Båttyper, fördomar eller sanningsenliga iakttagelser

Jag varnar redan här känsliga personer - denna text är lång och delvis kanske komplicerad att förstå. Allt jag skriver är givetvis helt vetenskapligt relevant och skall därmed tas på största allvar. Arbetet med klassificeringen av svenska båttyper är en del av mitt forskningsprojekt - "Svenska båttyper, en studie av ett folk och deras båtar".

Båttyper

Genom att studera en idrottsmans fysik kan man ganska lätt avgöra vilken sport denne utövar. Långdistansare, sprinters, tyngdlyftare, simmare och cyklister, etc. har alla format sin kropp genom träning. Inom respektive idrott är vissa drag omisskänneliga. Detta kan även appliceras på yrkesroller. Datornördarnas blekhet, konsulternas reptilliknande drag och fotomodellernas bambiskörhet är alla utseenden som respektive yrken skapat. Förutom de rent kroppsliga särdragen inom en grupp kan identifiering givetvis också ske genom klädstil, tal och preferenser.

Med hjälp av ovanstående insikter och efter att noggrant iakttagit mina båtkamrater ges här en redogörelse för några grupper jag identifierat i den svenska båtvärlden.

Muskelbåtsmarodören, MBM
Stammar ur bilburen ungdom, även kallat raggare, med dennes alla yttre kännetecken. Inte längre så ung och egentligen inte båtintresserad. MBM gillar åtta cylindrar i V-form, vrålande avgasljud, fart och att dricka alkoholhaltiga drycker. Har inte någon form av nautisk kompetens. Uppträder gärna i flock. Vanligen ganska oförarglig förutom när han framför sin högfartsbåt. Har en budfirma eller kör lastbil. Båt, Chris Craft Stinger.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Högt hårfäste, alternativt begynnande flint. Det hår som finns kvar är flottigt och halvlångt. Framträdande rödfnasig näsa, ölmage och något sviktande, slängig gång. Klädd i för trång och kort T-skjorta med tryck, nedgångna boots och solkiga jeans är han ingen svärmorsdröm. Ingens dröm alls faktiskt. Man ser sällan eller aldrig kvinnor tillsammans med MBM, epitetet raggare till trots. Hittas säkrast vid de marinor som har rättigheter och som inte ligger så långt från hemmahamnen. Dels givetvis pga. tillgången på dryckjom men också för att han inte kan läsa sjökort och att båten måste tankas hela tiden. Där sitter han, företrädesvis i skuggan och dricker öl med likasinnade. De jämför motorer och diskuterar det senast modet vad gäller grafiska klisterdekaler till båtar. Någon gång, vanligtvis till midsommar, tar MBM sig även till Möja. Där och just då framträder inte hans intresse för alkoholhaltiga drycker och oförmåga att föra båt lika klart, för att alla andra dricker också och kör därmed lika uselt.

Folkrörelsefamiljen, FRF
Framvuxen ur den svenska folksjälen. En familj med mamma, pappa och 1,7 barn. Pappa kör båten och mamma håller i matlagning och städning. Barnen spelar Playstation. FRF skulle lika gärna ha husvagn men aldrig sommarstuga ”för det skulle ju bli så trist att inte kunna flytta på sig, att inte få se sig om och träffa nya människor”. De åker alltid till samma hamnar och kommer alltid överens med båtgrannarna att ses samma tid och plats nästa år igen. Kallar gärna varandra ”pappa” och ”mamma” sinsemellan. Pappa kallar mamma för ”kärringen” när han talar om henne med de manliga båtgrannarna. Hon hör det men vet att det bara är ”som gubbar snackar”. Pappa har förarbevis. Mamma är hoppilandkalle. De har vanliga hederliga arbeten och betalar skatt. Barnen spelar fortfarande Playstation. Båt, Nimbus 26 (snipa).

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Ser ut som vem som helst men med overall. Gärna uniformt inom familjen. Mamma har någon liten dragning åt permanentat hår och pappa har baseballmössa med reklam. FRF har gärna midjeväskor för det är ju så praktiskt. Favorittillhåll? Tja, samma som förra året.

Flybridgesadisten, FBS
Har sitt ursprung i helvetets djupaste håla. Med total intolerans framför denne sitt, till fritidsbåt kamouflerade, fartyg framkallandes obehag och olycka för andra medtrafikanter. FBS började sin bana med en relativt vanlig båt, hade högre nautisk kompetens och var en medkännande och sympatisk person. Han, för FBS är alltid en han, körde sitt flytetyg med den största respekt för människor, djur och natur. En dag bytte han till större båt och på denna fanns en flybridge. Genast började hans hjärna skrumpna för att till slut inte ha större storlek än en ärta. I denna pastillhjärna fick bl.a. inte sjövettet plats. Det medförde givetvis också att flera andra av hans sinnen förtvinade. FBS hör och ser nästan ingenting efter denna hjärnvindlingarnas implosion. Hans förmåga att känna empati var dock det som tog mest skada. FBS tycker båten går bäst i det planläge som konstruktören, om han kunnat, helst hade velat bygga bort. Gäddorna får missfall i vassen, kajaker kantrar, förtöjningslinor slits av, framdukade fikabord välts över ända, mindre båtar går i kvav och i alla andra båtar hytter man med den näve som inte behövs för att hålla i sig med. Detta ser dock inte FBS för han stirrar stint framåt, på jakt efter nästa offer. FBS arbetar i mellan- till mellanhög chefsposition och har en gnagande känsla av att han egentligen inte platsar. Båt, Storebro.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Låg panna, tättsittande samt utstående ögon och i övrigt rovdjursliknande drag. Skepparkavaj och dito mössa. Vita byxor och loafers. Vissa har setts bära Henri Lloyd-jacka och solglasögon. FBS: s favorittillhåll är varhelst människor försöker få en lugn och trevlig båtfärd.

Veteranbåtssnobben, VBS
Uppkommen under tidigt sjuttiotal genom korsning mellan en kultursnobbist och en museiintendent. Detta gav med tiden avkommor vars främsta kännetecken är elitism, självtillräcklighet och självupptagenhet. Anser att världen stannade den dag Owe Forslund sålde sin första plastbåt. De riktigt renläriga menar att ingen båt av värde har tillverkats efter 1949. Tillåts de samlas resulterar det automatiskt i oändliga diskussioner om vad som är original, vackert och vad som är rätt nyans på mahogny. De kommer dock aldrig till enighet ty det ligger i VBS: s sinnelag att inte lyssna på någon annan än sig själv. Vid kontakt med fritidsbåtsägare ur andra falanger intar VBS en mentalt upphöjd position, varifrån han ser ned på dem alla. VBS tolererar dock plastbåtspöbeln som bakgrundsbrus och deras båtar får tjäna som ful kontrast till hans egen, i alla hänseenden, perfekta båt. Då och då samlas Veteranbåtssnobbarna och deras båtar för att manifestera sin överlägsenhet och vid dessa tillfällen bör inte andra båtar drista sig dit. Skulle det ändå hända körs de bryskt bort. Alla känner alla och för att komma in i gruppen måste du och din båt passera många nålsögon. Detta gör att nyrekrytering knappast förekommer och inaveln är således total. VBS upprörs intill vansinne om en båt ur dess krets säljs utomlands. Den betraktas då som förlorad för mänskligheten. VBS har goda kunskaper om hur man för båt. Ser dock sällan plastbåtar, för det kan förstöra ögonen, vilket ger upphov till incidenter. Är med i GYS, SYS, MYS, RYS, NYS och FNYS. Arbetar inom teoretiska yrken. Arbetsplatsen betraktas ofta av VBS bara som ett sätt att generera pengar till fortsatt underhåll av båten. Har våta drömmar om att tillhöra den elitkrets, gärna inom tändsticksmonopolet, som hade möjlighet att låta bygga båtar när det begav sig. Båt, CG Pettersson med salong.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Högdragen min och inga öron. Näsan förstorad, lätt blåröd som resultat av förfrysning och överdrivet intag av punsch. Mahognybetsfärgade nagelband. Åratal av maniskt maskinslipande har gett vibrationsskadade handnerver vilket i sin tur gör VBS något fumlig. Klär sig gärna tidsenligt med båtens ålder. Vegamössan, med KMK- eller KSSS-märke, vilar på näsroten pga. frånvaron av öron. Favorittillhåll vid vintersäsong är i båtskjulet och under sommaren Jolpan, Högböte, Vaxholm, Saltsjöbaden, Gustavsberg, Rimforsa och Pampas.

Träbåtsfetischisten, TBF
Sprungen ur gammal fin svensk bakåtstävartradition. ”Allting var bättre förr”, är TBF: s valspråk och han förnekar att det gjorts ett enda framsteg på materialsidan sedan kopparniten. TBF är en variant av Veteranbåtssnobben men är mer inriktad på själva materialet trä. Båten kan vara ful som stryk bara den är av trä. Vet och kan allt som är värt att veta om träbåtsvård och tvekar inte att dyvla på oskyldiga medmänniskor detta i tid och otid. Ser ned på alla som inte förstår det som för honom är självklart, nämligen att plast är ond kemi, luktar hästpiss och är ett slöseri med jordens ändliga resurser. Själv reser han till Åland för att köpa upp blymönja, giftiga bottenfärger och boraxlösningar. Kan monotont mässa om sin favoritfernissa i timmar. TBF är mycket selektiv i sitt sociala umgänge. Endast en hård kärna av träbåtsägare samt några noggrant utvalda producenter av fernissa, linolja och tjära finner nåd inför hans ögon. Övriga nonchaleras totalt. Det TBF inte märker, i sin självupptagenhet, är att dessa övriga å sin sida struntar helt i TBF och fortsätter leva i det tjugoförsta århundradet. TBF arbetar med vad som helst bara han slipper plast, datorer, Internet och det som han kallar framstegshype. Båt, klinkbyggd högsjöbåt från ostkusten eller folkbåt med bomullssegel.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Rent fysiskt ser TBF i stort sett ut som Veteranbåtssnobben med det undantaget att hans nagelband är svärtade av tjära. Allt handslipande har gett TBF kronisk axelinflammation och det formar hans kutiga hållning. TBF är också blyförgiftad av allt mönjedamm och detta gör att han ofta väger mer än vad det verkar. Vinterhalvåret är hans ljusaste tid. Då får han göra allt det han hela tiden talar om under sommaren, dvs. skrapa, slipa, nita, plugga och riktigt gotta sig i sin träbåt. Detta görs på den plats han kallar sitt hem. Under presenningen. Sommartid ses han i ensliga naturhamnar där han försöker hålla sig undan det han kallar plastpesten. Vilket i det här sammanhanget inte är det som plastbåtar kan drabbas av.

Bryggseglaren, BS
Kommer ursprungligen från landbacken och har således ingen som helst genetisk koppling till skärgård och kust. Kännetecknas av att han som namnet antyder aldrig lämnar hemmahamnen. Paniskt rädd för att ge sig ut på sjön har han alltid ett förråd av ursäkter för att det inte blev någon längre tur än från slipen till bryggan i år heller. Låtsas alltid arbeta med någon vital del av båten för att kamouflera sin ovilja till sjöfarande. ”Nåttskitmeförgasaren”, ”måstebákollabackslaget”, ”nävettumåstebytafilter”, är bara några av de mantras han rabblar, om och om igen, när de andra i klubben åker ut för en helg på vattnet. BS har liksom sina nära släktingar husvagnscamparna och kolonisterna gjort det bekvämt för sig. Det vill säga inrättat sig med entrématta, trappa, blomsterlådor och en rejäl grill. Givetvis har han fast elanslutning och därmed elvärme, micro och TV med video. BS arbetar så lite som möjligt men när han måste skall det vara i ett yrke med så lite mental och fysisk ansträngning som möjligt. Båt, högre än vad den är lång och i grava fall byggd av stål.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Mycket likt Folkrörelsefamiljen, dvs. som vem som helst men med overall, baseballmössa med reklam och favorittillhållet är detsamma som förra året. Största skillnaden är just att BS oftast inte har någon familj längre. Att glida undan, båtturer och arbete, gentemot frun gick inte i längden och hon gick vidare till en mer aktiv livskamrat.

Båtkvinna, BK
Som någon kanske noterat så är de identifierade grupperna nästan uteslutande befolkade av män. När kvinnor nämnts har det varit i någon form av symbiosförhållande (Folkrörelsefamiljen) eller för att de helt enkelt inte finns (Muskelbåtsmarodören). Skribenten menar inte att kvinnor har en perifer roll, utan är av uppfattningen att den stora massan kvinnor, i båtsammanhang, är starkt individualistiska och oftast står över all form av typindelning. Några mindre grupperingar har dock kunnat identifieras.

BK (L) där L står för lesbisk. Denna grupp uppträder lokalt och då endast inom storstädernas båtklubbar. De är driftiga, kunniga och får därigenom funktionärsstatus i klubben mycket snabbt. Deras båtar är alltid i toppskick, de gör allting själva och är bra på att köra båt. Av någon outgrundlig anledning blir svensken plötsligt tolerant mot avvikande när de hamnar i båtsammanhang. Alla i båtklubben vet hur det står till men det är inget konstigt med det och till och med inpiskade båtklubbschauvinistgubbar måste erkänna att BK (L) är en tillgång.

BK (R), R står för ruffhäxa. Styr sin man och familjens båt från ruffen där hon genom sina humörsvängningar försätter familjen i det sinnestillstånd hon för tillfället behagar. Skyller allt från det dåliga vädret till att mjölken surnar på maken. Man ser väldigt sällan BK (R) men vet direkt om en sådan befinner sig ombord på de olika graderna av strykräddhet mannen uppvisar.

BK (S) som i slagpåse. En grupp som tyvärr finner sig i att hunsas och som agerar strykflicka vid mannens tillkortakommanden som båtförare. Vid bland annat slussning, angöring, ankring eller manövrering på grunt eller okänt vatten får BK (S) ta emot alla möjliga elaka, ogrundade tillmälen och tillrättavisningar. I sällsynta fall kan de spotta upp sig och gå över till att bli BK (R) för att ge igen.

---------------

För att mildra den ilska som de eventuellt träffade kan känna gentemot mig, erkänner jag mig härmed vara både veteranbåtssnobb och träbåtsfetischist samt att jag säkert skulle kunna bli FBS. Då jag, trots detta erkännande, säkerligen inte kommer att vara speciellt populär i vissa kretsar har jag nu gått under jorden. I min exil fortsätter jag att precisera andra gruppindelningar. Teknikprylsdyrkaren (TPD), CharterRIBbanditen (CRIBB), Skärgårdsfärjekaptenen (SFK) och Slussningssinkaren, som verkligen förtjänar förkortningen SS, är exempel på kommande kapitel inom mitt forskningsprojekt.

Mvh
JE
Kill your darlings.....

Visningar: 432

Kommentar av bo zolland den 20 Augusti 2009 kl. 9.10
haha...skitkul o väldigt träffsäkert. Nu får man fundera vilken typ man är. Kanske en KPF (klassik platstbåtsfetishist?)
Bo Z
Lancer 19´1969
Kommentar av J2000E den 20 Augusti 2009 kl. 12.49
Tack Bo för att du lade en kommentar.....jag började bli väldigt orolig att jag varit för elak eller tappat stinget helt....
Mvh
JE
Kommentar av Magnus Kaplan den 20 Augusti 2009 kl. 13.46
Hej J2000E?!
Som helgjuten VBS:are måste jag säga att jag är upprörd och chockad över ett sånt klockrent påhopp:
Detsamma gäller min BK(S), vi har inte sovit en blund på hela natten!
Vi funderar på att bränna upp vår VB och begå harakiri i protest.
Med NF (nedlåtande fnysning)
Magnus
Kommentar av bo zolland den 24 Augusti 2009 kl. 8.09
Min fru bidrar med ännu en variant (båtåkartyp)
"Jag är en blanding mellan BK (L) + (R), dvs.
driftig, alert, men inte lesbisk och gillar att åka båt, dvs.
BK (L-lesbisk) + (R) upphöjt i 2 + (G) där G = Glad i att åka båt, utstrålar glädje, vill gärna fika på en kobbe, åka till en sjörestaurang eller till en strand och bada"
Hälsar Fru Zolland
Kommentar av Micke Öhman den 4 Maj 2011 kl. 15.04

Hahaha!

Defintivt TBF för min del!

:-0

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor