Välkommen till en vackrare båtvärld - det är här det händer
Min gamla Hild är byggd i kravell med ribb över nåten på insidan. Ribben är ursprunglig och infälld i spanten. Alltså är det ingen senare räddningsauktion för att motverka öppnade nåt. Se bifogade bilder. Borden har fler nitar i ribben än i spanten. Detta byggsätt är enl en båtbyggarbekant mycket ovanligt i svensk tradition. Enligt honom dock vanligt i USA. Hild ska vara byggd av Johan Seldén 1899. Seldén byggde kanske ett tiotal klipperjakter på 1890-talet. Nu blir man ju fundersam. Finns det fler svenska jakter byggda med denna teknik, någon som vet?
Undrar
Pelle
Taggar:
Jag vet att ribbkravell var vanligt när man ville ha lätta starka skrov. Fördelen med metoden är att man kan ha tunnare bordläggning vilket så klart minskar vikten. På 10, 20 och 30-talen var det en populär metod att bygga i när man skulle ha "racerbåt" med motor i. Kanske mer vanlig i USA men inte helt ovanlig i Sverige. Bygger själv en "halvracermotorbåt" (som det så fint står på ritningen från -38) med ribbkravell.
Per-Åke
Ja, där ser man, snabba svar. Tack för det. Ganska vanligt alltså. Jag hade nog också lite för bråttom med att ställa frågan. Men en terminologisk förvirring råder det väl trots allt. En slagning på Träbåtsakuten gav de två teknikerna listkravell och ribbkravell. Där listkravell betecknar traditionell bordläggning med "normalstora" plank med en inre listförstärkning över nåten att slå drevet mot. Ribbkravell eller läktkravell betecknar en bordläggning med tunn fyrkantläkt som förr spikades i varandra och i spanten och nuförtiden epoxilimmas.
Hilds bordläggning är i ek från ca 30 mm och uppåt, alltså helt normalt för en båt i den storleken, dvs 35 fot och 6 ton. Så det gjordes uppenbarligen inte för att spara vikt. Jag får väl ta ett snack med båtbyggaren igen och höra vad han menade.
Därmed är väl frågan uttömd.
Stort tack!
Pelle
Nej, frågan var inte uttömd, jag är fortsatt konfunderad!
Om man tänker logiskt, utifrån ovanstående, så blir det väl då så att ett kravellbygge med tunna lister/läkt/ribbor om ca 1-3"x1,5" bör kunna kallas ribbkravell eller läktkravell. Men då saknar en kravellkonstruktion med breda bord och invändig täcklist ett relevant namn på svenska.
Pelle
Detta svar fick vi på TA från en kunnig forummedlem för ett tag sen:
"Ska man vara riktigt petig och trogen funktionen så står det nog fel i en del böcker.
Minnesregeln borde vara enkel. Jämför med ett hus där läktpanelen är en panel där mellanrummen mellan panelbrädorna (nåten) är täckta med en läkt – alltså kallar vi byggnadssättet som hänförs till Chris Craft för läktkravell. Läser vi gammal litteratur så heter det också läktkravell eller listkravell medan det under åren skiftat betydelse.
Ribbkravell däremot brukar nog för det mesta vara det som på engelska heter strip planking.
I litteraturen finns en bok av Ian Nicolson som beskriver metoden. Boken heter: Cold-Moulded and Srtip-Planked Wood Boatbuilding. Originalet är från 1983 men jag tror att det finns nytryckningar.
Det finns säkert 20 böcker till som beskriver samma metod. Alla som byggt på detta sätt och inte haft för avsikt att klä ribborna (skrovet) med epoxi och väv har konstaterat att det är nästan lika enkelt och går lika fort att bygga en båt med ”vanlig” bordläggning. Det tar lite längre tid att komma till start men den investering i kunskap som måste göras innan är guld värd."
Välkommen till
Swedish Classic Boats
Registrera dig
eller Logga In
© 2024 Created by Anders Værnéus. Drivs med tekniken bakom