Forslund Sjøexpress Svitiod under renovering

Båten kom i hus i august etter mange år ute i vær og vind. har nå stått og tørket og vi har demontert hele dekket bit for bit rengjordt og slipt og lagt til side for montering senere.

Ford Flatheaden hadde noen feil og var en mye for tung motor for båten så den byttes ut til fordel for en mindre og lettere diesel.  litt uklart enda hvilken motor som kommer i.

Nå er ny lukekarm og endel nye bjelker kommet inn i dekket foran.

det er limt ned et lag med 9mm xfiner på hele båten både foran og på akterdekk. all original mahogny er høvlet ned til 8mm og skal limes oppå xfiner.  hele dekket får tilbake sin opprinnelige form og farge.

skroget er slipet og alle propper er tatt ut. dessverre er skroget slipet så langt ned at det ikke er mulig å sette inn nye propper. Derfor blir alle propper i skroget sparklet opp og skroget kommer til å bli malt.

Jeg har valgt en litt uvanlig farge på henne. hun vil bli Old English racing green med hvit stripe i vannlinje og lakket mahogany dekk og overbygg.

Styring tanker er renovert og hele båten er primet innvendig under vannlinjen. rengjort og fjernet masse gammel drit. utrolig nokk er det ikke rust i noen av de 90år gamle spantene og ingen eikeribber er ødelagt.

alle bord i skroget er hele og båten er i utrolig bra stand. men trengte nytt dekk. vi har valgt å gjenbruke gammel mahogny for å bevare inntrykket av at detet er en fin gammel båt. gleder oss til å få henne på sjø til sommeren. kommer til å legge inn en serie med bilder om en stund.

 

Vi holder også på med en avtagbar hardtop som skal gjøre båten litt mer bruksvennlig på vestlandet. den blir mulig å ta helt av slik at båten beholder sitt oprinnelige utseende fineren som syns på bildene vil bli dekket med mahogny og taket vil bli i en kremhvit farge med lister i mahogny. det blir så en liten kalesje bak og en liten som originalt foran. vi lager hardtopen som en naturlig del av den litt merkelige originale skilleveggen som sto midt i båten. vi syns selv det er en fin løsning som øker båtens bruksområde og forlenger sesongen. samtidig som det ikke gjør noen inngrep i båten. bare å løfte på land å dra på treff med en helt original Sjøexpress.   kommer mere bilder og oppdatering senere.  

Visningar: 1006

Kommentar av Anders Værnéus den 30 Mars 2012 kl. 23.40
Underbart att se henne återuppstå. Hon har faktiskt en halvsyster här i Sverige som har salong - kanske kan vara något att kopiera till Svithiod också? Ska försöka hitta en bild...
Kommentar av Stefan Wendin den 31 Mars 2012 kl. 9.10

Tjusigt!

Kommentar av Robert Sollare den 31 Mars 2012 kl. 19.38

Vän av ordning undrar ängsligt:

OM det nu satt en Ford Flathead i som original borde du då inte ha en i nu också ?.....diesel....? Usch....

Kommentar av Bård Finckelsen den 1 April 2012 kl. 11.37

Hvis det hadde vært orginalt med V8 så hadde vi selvfølgelig beholdt den i. men båten har nok hatt flere motorer siden ny.  og sansynligheten for at det sto en ganske liten rekke 4 i som ny er stor. vi har funnet den originale vannlinjen som er risset inn o skroget og den er nesten 12cm under den som båten har flytet på nu.   når vi sjøsatte båten i høst for å bogsere den til båthuset så oppdaget vi at hun fløt med baugen ganske dypt i vannet og hekken nesten litt opp. faktisk så kunne man se halve slaget bak i hekken når båten lå stille i vannet.

Vi tror at dette kommer av liten bæring framme og en meget tung motor. derfor vil vi bytte til en mindre lettere motor som. selvfølgelig gir minre fart. men vi tror 12- 16 knop er en fin fart for henne

og det trengs ikke mye kraft for å få henne til å gli i 12knop.  motoren står mye for langt framm til at det er forsvarlig å kjøre veldig fort med henne. Hun er også en meget gammel dame som skal behandles pent.  Spørsmålet Diesel Bensin har vi egentlig ikke tatt stillng til men driftsikkerhet og deletilgang taler for Diesel. Båten blir ikke helt original med malt skrog så Jeg tror det er viktigere at hun for et nytt liv enn akkurat om hun har original type motor.  

 

Kommentar av Anders Værnéus den 1 April 2012 kl. 16.13

Bård,

håller med om ditt resonemang. Och eftersom båten är från ca 1923 så var det ju ett antal år innan V8:an kom i bruk. Ska bli spännande att följa ditt projekt. Och jag ska återkomma med en bild på halvsystern snarast. Så kanske ni kan få ytterligare lite Coupéinput... ;-)

Kommentar av Bård Finckelsen den 2 April 2012 kl. 6.51

Nye bilder. som dere ser er nå all mahognyen høvlet til rett tykkelse det blir endel småreparasjoner. lappinger her og der. men jeg velger å gjenbruke så mye som mulig av den gamle materialen.

Jeg er litt opptatt av at man på dekket skal kunne se mønsteret etter dekksbjelker og hvordan det var satt sammen. jeg kunn jo selvsagt lagt et helt nytt dekk etter West metoden men jeg tror det ville blitt for fint for en gammel dame. jeg vil heller ha en båt som framstår som meget pent vedlikeholdt framfor en som lyser restaurering.  Som man kan se av bildene så har vi modifisert litt i fordekket jeg har valgt å sette inn en hel deksbjelke i døråpningen fram til motorrom. rett og slett fordi båten ikke har hatt noe tverskips avstiving mellom dekket framfor luken og dekket bak. når man sto i båten og tok tak i sidene så kunne man bevege hele båten. så jeg har valgt å ofre tilkomst til maskin for styrke.

Kommentar av Anders Johnsen den 2 April 2012 kl. 12.34

Skal bli spennende å se hvordan den blir i British Racing green. En litt uvanlig farge kanskje men tror det kan passe. 

Er litt overasket over at Ford V8erne er så tung at båten ligger 12 cm under designet vannlinje. Jeg søkte litt på nettet men fant ikke noe vekt på en marin Ford V8, men bil utgaven ser ut til å veie ca 250 Kg  (http://www.team.net/sol/tech/engine.html). I marine utgave med kjølemanifolds og girkasse så veier den nok noe mer, men det er uansett ikke så mye for en marine motor. Hva type motor som satt i originalt er sikkert ikke så lett å finne ut av, men mange av de gamle marine motorene var store og tunge selv om den bare hadde 4 sylindre. Har selv en Ford Sjøbjørn (Ford G28T / B-Ford motor) og denne veier ca 250 Kg komplett.

Kommentar av Bård Finckelsen den 2 April 2012 kl. 21.54

Det er ganske mye mariniseringsutstyr og mye eksosanlegg. samt et blytungt gir. så at den gamle instalasjonen veide nærmere 450-500kg tilsammen. pluss at med en smalere motor kan jeg få den litt lenger bak og ned. og noen cm bakover har mye og si for balansen i båten. Nå skal det sies at endel av dørkene til båten lå framme i baugen og at drivstofftankene var helt tomme. så en 3-4 cm kan nokk trimmes bak.

Jeg ser for meg en 33yanmar eller noe lignende den er i allefall under halve vekta av Forden.

Når dt gjelder farge så hadde jeg lyst å prøve den ekte British Racing green fordi jeg har sett den på skinnseter sammen med mahogny og det var vannvittig pent. også er det liksom enten hvit eller blå som er tillat. så vi får se hvordan hun blir skifte farge er jo ikke så vanskelig senere heller.

jeg ser henne for meg med sort bunnstoff hvit stripe i vannlinjen og hvitt tak på hardtoppen. og det grønne skroget. og masse snadder krom rundt om. blir ikke dumt det.

Kommentar av Anders Johnsen den 2 April 2012 kl. 22.27

Du kan jo ta en kikk på denne. En Furuholmen Runabout som opprinnelig var hvit som senere ble malt i BRG. Slett ikke verst!

Kommentar av Bård Finckelsen den 2 April 2012 kl. 23.05

Stilig det som blir viktig er å treffe akkurat fargen. veldig lett for å misse litt. og da blir det feil. Jentungen har en lekebil her med akkurat rett glød i fargen får ta med den inn å prøve å få målt den. få de til å lage en liten prøve først. skal nokk bli pent ja. Men sikkert en krevende farge å få pen med mye finsliping og sparkling. burde kansje sprøyte den.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor