Claes Berglund
  • Stockholm
  • Sverige
Dela på Facebook
Dela på Facebook MySpace

Claes Berglunds vänner

  • mats fagerberg
  • Daniel Cnattingius
  • Tor Hedvall
 

Claes Berglunds sida

Profilinformation

Äger vilken båt 1?
Gandul 1895

Claes Berglunds Bilder

  • Lägg till Bilder
  • Se alla

Claes Berglunds blogg

Säsongsstart 2014

Upplagd den 20 Juli 2014 klockan 12.39 0 kommentarer

Säsongstart med bl.a. rekonstruerat pentryskàp med orginaldörrarna men nytt Origokök. Nu kan vi koka kaffe och pasta! Första seglingen gick till Vasahamnen för Skärgàrdsmässans 25-àrs jubileum och 10 àrs-jubileum för Classic Yachts med 80 bàtar! Bl.a. flera andra 1800-talsbàtar.

Sydfranskt högsommarväder med 26 grader. Kunglig Söndagsbrunch(se bild) med rester fràn jubileumsmiddagen. Men pà màndagen , när vi skulle segla ut till Sandhamn, vände vinden 180 grader till en elak turbulent…

Fortsätt

Säsongen 2013

Upplagd den 22 September 2013 klockan 20.53 0 kommentarer

Fick lite fin segling i September, annars inget bra utnyttjande av den fina sommaren pga ohälsa. Thomas Larsson var ute och inspekterade i vàras och nu har vi en underhàllsplan att följa upp renoveringen med.
Sen ett par dar stàr hon pà land under tak.

Kommentarplank (5 kommentarer)

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

Klockan 23.10 den 8 Oktober 2011, Claes Berglund sade ...

Dags att suga upp det sista av fukt och skräp i kölsvin och andra skrymslen och vràr. Tänkte oxà borsta bort rost pà järnbeslag och kallgalva med CRC zinkspray inför "kondenseringssäsongen". Gör ni andra likadant?

Klockan 9.37 den 12 September 2011, Daniel Cnattingius sade ...
Var ute och seglade igår mellan broarna i stan. På Riddarfjärden var det kappsegling med X-båtar. Lite för stora och lite för snabba att raca mot...!
Klockan 11.09 den 10 September 2011, Daniel Cnattingius sade ...

Jag har en tjej kompis som hade en typ kust kryssare där på Skraggen (Sofia Myrenberg). Hon flyttade båten till Näsbyparks båtklubb. Då saker hade stulits på båten där.

Jag praktiserade på varvet en vinter. Ett mysigt ställe men svårt att komma till. Kappseglat Laser och Optemist på Askrike och Baggen. Var medlem i Värtan Laser Fleat. Med hemma hamn nedanför Villa Paule.

Klockan 8.37 den 5 September 2011, Daniel Cnattingius sade ...
Långholmen. Medlem i Göta seglar sällskap och du?
Klockan 23.17 den 25 Augusti 2011, Claes Berglund sade ...

Axel Nygren ritade Gandul för KSSS och hon byggdes av August Plym på Stockholms Båtbyggeri (SBB) på Liljeholmen.

Gandul byggdes för kappsegling under “kubregeln”, vilken var en av många kappseglingsregler som “straffade” vattenlinjelängd, därav de enorma överhängen I stäv och akter som ökade vattenlinjelängden, och därmed farten  vid segling och speciellt när båten kränger på kryss. Så föddes våra “kryssare” enligt amerikansk förebild. (ref. Herreshoff -Gloriana).

En annan speciell konstruktionsdetalj var att Gandul byggdes enligt kompositmetoden. Det innebär att var tredje spant är stabila järnspant men de två mellanliggande spanten är av ask. Så sparade man vikt och fick en tätare båt utan att göra avkall på styrka I skrovet.

 Från början var Gandul gaffelriggad, men blev som de flesta kryssare under 1900-talets första hälft omriggad till Bermudarigg. Dock genom att använda orginalmasten i trä som var relativt kort med relativt liten segelyta som resultat.  

Båten har genomgått en omfattande skrovrenovering med 7 år på land, mycket tack vare omfattande ideellt arbete. Bl.a. har samtliga spant bytts ut. Tusentals timmars arbete har investerats och ändå har det inneburit hundratusentals kronor i material och varvstjänster. Dock är 90% av bordläggningen orginal tack vare mäster Plyms kunskap och val av virke !!

Samtidigt har sittbrunn och överbyggnad återställts till ursprungslayout enligt orginalritningen med separat rorsmansbrunn.

Nu seglar Gandul med en modern Al-rigg som kan göra skrovets fartpotential full rättvisa och skapa en seriös utmanare på regattor för klassiska segelbåtar när renoveringsarbetet nått lite längre. För slut tar det aldrig…

 

Gandul behöver medseglare och volontärer till det fortsatta underhållet!

 

Intresserad? Hör av dig till Claes Berglund; cberglund@tele2.ch

 

 
 
 

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor