Kurres Flathead: Uppbyggnaden igång, del 4.

Jaha, då fortsätter vi väl med lite mer montage, fast nu i färg......

Nylackade delar som står i tur att återförenas med sitt block:

 

Först vänder vi på bladet och monterar pickup och oljepump:

 

Sedan är det trågets tur, nu börjar det verkligen likna en motor igen! De olackade ytor som framträder kommer att rostskyddas och bättringsmålas i samma härliga grönfärg.

 

Ny vändning, skönt med motorstativ en sådan här gång! Pumphus, limpa mm åker på:

Ser fränt ut med råa kopparrör till utblås men väl i båten blir det annat och skräddarsytt efter Kurres förutsättningar!

Närbild på dessa fräna limporna som är N.O.S!! Tänk att få montera typ 70 år gamla helt oanvända kyllimpor till en Ford Flathead, och dessutom tillverkade i Sverige!  ...undar vad amerikanerna skulle tycka om detta bygge? :)

 

Vi närmar oss färdig motor! Lite färgbortagning och de gamla orignaldelarna framtråder i sin forna glans och material. Gasaren ditställd för posering enbart!

 

Det återstår fortfarande en hel del som tillverkning av generatorfäste och monatge av generator, egen tillverkning och dragning av tändkablar och inte minst all rördragning för kylsystemet, puh! Så provstart ligger ett tag bort men närmare nu än tidigare i alla fall! :)

.....fortsättning följer!

Visningar: 564

Kommentar av Lars Olsson den 15 Maj 2014 kl. 12.11

Heja, heja! Det blir säkert båtåka så småningom!

Kommentar av Håkan den 15 Maj 2014 kl. 13.34

Tack för ditt mentala stöd, Lars! :)

....så småningom är helt korrekt uttryckt, men knappast i år dessvärre! :(

Kommentar av Stefan den 15 Maj 2014 kl. 13.35

Är det inte synd att sjövattenkyla en så fin motor? Det borde väl gå att använda cirkulationspump och termostathus från motsvarande bilmotor och koppla in en värmeväxlare. Även de unika avgaslimporna går ju att köra i färskvattensystemet och bara låta sjövattnet gå genom värmeväxlaren och ut i avgasrören efer limporna.

Så har jag gjort på min Volvo B20 och det funkar fint. Det lär ju gå åt en ganska rejäl värmeväxlare för att klara din V8 inkl. avgaslimpor men såpass plats har du nog över i motorrummet.

Nu kanske du kör i insjö eller bräckt vatten men det rostar ju en del ändå.

Kul att se hur dim motor växer fram!

Kommentar av Niklas Bruhn den 15 Maj 2014 kl. 13.51

Riktigt fin!

Kommentar av Håkan den 15 Maj 2014 kl. 13.59

Tack grabbar!

@ Stefan: Hade funderingar på sjövattenkylning men efter att ha resonerat med flera erfarna motorserviekillar för båtar så blev jag avrådd av flera anledningar! Dels som du säger så kommer båten för det mesta att gå i extremt bräckt vatten här uppe i Umeå. Dels har denna motor tidigare enbart gått med sjövattenkylning och såg så fin inuti som den gjorde för att vara från 1951 så jag blev inte orolig faktiskt. Sedan blir en installation med växlare ganska stor, det är svårt att dimensionera den rätt överhuvudtaget. Det bli även en rejäl extrakostnad som jag inte prioriterar i nuläget!

Kommentar av Stefan den 15 Maj 2014 kl. 16.41

Det är nog riktigt Håkan, att i bräckt eller nästan sött vatten som ni har i Bottenviken så är det nog ingen fara. Det är nog jag som är lite miljöskadad här på västkusten...

Är både topplock och limpor av aluminium? Det är ju relativt korrosionssäkert i ditt gynnsamma vatten. Här hos oss så skulle aluminiumdelarna i kombination med mässings- och koppardelar samt hett saltvatten agera offeranoder och försvinna ganska snabbt...

Kommentar av Håkan den 15 Maj 2014 kl. 19.11
Korrekt Stefan, lock å limpor är i alujumjum!
Denna motor lär ju ha gått i Stockholms skärgård eller Mälaren med dessa materialkombos och det har fungerat i 70 år så jag tror d funkar i ett antal år till! Annars är det helt rätt det du säger gällande elektrolytbad, saltvatten, och kombinationen med olika ädla metaller! Dock lär ju inte Kurre användas varje dag så det drygar ju också ut livslängden förhoppningsvis!?
Kommentar av Lars Callerud den 17 Maj 2014 kl. 8.53

Fantastiskt fint arbete, kul med alla bilder :-)

Kommentar av Håkan den 17 Maj 2014 kl. 11.43
Tack Lars, roligt att det uppskattas! :)
Det är svårt att veta hur mycket man skall lägga ut men försöker hålla det på en lagom nivå....d går ju att låta bli och titta för den som blir less på motor-porr! ;)
Kommentar av Johan Wahlgren den 18 Maj 2014 kl. 22.38

riktigt snyggt jobb! o bara att lägg ut mycket bilder o text, är sjukt kul att följa :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor