Utanför vårt köksfönster står nu sonen Toms kompletta Ess-båtprojekt. Båten lär enligt uppgift vara bygd -38 och levererad efter kriget -46 när det åter fanns motorer att tillgå. Original motorn som nu står i garaget är en ikon, Ford sidventil V8 59A-B, 100 hkr i bra skick. Den går att dra runt med startveven utan problem och backslaget verkar fungera som det ska också. Backslaget heter "Björckander BU2", och lär vara en ordlek av flera inblandade konstruktörers namn. Är det någon som har närmare information om backslaget, det finns inget att hitta på nätet.

Båten, som inte varit i sjön på trettio år, är har inte mer springor än efter en normal vinter. Den är komplett med, originalbeslag, -styrning, -inredning och till och med originaldynor. Det är dock lite mahogny som behöver bytas som, främre skarndäck, en däcksbalk, liten bit balkvägare och akterspegeln.

Visningar: 847

Kommentar av Stefan Lindberg den 30 Maj 2013 kl. 12.58

Hej Lars! Samma bekymmer här :-) Ingen info om Björckanders backslag. Om du tittar på bilden på min Ford Zephyr i vänster marginal på sajten så ser du ett Björckander BU1. Har ett NGB-10 som jag ska hänga på istället för BU1:an krånglar. Tydligen hoppar växeln ur vid backning (enligt före ägaren). Vilka var Björckander....?

Kommentar av Håkan den 30 Maj 2013 kl. 13.14

Härligt med en så fin originalbåt!! Påminner väldigt mycket om vår Kurre II!

Du får gärna lägga upp mer bilder på inredning, dynor mm, vore kul att se!

Sitter det en kromad list runt skrandäck nu eller?

Kommentar av Lars Olsson den 30 Maj 2013 kl. 15.44

Sitter ingen kromlist just nu, men det har suttit en metallist utanpå mahognylisten - och det ska förstås dit en innan båten är klar. All inredning är ganska nedplockad för närvarande, vi satte ihop förarsätet med skåp och fin dörr för att se hur konstruktionen såg ut, annars är allt i bitar som inte säger så mycket på bild. Vi kommer säkerligen att bygga en hemsida om renoveringen, när den kommit igång lite. Kom precis hem från Pondus snickeri med lite mahogny, ek och ask och en beställning på mahogny (klyvning av hel planka) till skarndäck, mittfiskar och akterspegel. Det är roligt att handla - när sonen betalar!

Kommentar av Niklas Bruhn den 30 Maj 2013 kl. 15.46

Kul att båten har fått ett bra hem. var själv och tittade på båten när den var till försäljning.

Lycka till!

Kommentar av Anders Værnéus den 30 Maj 2013 kl. 16.05
Kul :-)
Kommentar av Stefan Wendin den 30 Maj 2013 kl. 23.47

Vad roligt, ska bli spännande att följa!

Kommentar av Anders Værnéus den 31 Maj 2013 kl. 9.09

Lars - kan du inte lägga upp en bild på skruvhålen efter gamla namnet så vi alla kan klura... Tyckte jag också såg skruvmärken på akterspegeln? Stämmer det?

Kommentar av Lars Olsson den 31 Maj 2013 kl. 14.33

Anders och jag har snackats vid lite om namnet, på förstäven är det väldigt tydliga och klara skruvhål. För mina ögon ser det ut som om det först suttit en ensam bokstav eller siffra (två hål under varandra), eller för all del ett märke av något slag. Därefter ett ganska stort avstånd, så följer hålen efter tre bokstäver, varav den sista tveklöst måste vara ett A. Första - I, J eller möjligen O, andra - fyra hål ganska tätt H, K, Z, X... slutligen A.

Bifogar här bilder på stäv respektive akter. Aktern är svår, ser mest ut som den kommit farligt nära en hagelsvärm..

Den som gillar gåtor kanske kan hjälpa mig att lösa detta.

Kommentar av Johan Wahlgren den 2 Juni 2013 kl. 12.46

Spännande o härligt projekt, ska bli kul och följa :)

en vild gissning på namn blir då INA eller IKA i stäven, kanske JINA om de första inte är från ett märke. aktern är svårare att gissa på, men kan det vara fem bokstäver? ser ut som första o fjärde kan kanske vara samma isf...  Som sagt, spännande projekt!

Kommentar av Anders Widström den 2 Juni 2013 kl. 19.45
Grattis till ett jätte fint objekt!Roligt att en båt hamnar rätt och dessutom som ett far o son projekt..
Ser fram emot att en dag få se henne på Mälaren och Lycka till!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor