I helgen var det då äntligen dags. Efter att ha fått spanterna tillsågade och hyvlade, var det dags att tillverka basningslåda och börja koka spant! Jag fick tag på en vedeldad gryta och som basningslåda använde jag mig av avloppsrör som jag sammanfogade till lämplig längd och isolerade med lite glasull för att hålla upp värmen. Jag monterade röret direkt i locket på grytan och detta fungerade riktigt bra.

Den vinner kanske inga priser som årets vackraste basningslåda, men den fungerar! :)

Första spanten jag kokade sprack vid montering och jag misstänker att jag inte kokade den tillräckligt länge (ca 30 minuter). Följande spanter kokade jag 45 minuter och dom blev mjuka och följsamma och jag fick dom monterade utan att dom sprack. 

Sen var det dags att nita fast dom. Dom gamla spikhålen i bordläggningen har jag fyllt igen med trälim och tandpetare för att inte riskera att spiken börjar glappa, så nya hål borras genom bordläggning och spant. Kopparspik och brickor hittade jag efter en del letande från Helsingin Rauta. 

Så nu har jag dom två första spanten monterade på plats i båten. Inte illa jobbat om jag får säga det själv! 

Det märks redan skillnad på styvheten i skrovet fast bara två spanter är på plats. Nästa steg är att montera spanterna mellan domkrafterna så att båten börjar hålla formen utan hjälp av yttre påverkan. Det känns bra att äntligen få börja montera friskt trä i båten. 

Visningar: 768

Kommentar av Micke Karlbom den 18 Januari 2016 kl. 9.38

Snyggt jobbat. Är det ask eller ek i spanten?

På näst sista bilden ser det ut som spantet inte ligger an mot bordet i botten efter nitning. Verkar som du nitar uppifrån och ner.

Föreslår att du nitar nerifrån och upp och att starta där kurvningen är som störst för att undvika att spantet drar sig från fel håll. Drar det sig från den fria änden gör det inget.

Kommentar av Robert Ström den 18 Januari 2016 kl. 13.13

Tack för kommentaren. Spanten är i ask.

Tack också för tipset att nita nerifrån och upp, nitade första spantet uppifrån och ner, men konstaterade att det var bättre att göra precis som du säger, nerifrån och upp så att man börjar där kurvningen är som störst. På bilden är det nog bara en skugga som orsakar en synvilla, spantet ligger nog an mot borden i botten.

Dom mörka borden i bottnen ska jag byta, eftersom dom är spruckna eller ruttna, så spanterna fästs bara i bottenplankan och dom översta borden i detta skede.

Kommentar av Lars Olsson den 18 Januari 2016 kl. 15.03

Jag är imponerad, bra jobbat!

Kommentar av Johan Ankarbäck den 18 Januari 2016 kl. 15.04

Kul att se att det går framåt :) Riktigt snyggt! Bra jobbat!

Kommentar av Johan Wahlgren den 1 Februari 2016 kl. 22.56

Imponerande! riktigt snyggt :) 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor