“Kanske döpt till Ewa av sin första ägare”, stod det i säljannonsen. För ungefär två år sen började jag nysta i den ledtråden och det nappade i KMK:s gamla matriklar. Ewa stod införd under två ägare;

1948-51 Dir R. Fahlström
1952-58 Dir E. Örell

Varv och konstruktör stämde bra men i bägge fallen var måtten angivna till 9,5 x 2,3m, dvs en halvmeter längre och en knapp decimeter smalare än vår Zirocco. Kapade båtar finns det ju gott om förstås och några centimeter hit eller dit på bredden är väl inte mycket att orda om. Sen tipsade kompisen Hasse om att kolla gamla skruvhål och vi hittade mycket riktigt klockrena mönster efter KMK:s stora märken i stäven. Hoppet steg.

Örell är ett relativt ovanligt efternamn och snart hittade jag sonen till Direktör E. Jodå, han mindes båten och de långa sommarloven i den mycket väl, men bilder var det ont om.

Fahlström var betydligt svårare och det krävdes en insats från stadsarkivet för att kunna spåra en arvinge. Sonen bekräftade att hans far ägt Ewa och att båten döpts efter hans syster, men han var alltför ung när den såldes för att ha några egna minnesbilder. “Jag ska titta igenom pappas gamla bilder.”

Så idag, till slut, kom den stora pusselbiten på posten - en bild tagen av Direktör Fahlström ca 1950. Slutsats: Ewa är Zirocco och hon är inte kapad på längden.

Några luckor i ägarlängden återstår att fylla i, men ursprunget är nu kartlagt. Hon är byggd 1938 så visst kan det finnas ännu tidigare ägare, men antagligen stod hon uppe under kriget och hämtades ut först 1948. Likt sin halvsyster Pamela, som byggdes 1937 och hämtades ut av sin första (och hittills enda) ägare 1947.

Vem som hade en magkänsla om Ziroccos ursprung redan när säljannonsen skrevs? Herr Værnéus förstås.

Visningar: 1220

Kommentar av Håkan den 12 December 2013 kl. 8.29

Grattis!

Härligt med proveniensen, vet hur det känns att få tag i gamla originalbilder! ;)

Kommentar av Håkan den 12 December 2013 kl. 8.30

...dax att byta tillbaka till EWA nu då eller...?! ;)

Kommentar av Anders Værnéus den 12 December 2013 kl. 8.48

:) Vad glad jag blir av berättelser som denna. Och grattis till framgångarna Martin. Kan du fråga Fahlströms om inte de hade en annan Sjöexpressare oxo? Om jag inte minns fel så hafs de en 7,5-meters ett tag också. Om det var Coupé eller öppen är jag osäker på. 

Och Pamela hade faktiskt en ägare innan Forss. Så de är "bara" tvåa på bollen. Helt underbar båt för övrigt. Men nu är ju frågan - var det Ewa som var utställd på Ostermans 1938?

Kommentar av Johan Wahlgren den 12 December 2013 kl. 9.19

Kul att du hittat så mycket ägarhistorik! o känslan att få hitta fram till gamla bilder är spännande :)

Man undrar ju var alla båtar stod under krigsåren. Varenda lada måste ju varit full med båtar. Min båt Korpen/Carin var enligt hörsägen "upphängd i ett ladugårdstak". Förta ägaren efter kriget köpte båten runt -47. Då troligtvis lite modifierad med ny motor. Jag har mina funderingar om att sjöexpress hade båten under krigsåren på något sätt. Kanske Ewa o Carin "hängde" tillsammans några år :)

Kommentar av Anders Værnéus den 12 December 2013 kl. 9.22

Pojkar - ni behöver inte fundera längre. Jag vet var alla båtarna stod. Och det var inte bara Ewa och Carin som stod där...

Och jag vet också varför Henning inte använde gengasaggregatet på Packarden en enda gång under hela kriget… :)

Kommentar av Håkan den 12 December 2013 kl. 9.38

Berätta mer Anders, inte fick han väl soppa från de tyske?

...eller tömde han båtarna han förvarade på de sista bränsleskvättarna eller..? :)

Kommentar av Anders Værnéus den 12 December 2013 kl. 9.42

Eftersom han åkte PAckard så stämmer inte det första. Men det andra påståendet är inte bara på spåret utan spot on… :) Och det var inte bara skvättar det handlade om….

Kommentar av Håkan den 12 December 2013 kl. 10.00

He, he, du om någon vet väl att de inte direkt är bränslesnåla dessa vagnar!

Misstänker även att Hennings vagn inte var av den blygsammaste modellen eller..? ;)

Kommentar av Johan Wahlgren den 12 December 2013 kl. 10.13

Vilken syn med alla båtar samlade! Var kan nu detta varit? lite trångt att ha allt på varvet kan tänkas... men det fanns väl många lokaler runtomkring på lidingö kan tänkas.  berätta mer Anders :)

Kommentar av Anders Værnéus den 12 December 2013 kl. 11.13

Varvet hade också en jättelada för vinterförvaringar som var fylld med båtar. Och Henning ägde dem alla... :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor