Upplagd den 20 Juli 2014 klockan 12.39
2 Gillar
Säsongstart med bl.a. rekonstruerat pentryskàp med orginaldörrarna men nytt Origokök. Nu kan vi koka kaffe och pasta! Första seglingen gick till Vasahamnen för Skärgàrdsmässans 25-àrs jubileum och 10 àrs-jubileum för Classic Yachts med 80 bàtar! Bl.a. flera andra 1800-talsbàtar.
Sydfranskt högsommarväder med 26 grader. Kunglig Söndagsbrunch(se bild) med rester fràn jubileumsmiddagen. Men pà màndagen , när vi skulle segla ut till Sandhamn, vände vinden 180 grader till en elak turbulent…
Fortsätt
Kommentarplank (5 kommentarer)
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats
Dags att suga upp det sista av fukt och skräp i kölsvin och andra skrymslen och vràr. Tänkte oxà borsta bort rost pà järnbeslag och kallgalva med CRC zinkspray inför "kondenseringssäsongen". Gör ni andra likadant?
Jag har en tjej kompis som hade en typ kust kryssare där på Skraggen (Sofia Myrenberg). Hon flyttade båten till Näsbyparks båtklubb. Då saker hade stulits på båten där.
Jag praktiserade på varvet en vinter. Ett mysigt ställe men svårt att komma till. Kappseglat Laser och Optemist på Askrike och Baggen. Var medlem i Värtan Laser Fleat. Med hemma hamn nedanför Villa Paule.
Axel Nygren ritade Gandul för KSSS och hon byggdes av August Plym på Stockholms Båtbyggeri (SBB) på Liljeholmen.
Gandul byggdes för kappsegling under “kubregeln”, vilken var en av många kappseglingsregler som “straffade” vattenlinjelängd, därav de enorma överhängen I stäv och akter som ökade vattenlinjelängden, och därmed farten vid segling och speciellt när båten kränger på kryss. Så föddes våra “kryssare” enligt amerikansk förebild. (ref. Herreshoff -Gloriana).
En annan speciell konstruktionsdetalj var att Gandul byggdes enligt kompositmetoden. Det innebär att var tredje spant är stabila järnspant men de två mellanliggande spanten är av ask. Så sparade man vikt och fick en tätare båt utan att göra avkall på styrka I skrovet.
Från början var Gandul gaffelriggad, men blev som de flesta kryssare under 1900-talets första hälft omriggad till Bermudarigg. Dock genom att använda orginalmasten i trä som var relativt kort med relativt liten segelyta som resultat.
Båten har genomgått en omfattande skrovrenovering med 7 år på land, mycket tack vare omfattande ideellt arbete. Bl.a. har samtliga spant bytts ut. Tusentals timmars arbete har investerats och ändå har det inneburit hundratusentals kronor i material och varvstjänster. Dock är 90% av bordläggningen orginal tack vare mäster Plyms kunskap och val av virke !!
Samtidigt har sittbrunn och överbyggnad återställts till ursprungslayout enligt orginalritningen med separat rorsmansbrunn.
Nu seglar Gandul med en modern Al-rigg som kan göra skrovets fartpotential full rättvisa och skapa en seriös utmanare på regattor för klassiska segelbåtar när renoveringsarbetet nått lite längre. För slut tar det aldrig…
Gandul behöver medseglare och volontärer till det fortsatta underhållet!
Intresserad? Hör av dig till Claes Berglund; cberglund@tele2.ch