En amerikansk båtbygger sverger i sin bok til bruken av CPES. Alle flater (spant, bjelkeveier, endeved, etc) blir satt inn med dette vidundermiddelet før man lukker konstruksjonen. I tillegg bruker han et 3M produkt som lim mellom spant og bordganger, dekksbord og dekksbjelker, dollbord og bjelkeveier etc.

 

Er det noen der ute som har kjennskap til og erfaring med bruken av CPES? Er det noe som kan og bør anbefales? Er det evn. noen egnede produkter dere har gode erfaringer med?

 

Erling

Visningar: 495

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Sök på "Lignu" så får du en del träffar

Finns även en skandinavisk hemsida för detta:
http://www.impregnering.nu/sida2.php?id=86

Samt en lång tråd på Träbåtsakutens hemsida:
http://www.trabatsakuten.nu/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=RenUnd;actio...

Verkar som generalagenten lagt ner sin verksamhet....?
Tydligen söker generalagenten efter mer pengar...
Har en båthandlare i Blekinge som renoverat en hel snipa med Lignu...
Vid en första anblick verkar det fungera. Ska bli spännade att se hur det blir efter en eller ett par säsonger i sjön.
Hei Erling
CPES/Lignu har vært en "greie" i USA, en båtbygger ved navn Don Danenberg har promotert produktet mye gjennom sin bok om restaurering. Produktet var vel først ment som et kunstig bindemiddel for trefibre/reparasjon av dårlig treverk, men har kanskje sin mest kommersielle suksess som primer/impregnering for epoxy/lakk/malingsarbeid.
Har i noe grad brukt produktet på mine båter (Allegro og Sulamit), dog kun på helt utvalgte områder. Jeg tror vi kan slå fast i alle fall én ting, produtet bør ikke brukes som impregnering dersom du skal lakkere treverket. La meg dog presisere: produktet er glimrende i forhold til å få både epoxy/lakk/maling til å sitte bedre, etter sigende dannes det en kjemisk binding mellom underliggende treverk og f.eks. lakk i motsetning til at lakken bare ligger som en film oppå treverket. Jeg konstaterer i alle fall at lakk/maling sitter bedre. Produktet blir ikke stivt som epoxylim, det tillater fortsatt at treverket krymper/sveller i kontakt med vann/luft, prosessen skjer bare langsommere enn normalt. Men produktet bør ikke brukes som grunning for store lakkerte flater dersom du er interessert i å se gløden i for eksempel mahogny, der er oljebaserte produkter bedre. Det blir et forholdsvis livløst treverk, bare mørkt og uten liv. Men som underlag for maling er det suverent!
Når Don Danenberg restaurerer båtene retter han først og fremst oppmerksomheten mot bunnen og sekundært mot resten av skroget. Og hans spesialfelt er tradisjonelle amerikanske runabouts. Disse båtene ble opprinnelig laget med dobbel bunn med oljedynket duk i mellom. Denne løsningen skulle ikke vare i mer enn 6-8 år, båtene var av typen bruk og kast. Danenbergs konsept går i korthet ut på å bytte ut duken med produktet 3M 5200, et (Sikaflex/Tech7-lignende produkt) limprodukt som har en meget lang garantert holdbarhet. 3M 5200 blir således en hel membran mellom den doble bunnen, og for å sørge for at dette sitter ordentlig så brukes CPES/Lignu som primer (i tillegg til en separat fuktsperre). For våre rundbunnede båter, som for eksempel din Motorbåten så har denne fremgangsmåten intet for seg. Men CPES/Lignu kan likevel resultere i bedre heft for primer og bunnstoff. Sekundært bruker Danenberg produktet andre steder i båtene som du er inne på, men etter min erfaring er nytten der først og fremst knyttet til det å forbedre lim- og malingsunderlaget, produktet er også godt i forhold til å sikre endeved. Håper dette ga litt input.
mvh.
Georg

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor