckt tillbaka båten till rätt form igen.

Strävorna i överkant ser till att båten inte tappar form.

Detta moment hade jag gruvat mig för, men det visade sig fungera lättare än jag trodde. Nu då skrovet har återtagit sin ursprungliga form är det dags att byta spanter. Askvirke har införskaffats från en trapptillvekare som hade mycket spillvirke som jag fick köpa för ett mycket överkomligt pris.

Detta virke ska nu sågas till rätt dimension.

I väntan på detta så har jag börjat ta bort dom första spanterna som jag ska byta. När spantet är borta passar jag på att putsa upp friborden. Den svarta beläggningen är torkad linolja och det enda sättet att få bort det är att värma och skrapa. 

Så nu väntar jag bara på att få spanterna tillsågade och hyvlade och sen blir det till att tillverka basningslåda och börja sätta in nytt virke i båten!

Fortsättning följer...

Visningar: 469

Kommentar av Anders Værnéus den 28 December 2015 kl. 11.39

Kul att se att du är igång igen. Keep up the good work... :)

Kommentar av Robert Ström den 28 December 2015 kl. 11.51

Tack, det känns bra att vara igång igen! :)

Kommentar av Robert Sollare den 30 December 2015 kl. 20.11
Härligt att se ! Lycka till !!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor