Senast ni såg något av vårt (sonen Toms) ESS-båts projekt så såg hon ut så här:En kort beskrivning av projektbåten: ESS-båt ritad av Gideon Forslund och byggd på Forslunds varv 1938. Hon har måtten 2.15 x 6.75 och har konkav botten i aktern. Motorn (originalmotor) är en Ford 59A-B "flathead" från -46 (det kom ett krig emellan). Styrning, dvs ratt och styrväxel samt "växelspak" från en Ford Super de Luxe -46.

Projektbåten som vi fann den i Åkersberga var komplett men nedplockad. Den har inte varit i sjön på över trettio år. Förra ägarna hade påbörjat demontering och renovering för länge, länge sedan, men barn och nystartat företag hade kommit emellan som de gör ibland. Innan dess hade hon varit ombyggd med en kupé, delarna fanns bland det nedplockade materialet - men hon saknade alltså originalrutor och sargar (all inredning var nedmonterad i sina beståndsdelar).

En del av den ursprungliga inredningen visade sig saknas (eller gick inte att identifiera på grund av ombyggnationen). Vi fann delar av främre skottet som visade att det varit av spegeltyp. Framstolarna hade skåp med dörr på baksidan, skåpet till passagerarstolen hade använts till ett annat skåp i kupéinredningen, men delarna kunde identifieras, var intakta och kunde återigen bli det ursprungliga stolsskåpet. De massiva durkarna av mahogny var ett pussel att få ihop men ligger nu på plats. Soffan bak saknades och fick byggas ny i sin helhet. Baksätet måste ha varit framflyttat på grund av det gamla trycklager som sitter mellan V8:an och axeln, därför byggdes en kapell-låda mellan ryggstöd och sittbrunnens bakkant. Den gamla garneringen bestod av stoppade skivor med röd galon eller skinnimitation, men har nu ersatts av en traditionell garnering i mahogny. Det främre skottet med speglar har återskapats i mahogny efter delar vi hittat, och ESS-båten Ninnie III:s skott som förebild.

I övrigt har hon fått nya främre skarndäck, nya mittfiskar, helt ny akterspegel i mahogny, ny roderstäv i ek, ny balkvägare, en däcksbalk har reparerats. Cirka fem meter av samborden har bytts mot ny mahogny. ALLA skruvar i däcket har lossats, försänkts och pluggats om - varav många har bytts mot ny bronsskruv. Ett hundratal skruvar (och nitar) i bordläggningen har demonterats, försänkts och pluggats om. Hon har nåtats om och fått nya vind- och sidorutor samt sargar efter förebild av Ninnie III.

Vår ursprungliga plan var att ha båten "träfärdig" till slutet av november, för att kunna ägna oss åt motor och mekanik under julledighet och de kallaste vintermånaderna. Men eftersom vintern hittills varit både betydligt mildare och fuktigare än normala vintrar, har vi under arbetets gång modifierat planen något.

Båten är nu träfärdig och oljad utvändigt (och all inredning), med Epifanes Easy flow - och delvis betsad för att utjämna färgskillnaderna. Återstår att betsa allt (skarndäck, mittfiskar, rutramar, sargar, inredning, garnering, fribord och akterspegel), ett eller två varv. Vi hade planerat att lägga ett eller två skyddande lager fernissa före vintern, men det har helt enkelt varit för fuktigt hittills.

I början av november smög jag undan alla originalbeslagen och lämnade dem till Excellent ytbehandling för slipning och förkromning, det skulle bli en julklapp till Tom.

I slutet av november började Tom (och i viss mån jag) att demontera sidventilaren och inventera behovet av nya delar, som ju skulle beställas från USA, för att vi skulle kunna jobba med motorn under julledigheten.Vi har haft ambitionen att behålla så mycket av motorn i original som möjligt. Personligen tycker jag de gamla gjutjärnstopparna och kyllimporna är läckrast som de är.

Motorn såg bra ut efter demontering så Tom ville testa om den skulle gå att få igång med bara lite nya packningar, mm. Vi beställde alltså en komplett packningssats till motorn, diverse nya "studs" till topparna i omgångar, lite snygga kopparrör mellan förgasare och bensinpump, en renoveringssats och lite delar till förgasaren (en Stromberg 97) och en till bensinpumpen. Tom beställde också en ny och betydligt effektivare "racing"-startmotor. Kurirbesöken har duggat tätt här före jul : ) Tom kollade sen in en youtube film om renovering av en Stromberg 97 och satte därefter igång att plocka ner den totalt. Renoveringssatsen kom väl till pass! Jag måste säga att jag var tveksam, det är mycket kanaler och nålar som ska funka och justeras. Och idag var det alltså dags att testa att starta motorn som ju stått stilla i över trettio år.

Det gick alltså bättre än vi vågat hoppas! Med hjälp av lite startgas mullrade den igång redan på andra försöket - egentligen borde man köpa en lott! Efter lite justerande blev den väldigt varvvillig och pigg och gick till och med renare och bättre än på filmsnutten - men det återstår förstås ännu justeringar. Men det här var i alla fall en mycket bra indikering på att den över huvud taget "fungerar". Nu återstår bara resten för att Tom ska vinna ett vad om tusen kronor - att hon ska vara sjösatt och gå i tjugo knop till sommaren...

Men idag känns det väldigt bra "i halvtid" får jag lov att säga.

Visningar: 3090

Kommentar av Mattias Karlsson den 5 Januari 2014 kl. 8.57
Heja heja! Snyggt o bra jobbat!
Kommentar av Per Kroon den 5 Januari 2014 kl. 9.30

Fantastiskt arbete ni lägger ner! 

Kommentar av Lars Olsson den 5 Januari 2014 kl. 12.08

Tack Mattias och Per. Arbete - nej för sjutton! Det här är ju det bästa vi vet och en fantastisk hobby. Av att få starta den här sidventilaren blev man minst tio år yngre.

Kommentar av Håkan den 5 Januari 2014 kl. 12.51
Sagt d förut, å säger igen, imponerande! Man blir verkligen glad och inspirerad av allt ni gjort hittills! :)
Tänk om man hade er tid, kunskap och energi....!

Noterar två saker, gasreglaget och stävbeslaget!
Är detta gasreglage original och hur löser du i så fall kopplingen mot förgasaren med vajer? Vad jag förstått finns det inte så tunna vajrar? Fick ett likadant med Kurre men inte säker på att detta är original!?
Stävbeslag har jag inte tidigare sett på en Essbåt men det kanske fanns med från början eller är d eftemonterat tro?
Kommentar av Lars Olsson den 5 Januari 2014 kl. 13.40

Hej Håkan, vet inte, har inte kommit så långt än (vajerlösningen). Ninnie III har ett likadant gasreglage, men jag kan tänka mig att de kan ha varierat i utförande, precis som mycket annat gärna gjorde förr. Båtarna var ju inte precis identiska och stöpta i samma form som idag. Gidde experimenterade ju en hel del med framförallt båtens skrovform och mått, men även inredningen såg ju ganska olika ut. Så jag tror det kan vara svårt att exakt fastslå vad som var "original" eller inte. Jag har också noterat att det finns lite olika lösningar på stävbeslagens utseende. Det här fanns med den annars hyggligt kompletta båten, såg gammalt och bra ut på plats, så det kör vi på, det blir väldigt snyggt.

Kommentar av Håkan den 5 Januari 2014 kl. 16.13
Rätt så Lars, Gidde körde på med stor experimentlusta har jag förstått av Anders V!
Har som sagt aldrig tidigare sett ett Stävbeslag på en Essbåt men en sak har jag lärt mig i denna hobby, och det är att inte bli förvånad!
Stävbeslaget var dessutom väldigt snyggt, så d e klart ni skall köra på det! :)
Hittar ni någon bra vajerlösning så är jag idel öra då jag inte heller löst detta riktigt!
Kommentar av Lasse Modin den 5 Januari 2014 kl. 17.55

Snygg modell, modernare än min från-31. Jag undrar om det kan vara en båt jag tittade på hos Karlbergskanalens Marina, troligen runt 1967? Det var nämligen en Forslund Coupé med akterdäck, som sen försvann helt från min radar. Begärt pris tror jag var 12.000 kr som var prutbart, men jag minns inte varför jag inte slog till. Kan ha varit att jag skulle in i lumpen...

Kommentar av Håkan den 5 Januari 2014 kl. 19.43
# Lars: Glömde fråga, ska ni köra med sjö- eller färskvattenkylning?
Kommentar av Lars Olsson den 5 Januari 2014 kl. 20.25

@Lasse Modin: den här kupén måste sett hemgjord ut att döma av fönster och dimensioner.

@Håkan: det blir nog sjövattenkylning som tidigare, åtminstone till en början, den kommer att ligga i Mälaren.

Kommentar av Martin den 5 Januari 2014 kl. 21.31

Otroligt vilket arbete ni hunnit med på den här korta tiden. Bra jobbat!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor